Az év minden időszakában, de különösen tavasz közeledtével aktuális a tofu fogyasztása. Elkészítését ajánlottuk már, most fotókkal is illusztráljuk lépésről lépésre, hogyan is készül házilag a szójatúró.
Szójatúró
2,5 liter elkészítése 1 óra, a szójabab beáztatási ideje előzőleg, 24 óra.
Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab, 6 csésze víz.
A munka menete: A megmosott szójababot beáztatjuk, és duzzadni hagyjuk. Ezt jó, ha előző nap, legalább 24 órával a szójatej készítése előtt megtesszük. A gömbölyű szójababok az áztatástól bab formájúra duzzadnak. Ekkor leöntjük az áztatóvizet, és a babokat jól leöblítjük. Minden egyes csészényi megdagadt szójababot 2-2,5 csésze forró vízzel, mixerben finom pürévé keverünk, ha kész, egy nagy fazékba öntjük. (Vagy kislyukú húsdarálón ledaráljuk, és utána öntjük a péphez a vizet.)Közepes lángon, állandó kevergetés közben felfőzzük. Vigyázat! Hamarabb felfő és kifut, mint a tehéntej! Amint elkezd főni, a lángot rögtön kicsire kell állítani, és így, 10-15 percig főni hagyjuk a pürét. Vékony pamutkendőn átszűrjük, egy nagy fazékba lecsöpögtetjük. Ha a massza kihűlt, jól kinyomkodjuk. Esetleg még 2 dl forrásban lévő vizet ráöntünk és ezt is kinyomkodjuk. A kész szójatej a fazékban van, ha jeges vízbe helyezve hirtelen lehűtjük, 4 napig eltartható hűtőszekrényben.
Felhasználása: A szójatejet keverhetünk gabonaitalhoz, műzlihez, leveshez, és készíthetünk belőle palacsintát, öntetet, szójamajonézt, pudingot.
Okara
A szójatejkészítés melléktermékeként megmaradt pürét, az okarát felhasználhatjuk sütemények, fasírtok készítéséhez. Értékes szójafehérjét, rostanyagot tartalmaz, és könnyű vele dolgozni, mert jól formázható és tapad. Nem kell hozzá tojás!
Felhasználása: Okarafasírt, okarafánk, okaramorzsa, édesség
Tofu
A szójatejből készíthetünk tofut. Ez egy túró- vagy sajtszerű, natúr ízű, értékes és könnyen emészthető növényi fehérje. Felhasználása: Tojás, hús helyett használja a reformkonyha, és édességeket is készíthetünk belőle.
A munka menete: A szójatejet egy nagy fazékban felforraljuk. Belecsavarunk egy citromot, ez 3 literhez elegendő. Lassú tűzön kb. 15 percig kevergetjük. A fehérje és a savó hamar elválik egymástól, kicsapódnak a kis túrószerű pelyhek, és mellette ott van a sárgás folyadék. Vászonkendőn leszűrjük, jól kinyomkodjuk.
A kendőben marad a friss tofu, ezt még néhány órán át lecsöpögtetjük. Kivesszük a kendőből és főzéshez felhasználjuk. Hűtőszekrényben egy vízzel teli befőttes üvegben 4-5 napig még eltartható. Cseréljük naponta a vizet! A savót levesekhez, viráglocsoláshoz, hajmosáshoz felhasználhatjuk.
Kommentek