 Ha már nekilátunk, készítsünk két tepsire való adagot. Frissen is finom, de másnap, harmadnap is ugyanolyan ízletes. Uzsonnára, délutáni tea mellé megunhatatlan.
Ha már nekilátunk, készítsünk két tepsire való adagot. Frissen is finom, de másnap, harmadnap is ugyanolyan ízletes. Uzsonnára, délutáni tea mellé megunhatatlan.
Hozzávalók két tepsihez (2x12-15 db)
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 7 dkg vaj, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 db tojás sárgája, 3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez, és a sütemények megkenéséhez
A kakaós töltelékhez: 10 dkg kakaó, 5 dkg porcukor, 1 dl tej, 3-5 dkg kókuszreszelék.
A diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 5 dkg porcukor, egy marék mazsola (vagy ízlés szerint kicsit több), 3-4 db reszelt alma. A mazsolát felhasználás előtt kb. 10 percre vízbe áztassuk be.
Elkészítése: a lisztet beleszitáljuk egy tálba. A tejet egy kis lábosban meglangyosítjuk és ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd röviden felfőzzük. Ezután a vajat megolvasztjuk és a tojások sárgájával és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. Következik a dagasztás: ügyeljünk arra, hogy a tészta könnyű, hólyagos legyen. Dolgozzuk jól ki a tésztát. Amikor kész, cipót formázunk belőle, meglisztezzük és a tálban letakarva kelesszük kb. egy órát, amíg duplájára nő. Figyelem! A kelesztés miatt a konyhában legyen egyenletes meleg.
Amíg kél a tészta, elkészítjük a töltelékeket.
A kakaós: Egy lábosban összekeverjük a kakaót és a porcukrot, felöntjük 1 dl tejjel és kavargatás mellett felfőzzük. A kókuszreszeléket majd később használjuk fel.
A diós: A darált diót összekeverjük a porcukorral, az előzőleg 10 percre beáztatott mazsolával és a reszelt almával.
A megkelt tésztából két cipót formálunk, az egyiket félretesszük, a másikat kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a gyúrótáblán, erre kenjük rá egyenletesen a kakaós tölteléket. Mivel ez egy kissé folyós, kókuszreszelékkel megszórjuk, ez beissza a folyadékot és krémesebb lesz. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát (mintha beiglit készítenénk), majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle és a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a csigavonal látszódjon. A kerek csigákat úgy tegyük egymás mellé, hogy maradjon köztük egy kis hely, mert ha megtöltöttük a tepsit, még a tepsiben is kelesztjük kb. 5-10 percet, valamint számítsunk arra, hogy sütéskor is nőni fognak. Amikor megtelt a tepsi, olvasztott vajjal kenjük meg a sütemények szélét, így nem fognak összeragadni. 5-10 perc kelesztés után előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük.
Amíg a kakaós csigák sülnek, elkészítjük a második tepsit. A félretett cipót kilisztezett táblán 2 cm vastagra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel. Ugyanúgy, mint az előbb, feltekerjük a tésztát, majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle és a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, csigavonallal fölfelé. Most is hagyunk a sütemények között helyet a keléshez, és mindegyiknek a szélét olvasztott vajjal megkenjük. 5-10 perc kelesztés után előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük. Ha kihűlt, megkóstolhatjuk és máris tálalhatjuk. Fóliával vagy konyharuhával letakarva 2-3 napig is eláll, nem szárad ki túlságosan.
Fotó: Szepesi Dóra


 
	 
                                                                 
                                                                
Kommentek