Nemrégen láttam egy felvételt Jamie Oliverről, amelyben arról beszél, hogy minden gyereket meg kell tanítani arra, mi az élelmiszer.* Néhány sokkoló információ mellett arról beszél, hogy újra jó lenne főzni otthon, mert csak így lehetne megelőzni a civilizációs betegségeket, elhízást, devianciákat – ezek egyre fiatalabb korban veszélyeztetik a gyerekeket. Szerencsére sokan fontosnak tartják az otthonfőzést, a nagymamák, mamák főzési hagyományainak ápolását, még úgy is, ha számos új áramlat, újdonság került a repertoárba.
Változik a világ, új alapanyagok, ételkészítési módszerek, technikai berendezések látnak napvilágot és a világ minden tájáról érnek minket benyomások, hozzáférhetőek termékek – bővülnek választási lehetőségeink. Élvezzük, hogy már itthon is be tudjuk szerezni a világ összes fűszerét, távoli tájakon termő gyümölcsöket, zöldségeket, megkóstolhatjuk egzotikus konyhák specialitásait. Ám egészségünk megtartásáért jobban tesszük, ha ezek élvezete mellett alapjában véve a saját éghajlatunkon termő alapanyagokból válogatunk és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjuk. Olyat, ami a piacon kapható, vagy éppen terem a kertben. De ha nincs kertünk, egy kis balkonládában is nevelhetünk fűszernövényt, a szobában csíráztathatunk magvakat, így mindig van friss, garantáltan vegyszermentes zöldségünk. Ha szezonon kívül elcsábulunk és megkívánunk egy epres desszertet vagy egy kis paradicsomot, semmi baj, együk meg, de arra számítsunk, hogy nem olyan a zamata, mint amit éppen most szedtünk le a bokorról…
*(A neten található videó címe: Teach every child about food. https://www.youtube.com/watch?v=go_QOzc79Uc )
Kommentek