Mondják, az élet sava borsa a humor, olyan fűszer ez, amelynek segítségével könnyebbé válnak az élet nehézségei, kellemesebben folynak a hétköznapok. A középkori természetszemlélet szerint az ember lelki alkata a testében ható különbözõ nedvektõl függ, innen eredeztethetõek az alap vérmérsékleti típusok, a kolerikus, a melankólikus, a flegmatikus és a szangvinikus.
Ezeket a nedveket latin szóval humornak nevezik, melyeknek kevercse (temperare latinul keverni, vegyíteni), adja a temperamentumot. Mindennapi életünkben, táplálkozásunkban is nagyon fontos a megfelelõ emésztőnedvek jelenléte, amiről az étvágy és az ételek íze, illata gondoskodik. A fűszerektől finomabb, változatosabb lesz a táplálék, mert ahogy mondani szokták, “kihozzák”, az ízeket. Természetesen itt nem csupán a borsra, a sóra és a csípőspaprikára gondolunk, hanem arra a számtalan konyhafűre, amelyekkel gazdagíthatjuk táplálékainkat. Az itthon termő fajták bemutatásával szeretnénk útmutatást adni.
Sava, borsa...
Közvetlenül az ásványvilágból származó fűszer a só, amelybõl azonban túlságosan is sokat fogyaszt az ember. Egyrészt azért, mert a rossz minőségű termőtalajokon termelt növény veszít aromaértékéből, s ezt igyekszik valamivel pótolni, másrészt pedig azért, mert nem ismeri a fűszerek jelentős felhasználási lehetőségeit. Kívánatos volna a biodinamikus fűszernövények termesztése, felhasználása, mivel éterikus illóolajaik közvetítik legteljesebb mértékben a fény és hőerőket.
A meleg, száraz klímát kedvelő ajakos fűszernövények például a rozmaring és a kakukkfű, leveleik tüzes, borsos ízűek, a menta és a citromfű enyhe, aromás. A népes család tagjai még a bazsalikom, a borsfű, az oreganó, szurokfű, a levendula, a zsálya és az izsóp is. Átmelegítik az embert, és a zsírosabb, nehezebb ételek emésztését segítik. A majoranna jól illik a gabonákhoz, például az árpa vagy rozs felfújtakba, fasírtokba, húsételekhez hasonló ízt ad. Zöldségtöltelékekbe, levesbetétnek gombócokba is finom.
Gyökértől a virágig
Az izsóp és a zsálya tisztító, összehúzó hatású fűszernövények, gyomorerősítők. Sültekhez adva néhány levele elveszi a forró olaj ízét. Gabonafasírtokba reszelt répával együtt keverik.
A kakukkfű nyers saláták, sajt- és gabonaételek élvezeti értékét növeli. Gyógyteája megfázás, bronchitis, gyengeség, étvágítalanság, görcsök, kólika esetén javallt.
A bazsalikom borsos-édes íze étvágygerjesztő, puffadásgátló. Közkedvelt a földközi-tengeri népek konyhájában, paradicsomos, mozzarellás ételekbe, pizzához, szószokba, zöldbabhoz illik.
Az ernyősök növénycsaládjához tartozik például a zeller, a paszternák, a petrezselyem, a sárgarépa, az ánizs, a kapor, az édeskömény, a kömény és a turbolya, a koriander, a lestyán és a vérfű. Ezek az első évben az agyagos talajba húsos gyökeret vagy gumót növesztenek. Virágot és gyümölcsöt a második évben hoznak, gyümölcsük értékes éterikus olajat tartalmazó mag. Melegítő, görcsoldó hatásúak, puffadásgátlók, serkentik az emésztést.
Fűben, fában
A kömény mellett, az ánizs és az édeskömény hurutoldásra, köhögéscsillapításra is alkalmas. Aromássá, ízletessé teszi a kenyeret, péksüteményeket. Míg az ánizst és az édesköményt sütésnél, főként édességekbe használják, a köményt káposztához, céklához, túrókrémhez vagy süteménybe szokás beletenni. A kapor saláták és szószok, fűszeres vaj, túrós pástétomok fontos kiegészítője.
A turbolya levesek, szószok, omlett-töltelékek, sajtételek fűszernövénye. A maggifűszerként ismert lestyánt zöldséglevesekbe, zöldséglevekbe, levesalapba tesszük, átható, kesernyés illata miatt kevesebb is elég belõle. A petrezselyem a legismertebb zöldfűszer, frissen jó megszórni vele gabonaételeket, gombócokat, felfújtakat, nem csak élénk zöld színe, emésztést, veseműködést serkentõ hatása miatt is. Erős jellege miatt azonban finomra vágva, takarékosan bánjunk vele.
A fészkes virágúak családjában a virág a legszebben fejlett, fűszer- és gyógynövények is egyben. Kamilla, körömvirág és mezei katáng - jótékony hatásúak kompakt ételekhez adalékként, mint például a káposzta. Főként a zsíremésztést, a máj és epeműködést serkenti az üröm, a gilisztaűző varádics, a gyermekláncfű, a cikória és a boldogasszony tenyere.
Megelőzésre is
A torma és a vizitorma (zsázsa) a keresztesvirágúakhoz tartoznak, a szervezet kénfolyamatait segítik. A torma reszelt almával frissen vagy szósznak tálalva élénkít. A vizitormát, amelynek éterikus olaja a tormával ellentétben nem a gyökerében, hanem a levelében található, ajánlják tavaszi tisztítókúrához, salátákba. Anyagcsere-serkentő hatása miatt, a megkeményedések megelőzésére fogyasztják.
A hagymások a liliomfélékhez tartoznak. A fokhagyma, és a különféle hagymák, mint például a metélőhagyma, a póré, a lila- és a vöröshagyma, anyagcserénkre hat, serkenti a víz kiválasztását, méregtelenít. A nedvek tüzes-erős aromája főként a fehérjedús, vagy hüvelyes ételek emésztéséhez ajánlott.
Kommentek