Miért alakult a blog?
A bevezető könyvek és a főzőtanfolyamok után színes fotókkal illusztrált, interaktív felületen szeretném az évek során tovább fejlesztett, kikísérletezett makrobiotikus, makrovegetáriánus recepteket bemutatni.
Szívesen ajánlom nem csak vegetáriánusoknak, hanem azoknak az ínyenceknek is - legyenek akár kezdő háziasszonyok vagy profi szakácsok -, akik szívesen bővítenék főzési palettájukat teljesértékű, kiegyensúlyozott finomságokkal úgy, hogy az alapanyagok megválogatásával, állati fehérje nélkül, régi és új főzési technikák kombinálásával a magyaros ízlésnek is megfelelő ételeket alkotnak.
Fontos szempont, hogy a makrobiotikus ételek fogyasztásával ellenálló képességünk növekszik, mivel ez egy gyógyító, betegségmegelőző táplálkozási forma. A táplálkozás tágabb értelemben is érdekel, amennyiben életünk minden mozzanata állandó töltekezés-adakozás, fizikai, lelki és szellemi anyagcsere: ismereteimet, életmódbeli élményeimet, saját és mások tapasztalatát is szeretném megosztani a blogon.
Amikor 2011 márciusában elindítjuk a Makronautát, szerzőtársam, Horváth Éva már egy éve nincs közöttünk. Tervezem, hogy a későbbiekben bővebben is megemlékezem róla. Öröm és ajándék, hogy a tanítványa lehettem. Éva önzetlen szellemében szeretném ajánlani ezután is a makrobiotikát mindenkinek, aki nyitott egy „nagyobb életre”, tágasabb valóságra, játékosságra, kreativitásra, együttérzésre a jó érzésért, a gyógyulásért. Hiszen Neki is ez volt mindig a célja, hogy ez a dolog menjen tovább. Azért is tetszett meg a makrobiotika, mert Ő olyan egyszerűen és nagyszerűen tálalta! Olyanokat mondott például, hogy a fakanál varázspálca, meg hogy nem bánná, ha minden utcában lenne makrobiotikus étterem…
Kíváncsian várom, hogyan alakul, fejlődik a Makronauta – az Olvasó közreműködésével és segítségével. Kívánom, hogy mindnyájunk örömteli épülését szolgálja!
Miért Makronauta?
A szó az asztronauta (gör. űrhajós) és a makrobióta (gör. hosszú életű, nagy életű) szavak kombinációja, és azt jelenti, hogy Nagy hajós. Tágabb értelemben ez a hajós persze mi magunk vagyunk.
Olyan utazó, aki nagyvonalú, befogadó, nyitott, és életidejében (bármennyi legyen is az) nagy látószögben próbál a világra tekinteni, a változásokkal megkísérel lépést tartani, abban a reményben, ha a tőle telhető legjobbat megteszi, a Teremtő is támogatja életművét.
Nem kisebb a célunk, mint a tudatosan megélt élet. Ehhez segítséget kapunk mindenkitől, akivel csak találkozunk, ha okosan rendezzük tapasztalatainkat.
Mi az a makrobiotika?
Összetett szó, a görög makro=hosszú, nagy, nagyszerű, biosz=élet szavakból. A megújhodás technikája, olyan életstílus, amely összhangban van szűkebb és tágabb környezetünkkel és önmagunkkal. Japán eredetű táplálkozási mód, életmód, szemlélet. Ma a zen filozófia és a nyugati vegetáriánizmus keveréke. Alapja a zen szerzetesek főzési tudománya, az ősi japán hagyományos ételek előkészítési módja.
Ma élő legnagyobb mestere Michio Kushi, George Ohsava táplálkozási tanaiból indíttatva, életét a tradicionális keleti filozófiának és orvostudománynak szenteli, a modern világ életviteléből fakadó problémák megoldásán munkálkodik. Az 1950-es évektől az Egyesült Államokban él. Intézetet alapított, ahol makrobiotikus főzést, diagnosztikát és gyógyítást tanítanak.
A makrobiotikus szemlélet szerint a legfontosabb a táplálék minősége, mert nem csak fizikai összetevői hatnak ránk, hanem annak finom rezgései is. A gondosan elkészített étel természetes módon serkenti a szervezet méregtelenítési folyamatait, támogatja a kiválasztó szerveket és egyensúlyban tartja az életerőt, miközben a környezet változásaihoz igazodik.
Ezzel a táplálkozási móddal a civilizációs betegségek - allergia, asztma, bőrproblémák, agyagcsere betegségek, mozgásszervi és emésztési panaszok, köztük is a manapság olyan gyakori tej- és lisztérzékenység - elkerülhetők, illetve tünetmentessé tehetők. Azonban talán még fontosabb, hogy a kreatív és örömteli főzés, a tudatos táplálkozás ételünk minőségét fokozza, - állandó erőforrás, boldogságforrás – és ez már önmagában is gyógyít.
Kommentek