A quinoa, bár maga nem gabona, az inkák szerint a gabonák anyja. Nagyon jó fehérjeforrás, gluténmentes, könnyen emészthető, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban gazdag, és B-, C- E-vitamin tartalma jelentős.
Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes karalábé, 10 dkg quinoa, 1 fej vöröshagyma, 1 cikk zúzott fokhagyma, só, őrölt bors, 1 tojás, apróra vágott zöldpetrezselyem, a sűrítéshez rizsliszt.
Elkészítése: A guinoát megmossuk és egy lábasban vízzel feleresztve 15 percig főzzük. Közben a karalábékat meghámozzuk, a közepét kivájjuk. Amikor kész van a quinoa és kihűlt, a többi alapanyaggal összekeverjük, megtöltjük a karalábékat és egy lábasba egymás mellé helyezzük őket. Vizet öntünk rá, félig lepje el, így főzzük fedő alatt egy fél óráig. Amennyiben még nem puha a karalábé, még egy pár percig. Jól illik hozzá a joghurtos kapormártás.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek