Nem is csoda, hogy Manócska és Mazsola tökházban lakott! A két kis mesebeli lény kényelmesen berendezkedhetett benne, és ha megéheztek, bizonyára szeltek egy-egy darabot a vastag falból, megsütötték és megették... Óriástöknek, sütőtöknek, bécsitöknek is nevezik a töknemzetség úritök nevű tagját. Hazánkban régóta termesztett növény, tápértéke a krumpliéval vetekszik, sok benne a szénhidrát. Karotintartalma jelentős, ami az A-vitamin elővitaminja és többek között a szemünknek tesz jót. Akkor érdemes szüretelni, amikor a dér megcsípte, mert a keményítőtartalma ilyenkor lesz a legédesebb, ezért akár sütemény, édesség helyett (persze levesnek) is fogyasztható. Az kisebb szeletekre vágott sült tök natúr a legfinomabb, de létezik néhány trükk, amivel feldobhatjuk. Íme néhány ötlet:
Édesen: a szeleteket bevágjuk, és pici mézet csurgatunk rá, úgy sütjük meg. Vaníliás cukorral is ki lehet próbálni.
Sósan: egy pici olajjal, szójaszósszal megkenjük a szeleteket, és héj nélküli tökmaggal (vagy napraforgómaggal) megszórva együtt sütjük. Ugyanígy cukkiniszeleteket is készíthetünk. Nagyon jól kiegészítik egymást az édes-sós-olajos ízek.
Fűszeresen: tetszés szerint különböző fűszerekkel kísérletezhetünk, például rozmaring, fokhagyma, olívaolaj, bors, só...
Csipsznek: krumplihámozóval vékonyra szeleteljük az óriástök húsát és sütőpapírra téve tepsiben, lassú tűzön ropogósra aszaljuk. Előtte meg is sózhatjuk.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek