Néhány szempont, amit érdemes megszívlelnünk:
A szakács
Fontos, hogy milyen állapotban főzünk, kivált, ha betegnek vagy kisgyereknek készítjük az ételt. Lehetőség szerint ne hallgassunk rádiót, ne nézzünk tévét főzés közben és ha beszélgetünk, akkor is építő kellemes témákról, leginkább az ételkészítés körül forogjon a szó. Kiegyensúlyozott energiánkat fokozhatjuk keleti gyakorlatokkal, rövid koncentrációval, meditációval ráhangolódhatunk a főzésre. A szakács viselkedése, pozitív gondolatai szintén fontosak. Tartása legyen oldott, ruhája egyszerű, laza, természetes anyagból, és ne használjon illatszert.
A tálalás
Személyre szabott, gusztusos adagban. Az elrendezés, legyen olyan akár egy műalkotás, a színek, a formák harmonizáljanak: a szem is „eszik”, a színek is táplálnak. A látványtól a többi érzékszerv, az emésztőnedvek működésbe lépnek.
Az étkezés
Nyugodt környezetben, szépen megterített asztalnál, jó hangulatban: egy kis asztali áldás segíti a ráhangolódást.
Az emésztés
Fontos a rágás, mert az emésztés a szájban kezdődik. A nyálelválasztás beindítja az utána következő emésztőnedvek termelését. A lép felelős a nedvkeringésért, a lépet erősítő ételek a sárga, narancssárga színű zöldségek, mint pl. sárgarépa, sütőtök, fehérkáposzta. Ezek reszelékének egyenlő arányú főzete a „lépital”, (Lásd: receptek, Zöldségnektár.)
Kommentek