A karitatív tevékenységeiről, ételosztásairól is ismert magyarországi Krisna-tudatú hívők által szervezett Fényadó ünnepre és vacsorára voltam hivatalos december 8-án. Felemelő élmény volt az összejövetel hangulata: a színpadról felcsendülő élőzene, a tan lelkiségét képviselők kedvessége, a gyümölcsből készült welcome drink és a finom édességek, szamószák, amelyekkel az ünnepi estre meghívottakat fogadták a Dürer Rendezvényház nagytermében.
Mielőtt a vacsora menüjére rátérnék, az ünnepségről essen néhány szó. A Dívali ünnep neve mécsesfüzért jelent. Mécsesek milliói emlékeztetnek arra, hogy a tudás, az igazságosság, minden körülmények között győzedelmeskedik a sötétség és az igazságtalanság felett. A Dívali szanszkrit kifejezés, amely egy csodálatos eseményre, Ráma király hazatérésére emlékeztet. Ráma királyfi története, példás élete és dicsőséges győzelme a sötétség felett nemcsak a mintegy 600 millió vaisnava hívő számára bír jelentőséggel, hanem az egész emberiség számára örök tanítást jelent, amelyet a Föld legősibb eposza, a Rámájána beszél el. http://www.divali.hu
Az ünnepség idén évfordulókhoz is kapcsolódik: Srila Prabhupáda, a Krisna-tudatú hívők Nemzetközi Közösségének alapítója és kiemelkedő lelki tanítómestere, éppen 50 éve érkezett meg az USÁ-ba, hogy tanítását elterjessze a nyugati világban. Az ő páratlan úttörő munkássága és annak hatása a nyugati kultúrára volt a témája annak a kiállításnak is, amit erre az alkalomra rendeztek „Srila Prabhupáda, a lelki tudomány küldötte” címmel. Az est során ünnepi beszédek, előadások hangzottak el, és egy részletet láthattunk a Ramayanából. A vendégek között ott volt Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetasszonya is. Előadást és ünnepi beszédet többek között Sivaráma Swami, a magyarországi egyház vezető lelkésze tartott. A programban megemlékeztek a Budapesti Hare Krisna Oktatási és Kulturális Központ 10. évfordulójáról, és tanúi lehettünk a Dívali tradíciója szerinti ünnepélyes gyertyagyújtásnak.
Az ünnepi vacsora menüje természetesen vegetáriánus volt, laktóz és gluténmentes fogásokat is tartalmazott; mindez a Makronauta és követői számára oly kedves és ismerős, az indiai konyha csodálatos!
Íme a menü:
Leves: Maszala dhál – indiai sütőtökkrémleves.
Második fogás, egy tányérra tálalva: párolt jázmin rizs, serpenyős sült zöldségek mustáros mártásban, dhál-bara – lencsegombóc fűszeres joghurtban, sós túrócsemege csicseriborsó ágyon, paradicsom csatni, burgonyás puri.
Desszert: rusztikus pohárkrém.
A legtöbb fogást, vagy hasonló ihletettségű ételt már többször elkészítettük mi is, de mindig jól jön egy kis frissítés. A csatnik (gyümölcsös, zöldséges szószok) például ismét nagyon felkeltették az érdeklődésemet és a desszertet mindenképpen hamarosan rekonstruálom. (Erről elöljáróban csak annyit, amennyit megállapítottam az ízekből, állagokból: agar-agaros almapüré, granola, tejszínhab, csokoládéöntet…)
Köszönettel tartozom a meghívásért, a csodálatos élményért és a vacsoráért!
Dívali – A fényadó ünnep
2016.12.13. 04:30
A bejegyzés trackback címe:
https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr6912042611
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek