A szójabab a kínai és japán mitológia szerint az öt szent mag egyike. A távol-keleten hagyományosan ismert szójatermékek - közülük legismertebb a tofu, azaz szójabab túró -, már a 70-es években meghódították az USA-t és Nyugat-Európát, a 90-es hazánkba is eljutottak.
A szójabab felhasználhatóságának sokoldalúságát Henry Ford autógyáros mutatta be egy partiján, amikor 16 fogásos menüt állított össze különféle szójatermékekből. A tofu a távol-keleti vendéglőkben az ínyencségek között található, de egészségvédő, gyógyító hatását egyre többen elismerik, sőt egy csendes konyhai forradalom tanúi lehetünk.
Gazdag proteintartalma és kiegyensúlyozott ásványianyag tartalma miatt a hús- és tejtermék-centrikus konyhák számára is vonzó. Egy kg szójababban annyi fehérje van, mint 2,5 kg színhúsban, vagy 12 l tejben, vagy 58 tojásban - ezért is nevezik „föld adta húsnak, csont nélküli húsnak” a szójababot a túlnépesedett ázsiai államokban. Előnye az állati fehérjével szemben viszont az, hogy nem hagy hátra húgysavas anyagcseresalakot, ami különböző betegségeket okozhat. Napjainkban egyre többen alakítják étkezési szokásaikat, és az egészségügyi kormányzat is szorgalmazza a tudatos táplálkozást, hangsúlyozza az egészség megőrzésének táplálkozási vonatkozásait. Köztudott, hogy a hagyományos étkezési szokások nem felelnek meg a korszerű életvitel és táplálkozás szempontjainak. Fontos, hogy naponta legalább egyszer olyan élelmiszert fogyasszunk, amely megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi- és rostanyagot tartalmaz, s amely támogatja szervezetünk optimális működését.
A tofuról
Valódi húspótló, és helyettesítheti a tojást, a tejtermékeket.
Fehérjetartalma: 4-16 % (megfelel például a marhafelsálénak)
Zsírtartalma: 4-6 %
Szénhidrát-tartalma: 1-2 %, a többi víz.
Fehérjéje tartalmazza mind a nyolc esszenciális aminosavat. Zsír- és fehérjetartalma ideális, telítetlen zsírsavakban (linolsavak) gazdag. Tartalmaz foszfort, kalciumot, nátriumot, káliumot, E vitamint és a B vitamincsoport elemeit. A női hormonhoz hasonló növényi hormon, ún. fitoösztrogén található benne, amely egyensúlyban tartja a hormonháztartást, így fogyasztása a változás korában kifejezetten előnyös. Alacsony keményítőtartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják, gazdag lecitin, linolsavtartalma a magas vérnyomás, érelmeszesedés ellenszere. Foszfor- és kalciumtartalma a csontképzésben, csonterősítésben jelentős. Könnyen emészthető, szervezetünk a 95 %-át feldolgozza, gyerekek, öregek számára is kiváló fehérjeforrás. A tojást követően a legtöbb lecitin a tofuban van, ami idegtáplálék, de a tofu természetesen koleszterinmentes. Tejfehérje- tejcukor-érzékenyeknek is ajánljuk.
A tofu fogyasztását vonzóvá teszi, hogy könnyen, gyorsan, például rövid párolással elkészíthető, és a hőkezeléssel nem veszít beltartalmi értékeiből. Semleges íze miatt a hagyományos magyar konyha ízvilágával gazdagíthatjuk: készülhet belőle például tofupörkölt, tofurántotta, körözött, szendvicskrémek, de mazsolás tofukrémmel akár tortát, palacsintát is megtölthetünk.
Kommentek