Először Berlinben, a főzőiskolában ettem hokkaidó tököt. Kicsi, 1-1,5 kilós kerek formája és narancssárga, sötétzöld színe alapján, sokáig azt hittem, hogy ez egy dísztök. A neve Hokkaidó szigetéről származik, így a japános makrobiotikus étkezés egyik kedvelt alapanyaga. Ősszel érik, egész télen kapható és nagyon finom, telített édes ízű, húsa tömör, lisztes.
A sült hokkaidó tök szeleteket a héjával együtt is el lehet fogyasztani, sosem hámozom meg, csak alaposan megmosom elkészítés előtt. A magját se dobom ki, pirítva remek ropogtatnivaló. Hokkaidó tökből mindent készíthetünk, amit sütőtökből szoktunk: kiváló sült tökként, levesnek, pürének, és tölteni is lehet – ráadásul nagyon dekoratív.
Gyógyhatása
Csodálatos narancssárga színe is jelzi, hogy karotin tartalma igen magas, rengeteg vitamin is van benne emiatt kedvező az antioxidációs hatása.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek