Előző cikkünkben arról írtunk, tápanyagtartalmuk miatt milyen fontos táplálék kiegészítők az algák. Most sorra vesszük azokat az algafajtákat, amelyek nélkül nem makrós a makrobiotikus konyha.
Wakame
Ne hiányozzon mindennapi konyhánkból! Ez a leginkább alkalizáló hatású tengeri növény, azaz a leggyorsabban építi le a savtúltengéseket a szervezetben. Sok kalciumot, B és C vitamint tartalmaz. Csökkenti a magas vérnyomást, szívproblémáknál hasznos.
Felhasználása: A megmosott, kb. 10 cm-s darab wakamét 10 percig hideg vízben áztatjuk, majd kis darabokra vágva főzelékbe, levesbe főzve fogyasztjuk.
Kombu
Szárítva igen kemény, áztassunk kb. 30 percig egy 10 cm-s csíkot, majd szükség szerint daraboljuk.(Japánul a kombu "vastag kendőt" jelent, és beáztatva széles, vastag szalaghoz hasonlít.) Kombuval megrövidül a hüvelyesek főzési ideje, és ásványi anyagokban gazdagabb lesz az étel. Egészben gabonákkal is főzhető.
A kombu különösen tisztít, oldja a sok hús, tejtermék, cukor, állati zsír által lerakódott zsírt, a nyálkákat a szövetekből. Olyan, mint motornak a petróleum! Segít a bélből eltávolítani a méreganyagokat. Könnyen emészthető fehérje, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, jódot, nátriumot, A, B1, B12, C vitamint tartalmaz. Jó hatással van a magas vérnyomásra, az arterioszklerózisra, az ízületi gyulladásra, a reumára, az allergiákra, az idegi zavarokra.
A hagyomány szerint elősegíti a hosszú életet, támogatja az intellektust, a tiszta gondolkodást. Tamari szójaszósszal főzve serkenti a szexuális vitalitást. Kushi szerint wakaméval együtt rendszeresen fogyasztva sötétíti a hajat.
Nori
Japán vörösmoszat, lapokra préselve, külsőre olyan, mint egy sötétzöld pergamenpapír. Különösen sok fehérje és C vitamin van benne. Alkalmas a szervezetből és a szervekről kiválasztani a régi zsírlerakódásokat. Jódtartalma miatt napi 1 lap fogyasztása javallt. Pirítsunk meg lángon egy lapot és kis darabokra vágva, rágcsáljuk el, vagy morzsoljuk rá gabonára, zöldségre!
Hiziki
Küllemre fekete spagettinek hinnénk. Megmosás után kb. 1 óra áztatási időre van szüksége. Ízletes adalék gabonából, zöldségből készült ebédünkhöz: olajban pirítva, tamari szójaszósszal, rizsecettel, egy kis mustárral keverve. 15-ször több kalciumot tartalmaz, mint a tej. Vasban is gazdag (míg a spenótban 3 mg/l00 gr, a hizikiben 29 mg/100 gr vas található). Mint a fekete algák általában, (ld. arame) tisztítja a mélyen fekvő szerveket, például a női-férfi ivarszerveket.
Arame
Hasonló a hizikihez, kissé vékonyabb. Jód- és kalcium-gazdag. Ez is tisztítja a mélyen fekvő szerveket (női-férfi ivarszervek). Jó jin hatású. Jinizáló tulajdonsága miatt gyerekek is fogyaszthatják. A hizikihez hasonlóan használjuk adalékként vagy levesbe.
Agar-agar
A legelterjedtebb növényi zselatin. Az élelmiszeriparban sűrítésre használják. Világos, íztelen, szagtalan, ezért alkalmas mind édességek, mind kocsonyák készítésére. Melegebb tengerek vörös és barnaalgáiból vonják ki. Pehely, illetve poralakban kerül a kereskedelembe.
Felhasználása egyszerű: forrásban lévő folyadékhoz keverjük, pár percig tovább főzzük, amikor kihűl, megszilárdul. 1/2 liter vízhez 2 teáskanál agar-agar kell. Végezzünk fagyáspróbát felhasználás előtt: egy kiskanálban tegyünk be belőle a hűtőszekrénybe, ha rövid időn belül megfagy, alkalmas a felhasználásra!
Kommentek