A víz létszükségletünk. Az ásványvízből értékes ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez jutunk. A víz azonban ennél sokkal többre képes: elűzi a fáradtságot, ráadásul kalóriamentes.
Ha fáradtak, sápadtak, kimerültek vagyunk, először arra gondoljunk: ittunk-e eleget? Az ásványianyag- nyomelem- és vitaminhiány pótlására legalkalmasabbak nyáron az ásványvizek, és az ásványvízzel vagy gabonaitallal kevert gyümölcslevekből készült hűsítő koktélok. Meleg időben bőséges folyadékra van szükségünk. Az általános javaslatok szerint naponta legalább két liter ásványvizet ajánlatos inni, hiszen anyagcserénknek a lebontó és felépítő folyamatokhoz elegendő mennyiségű vízre van szüksége. Ha tehetjük, igyunk forrásvizet. Jó minőségű csapvíz is megteszi, ez sokszor jobb, mint egy gyengébb minőségű ásványvíz. Mindig olvassuk el, mi van az üvegre írva.
A folyadékhiány először a bőrön mutatkozik. Hiába a kozmetikumok, csak folyadékbeviteltől lesz a bőr rózsás és rugalmas. A szél, az iroda, az utastér száraz levegője vagy a hőség, a napozás a bőrön keresztül folyadékveszteséget okoz. A légkondicionáló párologtató hatása is akár egyliternyi folyadékot kiszívhat belőlünk!
A megfelelően összeállított hűsítő italoknak kalóriaszegény éhségcsillapító hatásuk is van és segítségükkel egészségesen fogyhatunk. Diéta idején igyunk kétszer annyit, mint máskor! Ilyenkor ugyanis hiányzik az a folyadékmennyiség, amit az élelmiszerekből vesz fel szervezetünk, és a salaktalanítás miatt is szükséges.
Az ásványvizek íze, ásványianyag-tartalma eltérő. Próbáljunk ki többfélét. Reggelente igyunk szén-dioxidban dús ásványvizet! A szén-dioxid serkenti a légzést, s egy pohárka víz mindjárt a felkelés után az emésztést is lendületbe hozza. A nap folyamán a cukros, szintetikus üdítők helyett válasszuk a természetes eredetű, bio minőségű italokat!
Ajánlatok
• Evés előtt egy nagy pohár ásványvíz egy kis citromlével frissítő hatású, és lendületbe hozza a keringést.
• Az ásványvíz a stresszen is segít. A bőséges magnézium és kálium erősíti az idegeket, serkenti az immunrendszert.
• Izzasztó napon vízveszteségünket ásványvízzel, gabonaitalból, gyümölcsléből mixelt koktéllal, teával pótoljuk.
• Akkor is igyunk, ha nem vagyunk szomjasak! Jól látható helyre állítsuk az üveget, s naponta ötször igyunk egy pohárral.
• Keverjünk össze gyümölcslevet 1:5 arányban ásványvízzel. Változatossá teszi az ízeket és kalóriatartalma is alacsony.
• A sárga színű zöldségek- és gyümölcsök A-vitamint tartalmaznak, (ami szabályozza sejtosztódást, védi a nyálkahártyát és a szemet), a sárgarépa, a mangó, a sárgabarack, a papaja és a meggy, gyökfogó hatású béta karotinban gazdag, a búzacsíra sejtvédő, szabadgyökfogó E-vitamint, a répa és a savanyúkáposzta csonterősítő K-vitamint tartalmaz.
• A gyümölcs- zöldségleveket kortyonként alaposan "rágjuk" meg, mert így nem terheljük meg emésztőszerveinket.
• A gabonaitalokat tejcukor- és tejfehérjeérzékenyek is fogyaszthatják.
• Ne igyunk túl forrót vagy túl hideget!
• A bancha és a kukicha tea a két legelterjedtebb makrobiotikus tea, kiegyensúlyozó napi ital, gyerekek is fogyaszthatják.
Receptek
Eper shake
Fél liter szójatejet (vagy valamilyen gabonaitalt) összemixelünk 1 csésze friss eperrel (vagy bio alma-eper gyümölcslével) 2 evőkanál rizsmalátával vagy mézzel.
Egzotikus gabonakávé
2 teáskanál instant gabonakávét, 1 teáskanál kókusztejport, 1 dl forróvízben feloldunk, ízlés szerint malátát, mézet vagy juharszirupot és rizsitalt keverünk hozzá.
Uborkamix
10 dkg kockára vágott kígyóuborkát, 1 gerezd fokhagymát 1 evőkanál apróra vágott kaporral és 1,5 dl íróval pépesítünk. Sóval, borssal, citrommal ízesítjük, és hozzáöntünk 1 dl szénsavmentes ásványvizet. Változata: az író helyett bio savanyúkáposzta-levet is (vagy kovászos uborka levét) keverhetünk hozzá, és növelhetjük értékét 1 evőkanál friss lucernacsírával.
Saját készítésű gyümölcsjoghurt
A cukor nélküli befőttek megőrzik a gyümölcs eredeti ízét, és ha annyira akarjuk, utólag még ízesíthetjük. Például, amikor natúrjoghurtba belekeverek egy kis málnabefőttet, egy kanál mézet, két szem aszalt szilvát – ennél nem kell finomabb!
Kommentek