Tökéletes választás, például egy magyaros tökfőzelék vagy kelkáposzta főzelék mellé. Fűszerezéssel többféle variációval kísérletezhetünk. De ez eddig még mindig bevált.
Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 vöröshagyma, 1 répa, 2 evőkanál hántolt napraforgómag, 1 csészényi főtt lencse vagy csicseriborsó (ez lehet az előző napi maradék is), 1 csokor petrezselyem zöldje, ízlés szerint só, szójaszósz és almaecet, a sütéshez zsemlemorzsa és olaj.
Elkészítése: A kölest a következőképpen főzzük meg: 1 csésze kölest leöblítünk meleg vízzel, majd 3 csésze vizet adunk hozzá és 1 csipetnyi ten¬geri sóval felfőzünk. Forrás után még 20 percig kis lángon hagyjuk. Ezután félretesszük hűlni. Közben a hagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk. A répát finomra reszeljük. Ezeket egy tálban összekeverjük, apróra vágott petrezselyem zöldjével, fűszerekkel ízesítjük és gombócokat formálunk belőle. Zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.
Kommentek