Ennek a levesnek a receptjét Finnországból hozta Dragomán György, kedvenc íróm. Megjelent a szakácskönyvében és egy videóban be is mutatta, hogyan készíti, ennek alapján főztem meg. Nagyon finom lett! Karácsonyra is el lehet készíteni, de télen bármikor, mert a hal a víz elemhez tartozik és a hideg évszak eledele a makrobiotikus tanítások szerint. A videóban minden jól követhető, de nem mond pontos adatokat a hozzávalókról, ezt én írom most le magam szerint.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg lazacfilé, 2,5 dkg vaj, 2,5 dl főzőtejszín, 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 4 nagy krumpli, 1 fej hagyma, 2-3 babérlevél, őrölt bors, 2-3 szem szegfűbors, egy kis reszelt szerecsendió, 1 csokor friss (vagy egy fél zacskó szárított) apróra vágott kapor – egyébként ízlés szerint. Só és citromlé.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, majd egy fazékban az olvasztott vajon megpároljuk. Ebbe tesszük bele a megtisztított és kockára vágott gyökeres zöldségeket. Most jöhetnek a fűszerek, ezekkel egy kicsit megforgatjuk, majd felöntjük vízzel, hogy ellepje. Közben a megtisztított krumplit kockákra vágjuk és beletesszük a zöldségek mellé. Ismét vizet öntünk bele, ezt már a levesre méretezve – és megsózzuk (ízlés szerint 1-2 kávéskanálnyi sóval). Amikor a krumpli megfőtt, beletesszük a kb. 5X5 cm-s szeletekre vágott lazacfilét, a tejszínt és a kaprot. Ezután már csak 3-4-5 percig főzzük takaréklángon, mert a hal nagyon hamar készen van.
Tálaláskor néhány csepp citromlevet csavarjon mindenki a tányérjába – ízlés szerint. Nem baj, ha marad a levesből, másnap is fogyasztható.
A könyv itt érhető el: https://www.lira.hu/hu/konyv/
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek