Hozzávalók:
Összesen 1 kg liszt: 1/3 rész rozsliszt (fehér v. teljes kiőrlésű), 1/3 rész teljes kiőrlésű búzaliszt (ha ez nincs, akkor Graham liszt), 1/3 rész búza finomliszt, 1 csomag élesztő, 3 mokkáskanál só, 1,5 liter víz, napraforgóolaj a tepsi kikenéséhez. Összesen 1,5 kg kenyér lesz belőle, 2 darabban sütöm meg. Miután kenyeret rendszeresen sütünk, jó ha biominőségű lisztet használunk.
Elkészítése:
A vizet meglangyosítjuk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt és a sót. Elkeverjük és 10 percig állni hagyjuk. Majd ezt a keveréket egy tálban a lisztekkel kézzel összekeverjük és összegyúrjuk, vagyis összeállítjuk egy masszává.
(A gyakorlat mutatja meg, hogy mennyire képlékeny, ez a lisztektől meg a víz mennyiségétől is függ: tehát ne legyen túl lágy és túl száraz sem, hanem optimális.) A tésztát kiborítjuk a gyúrótáblára és elkezdjük nyújtogatni, hajtogatni, kb. 6-szor, úgy, hogy kinyújtjuk, majd összehajtogatjuk, és megint kinyújtjuk és megint összehajtogatjuk. Ez a módszer nem olyan fárasztó, mint a dagasztás.
Ha kész, kettévágjuk, két hosszúkás cipót alakítunk és a kiolajozott tepsire tesszük. A tepsi széleit is jól beolajozzuk, hogy ne ragadjon a tepsihez a kenyér, sütéskor ugyanis megkél és hozzá fog érni.
5 percig kelni hagyjuk a tepsiben. Előmelegített sütőben 50 percig erős gázon sütjük. Amikor elzártuk a lángot, még 5 percig hagyjuk bent a forró sütőben. Aztán kivesszük, letakarjuk alufóliával, hogy ki ne száradjon, és a konyhakövön hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, a kenyereket kettévágjuk, és csak egyet hagyunk elől, amit elfogyasztunk. (A többit nejlon zacskóban a mélyhűtőben tartjuk. Néhány óra alatt ehetővé olvad, így mindig lesz „friss” kenyerünk.)
Kommentek