Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) advent (1) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) antropozófia (1) anyaság (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (3) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (4) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) A Varjúherceg (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (11) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (10) Böjte Csaba (1) Böjte Csaba füveskönyve (1) bölcsesség (1) Boldizsár Ildikó (2) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (2) búzadara (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (2) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) császármorzsa (1) Csányi Vilmos (1) Csender Levente (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (9) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) Csóka Judit (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (3) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) Dragomán György (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (4) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) Egyszer egy kutya (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (2) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) feldolgozásregény (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) filozófia (1) finn nemzeti étel (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) Főzőskönyv (1) főzz évszakok szerint! (6) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) generációk (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) görögsaláta (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (4) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (11) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (3) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (2) hokkaidó tök (1) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) Húsvét (2) húsvéti menü (2) időskor (1) időskori betegségek (3) idősödés (1) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) Joseph Beuys (1) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (9) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (13) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karantén (2) karanténkonyha (1) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) Kékre szeretni (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (7) könyvajánló (5) Könyvhét (1) korai kötődés (1) Koródi Márta (1) koronavírus (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (3) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) Lányok és asszonyok aranykönyve (1) lapcsánka (1) lasagne (1) lazacleves (1) (1) léböjtkúra (4) lecsó (3) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (6) lélek táplálása (3) lelki-szellemi táplálék (2) lelki egészség (2) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (654) makrobiotika tanfolyam (24) makronauta (603) makro étrend (623) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (5) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) mennybemenetel (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (22) mese (2) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterapeuta (1) meseterápia (1) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (10) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) mochi (1) Mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) művészet (1) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) nagyszülő (1) Nagyszülők a kispadon? (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) naspolya (1) népmese (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) női sors (1) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (7) okarafasírt (1) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (2) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (6) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pénz (1) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (3) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (4) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott tejbegríz (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) retekcsíra (1) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (7) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsfasírt (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (2) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (14) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (7) sütőtök (10) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (4) Szécsi Noémi (2) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szellemi fejlődés (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) szociális művészet (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (2) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (5) téli étel (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (2) tócsni (1) tofu (23) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (3) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (6) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) Villu világa (1) Vinaigrette öntet (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (11) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (5) waldorf (1) Waldorf-iskola (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) Zalka Csenge Virág (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (15) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Ahogyan a diabétesz cukorbetegség, miért ne nevezhetnénk a koleszterinszint emelkedését, a hiperkoleszterinémiát zsírbetegségnek, a koleszterint pedig vérzsírnak?

A zsírbetegség a lakosság 15-20 százalékát érinti és nagyon sok betegség – köztük a szív- és érrendszeri elváltozások – szülőanyja. A halálozási statisztikákban a vér zsírszintje az első kockázati tényezőként szerepel, és elmondhatjuk, hogy e betegség jelentősége legalább akkora, mint a cukorbetegségé. A vérben ugyan nemcsak a koleszterin az egyedüli zsiradék, de az a legfontosabb. Talán kevesen tudják, hogy a vérzsírszintünk jó és rossz koleszterinből – két alapvető koleszterinértékből – tevődik össze. A rossz az LDL-koleszterin, amely az érelmeszesedés kialakulásáért felelős, a jó pedig a HDL-koleszterin, ez bontja le a másikat és felelős az érelmeszesedés megakadályozásáért. A szűrővizsgálatokon az összvérzsírszintet mérik, és ha például 6 a koleszterinszint, az állhat 4 jóból és 2 rosszból, de lehet 5 rossz és 1 jó is. Az előbbi jó eredmény, az utóbbi rossz. Tehát a mérésen belül tudni kell legalább a HDL-koleszterin arányát.

A zsírbetegség nem fáj

Ha fájna, sokkal könnyebben tudnának ellene tenni. Külső jelei azonban vannak, és ez az elhízás. Hogyan áll a helyzet a fogyókúrával? A fogyókúra nem elsősorban tabletta, sokkal inkább diéta és legelsősorban motiváció kérdése. A hölgyeket a hiúság, a férfiakat inkább a betegségek késztetik arra, hogy orvosi tanácsokat, kezelést kérjenek. Ha valaki jól motivált, tabletta nélkül is fogy, és az akupunktúra is úgy fogyaszt, ha mellette diétázunk.

A szakirodalmat tekintve kiderül, hogy az anyagcsere-betegségek terén húszéves a lemaradásunk. A táplálkozás és a civilizációs betegségek szerint a ’70-es években az amerikai, a német és a magyar ember között nem volt lényeges különbség. Ugyanúgy sok cukrot és zsírt fogyasztottunk. Aztán az amerikaiak, talán a jó propagandának és hipochondriájuknak köszönhetően, komolyabban kezdtek foglalkozni az étrendjükkel: olajjal helyettesítették az állati zsiradékot, csökkentették az édességfogyasztást, vajhegyek maradtak rájuk – ugyanis a tejben lévő zsiradék telítettzsírsav-tartalmánál fogva még talán a sertészsírnál is veszedelmesebb.

A zsírbetegség kezelése nehezebb, mint a cukorbetegségé, ott szinte csak az édességet kell kerülni, a zsírbetegségnél viszont minden ételben jelen lévő zsírra ügyelni kell. Kerüljük a velőt, a tojást, a belsőségeket, a szalámiféleségeket és a vajat.

A zabról

• a szellem, a test és a lélek erejét növelő tonizáló szer

• serkenti a pajzsmirigy működését, erősíti az idegeket

• kedvezően befolyásolja az alacsony vérnyomást

• alultápláltak, tuberkulózisos betegek diétájához is ajánlott

• a gyomor és a bél nyálkahártyáját nyugtatja (ilyenkor töretté őrölt zabszemekből főzött kását együnk)

• depresszió, klimaxos tünetek, drogmegvonásos tünetek kezelésére

• a dohányzásról való leszokáshoz

• a zab egyszerű táplálékként is hasznos. Főleg téli eledel, melegítő hatású

Egy két napig áztatott zabot sós vízben, fűszerekkel megfőzzük, köretnek fogyasztjuk. A levét, az értékes zabnyákot is felhasználjuk, levesekhez, mártásokhoz. A zabot levesként vagy zöldséggel, hüvelyessel összekeverve, olajban kisütve, fasírtként is fogyaszthatjuk.

• pelyhesítve a müzli fontos alkatrésze

• a zabkorpa segít a koleszterinszint rendezésében.

A rost söprűként működik

Már a nyolcvanas évek elején olvashattunk arról, hogy a rostok, korpafélék képesek csökkenteni a koleszterinszintet, és hogy azokban a civilizált országokban, ahol ritkábban fogyasztanak növényi rostot, gyakrabban fordul elő a vastagbélrák vagy a vastagbél tasakodással, gyulladással járó megbetegedése, valamint a kínos székrekedés. Viszont például az afrikai benszülötteknél, ahol a kívánt napi 35-40 gramm rostnál is több kerül az ember szervezetébe, ilyen betegségekkel gyakorlatilag nem is találkoznak, hiszen a rengeteg rost mint a seprű, kisöpri a beleket. A rostvizsgálatok során rájöttek, hogy a gabonafélék nem egyformán hatnak a vér koleszterinszintjére, például a búzakorpa nem túlzöttan csökkenti. Mégis jó, mert “megduzzasztja” a székeltet, másrészt bizonyos tápanyagokat rosttartalmánál fogva képes “becsomagolni”, és elősegíteni az epesavak kiürítését is. Az epesavak eltávozásával kevesebb olyan anyag marad, amelyből koleszterin tud képzdőni – így gátolja az elhízási folyamatot. A búzakorpával a megemésztett tápanyag tranzitideje a bélben lerövidül, gyorsabb a perisztltika, naponta 1-2-szer lesz tőle széklet. A korpatabletta és a pelyhesített korpakészítmény székrekedésben, bélbetegségben ajánlott.

A zabkorpának jelentős a koleszterinszint-csökkentő hatása. Az okokat vizsgálva kiderült, hogy minél durvább a zabból készült termék, annál nagyobb a hatása, és az egész azon áll vagy bukik, hogy mennyire vízoldékonyak a rostok. A gabonában, zöldségekben lévő rostok koleszterinszint-csökkentő hatása egyenes arányban van a rostok vízoldékonyságával.

A vízoldékony rostok hatásosabbak!

A búzakorpa rosttartalma lényegesen nagyobb, mint a zabé, de kisebb a vízben oldható rost alkatrésze, ezért a koleszterinszint-csökkentő hatása elhanyagolható. Ezzel szemben a zabkorpának mintegy 4-szer annyi vízben oldható rostalapeleme van, tehát vérzsírszintcsökkentő hatása is nagyobb. A kettő között találjuk a zabpelyhet. Számokkal szemléltetve: a búzakorpa 42 százaléka rost, ebből 3,3 százaléka vízoldékony, 1/12-ed része csak! A zabpehely rosttartalma 14%, amelyből vízoldékony alkatrész 7,7 százalék, a fele tehát.

A zabkorpa 28 százaléka rost, ebből 14 százalék oldódik vízben. Ez is a fele. Először holland kutatók jöttek erre rá, majd az USA-ban végeztek további kísérleteket, s használták fel a gyógyításban. Fogyasztását valami pépessel elkeverve tehetjük kellemessé, vegyítsük például reszelt almával. Ebben van pektin, egy speciális vízben oldható rostféleség és praktikus, mert így tulajdonképpen kétféle rostot viszünk a szervezetbe. A zabkorpát keverhetjük müzlibe, süteménybe, fogyaszthatjuk tejjel, kefírrel vagy paradicsomlével. A hatásos zabkorpa-terápia adagja napi 50-100 gramm.

Zabos receptek

Zabtej

Hozzávalók: 3 evőkanál zabpehely, egy csipet tengerisó, 1 evőkanál méz, fél liter víz.

A zabpelyhet szárazra pirítjuk egy vastag falú lábosban, hozzáadjuk a forrásban lévő vizet, a sót. Mézzel ízesítjük, 5-10 percig főni hagyjuk. Elturmixoljuk.

Zabpehelykeksz

Hozzávalók: 1,5 csésze zabpehely, ľ csésze teljes kiőrlésű, finomra őrölt búzaliszt, fél kávéskanál kukoricaolaj, fél csésze késsel összevágott dió, 5 evőkanál méz, fél csésze víz, 2 csipet tengeri só. (Ebből a mennyiségből 12 db keksz lesz).

A zabpelyhet, a sót, a lisztet egy tálban összekeverjük az olajjal. Az összevágott diót, a mézet és a vizet hozzákeverjük. Evőkanállal egy jól kiolajozott tepsire szaggatjuk, és a kanál hátsó oldalával lesimítjuk. 20-25 percig közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a kekszek színe aranybarna nem lesz.

Zabpehelyliszt-galuska

Kiváló levesbetét!

Hozzávalók: egy tojás, csipetnyi só, 10 dkg zabpehelyliszt.

A hozzávalókat galuskasűrűségüre keverjük és forró levesbe szaggatjuk.

Zabszelet

Hozzávalók: 25 dkg zabpehely, 1 l víz, 1 kávéskanál só

10 percig főzzük és 1-2 cm vastagra kiterítjük a tepsibe. Éjszakán át állni hagyjuk. Másnap tetszés szerinti darabokra szeleteljük, megforgatjuk szójatejben és kétszersült morzsájában meghempergetjük. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük.

Zab-mogyoró tányérka

Hozzávalók: 20 dkg főtt zab, 5 dkg hajdinaliszt, 10 dkg őrölt mogyoró fél-fél kávéskanál só, őrölt szerecsendió, 2 evőkanál napraforgóolaj, 6 evőkanál ásványvíz.

A hozzávalókat összekeverjük és a tésztából kis tányérkákat formázunk. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük vagy beolajozott tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 30 percig sütjük.

Müzli

Hozzávalók: ízlés szerinti keveréssel gabonapelyhek: 1-1 evőkanál zab-, árpa-, illetve búzapehely, 1-1 kávéskanál pirított olajos mag (lehet lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, vagy ezek keveréke), és az évszaknak megfelelő friss gyümölcs (vagy a belőle készült kompót, beáztatott aszalt gyümölcs.)

A gabonapehely a gyümölcslében kissé megpuhul, így fogyasszuk. Keverhetünk hozzá tejet vagy joghurtot, ez esetben ebben puhulnak a pelyhek fél órát. Ha szükséges, mézzel édesítsük. Amennyiben nehezen emészti valaki a nyers gabonapelyheket, rövid ideig főzhetjük is, és az olajos magvakat, gyümölcsöt azután keverjük hozzá.

Zabpehely kávéval

Hozzávalók: maláta vagy katáng, zabpehely, méz.

Megfőzzük a kávét, mézzel ízesítjük, zabpelyhet szórunk bele, kevés ideig állni hagyjuk. Ez így egy finom diétás reggeli.

*Szepesi Dóra cikke, megjelent az Ideál Magazinban 2001-ben.

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr306927097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása