Frissen, nyersen a legjobb az érett, megmosott barackokból belakmározni. Ezenkívül ásványvízzel turmixolhatunk belőle italt. Készülhet barackos piskóta vagy más sütemény, krém, hab, fagylalt. Különleges a sült barack, amikor a megmosott barackokat kimagozva a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 15-20 percre a sütőben közepes lángon megsütjük. A közepébe helyezhetünk egy-egy diógerezdet, így a dió pirulása jelzi, mikor kész.
Télire, aszalhatunk is, de a hagyományos cukorral eltett baracklekvár és dzsem mellett ajánljuk a cukor nélküli változatot. A megmosott, félbevágott, kimagozott fél barackokat üvegekbe helyezzük úgy, hogy szorosan egymásra tesszük őket, így fér a legtöbb az üvegbe. Az üvegek tetejét légmentesen rácsavarjuk, majd egy üres kuktába beállítjuk őket úgy, hogy alulra vékony fa léceket teszünk, hogy az üveg alja a kukta fenekével közvetlenül ne érintkezzen. Kb. 3-4 db fér egyszerre a kuktába. Ekkor annyi vizet töltünk a kuktafazékba, hogy az üvegeknek kb. a feléig érjen. Ez a víz képezi majd a gőzt, amivel kidunsztoljuk a befőtteket. Rátesszük a fedelét a kuktafazékra, és nagylángon, a nyomás felmeneteléig hevítjük. Ekkor takaréklángon 20 percig tovább gőzöljük. Eloltjuk a lángot, hagyjuk a befőtteket a fazékban kihűlni, majd kiszedjük, kívülről megtöröljük a nedvességtől és a spájz polcára tesszük.
Természetesen ezt mindenféle gyümölccsel megcsinálhatjuk, finom, természetes ízű, illatos gyümölcsbefőttünk lesz, mégpedig cukor és tartósítószer nélkül. A gyümölcsök, nedvességtartalmuktól függően levet eresztenek. Amennyiben jól kimostuk az üveget meg a tetőt, és hibátlan, érett gyümölcsöt használtunk, nem penészedhet meg!
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek