Még nem késő eltenni néhány üveg ivólevet az érett ízletes paradicsomból. Nem kell hozzá más csak egy jól működő paradicsom passzírozó. Mi a régi családi eszközt vettük igénybe és sikerrel jártunk.
Hozzávalók: 10 kg érett, lédús paradicsom (ebből kb. 7-8 liter ivólé lesz és nem tart órákig a művelet)
Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, majd a paradicsomdarálóban ledaráljuk. A levet egy fazékba öntjük és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Előzetesen kimosott fémkupakos (1/2-1-2 literes) üvegpalackokba töltjük. A kupakba tehetünk egy csipet nátriumbenzoátot, amit egy darab celofánnal szigetelünk, majd rácsavarjuk az üvegre. Az ivóleveket száraz dunsztban kidunsztoljuk: nálunk ez egy faládában történik, amit kibélelünk pokróccal, párnával vagy flanel anyagokkal, és ebben a melegben hagyjuk az üvegeket 2-3 napig, majd a spájz polcára tesszük.
A ledarált paradicsom húsát és héját egy kevés vízzel átfőzhetjük. A főzetet kihűlés után leszűrjük, és paradicsomlevest, paradicsomos káposztát készítünk belőle.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek