A râpèes francia szó és azt jelenti: reszelt. Amíg nincs friss zöldleveles zöldségünk, répából készíthetjük a vitaminbombát. Bármilyen csírával fel lehet dobni. A receptben említett zöldpetrezselyem klasszikus kelléke. Hozzávalók: Személyenként 1 csésze reszelt répa, 1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 2 evőkanál francia dresszing.
Elkészítése: A répákat megtisztítjuk, vékonyra reszeljük és a felaprított zöldpetrezselyemmel együtt egy tálba tesszük. Meglocsoljuk az öntettel és alaposan összekeverjük. Ekkor a tálaló edényre helyezzük, majd behűtjük.
Francia öntet
Hozzávalók: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só, bors
A hozzávalókat üvegbe tesszük, ledugaszoljuk és fölrázzuk. 250 ml öntet lesz belőle.
Változata: mazsolával, szezámmaggal is tálalhatjuk a reszelt répát, amihez szintén teszünk aprított zöld petrezselymet. Ehhez viszont 4 evőkanál mézes-citromos öntet illik.
Mézes citromos öntet
Hozzávalók: 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors. A hozzávalókat öntsük üvegbe, dugaszoljuk le és rázzuk össze. 150 ml öntetet kapunk.
Kommentek