A változás mindig egy kicsit kibillenti az embert az egyensúlyából. Gondoljunk most csak az időjárás változására, az évszakváltásra, ami mindenképpen egy kis stresszel is jár. A stressz pedig még rátesz egy lapáttal az egyensúlyvesztésre.
Hogy minél zökkenőmentesebben csússzunk át egyik helyzetből a másikba, a napos, száraz, melegből a szeles, esős, hűvös időbe, jó, ha átgondolunk néhány dolgot. Tudatosabban öltözzünk, kerüljük a szélsőséges helyzeteket, akár lelkileg is. Húzódjunk vissza és tervezzük meg, hogy mivel tudjuk a változást zökkenőmentesebbé tenni.
Étkezésünk átigazításával is sokat tehetünk egyensúlyunkért. A klíma különféle szervek működését befolyásolja. Segít, ha ismerjük a keleti bölcsek megfigyelései alapján a következőket: a meleg idő a szív, a száraz a tüdő, a hideg a vese, a szél a máj, a nedves a lép működését befolyásolja. Ősszel, az átmenet idején a lépnek van a "szezonja", ilyenkor jót tesz minden olyan táplálék, amely kerek, sárga és a föld közelében nő, mint például a köles, a sütőtök és a káposztafélék, mert ezek egyensúlyba hozzák a szervezetünket. Késő ősszel jön el a rizs ideje és a gyökeres zöldségek élveznek előnyt, a jégcsap retek akár minden nap szerepelhet étlapunkon. Télvíz idején a babok, a rizs és a köles, a zab van terítéken, a halak és az algák jól egészítik ki a napi tápanyagigényünket. Több olajban sütött, sütőben készült fogást ehetünk, miszó levest is gyakrabban fogyaszthatunk hűvösebb időben, mert az ízek közül az enyhén sós kerül előtérbe.
Mindezekhez jó támpontokat talál még az Olvasó a Főzz évszakok szerint! című könyvben – amit ezúton is melegen ajánlok.
Jobbra, a borítóra kattintva elérhető a kiadó oldala, ahol megrendelhető.
Kommentek