A gyümölcsökkel töltött süteményt gyakran készítjük úgy, hogy a tetejére zárt tésztaréteg helyett rácsot teszünk, vagy morzsát. Ez utóbbi lisztből, zsiradékból és darált pörkölt diófélékből készülhet, és a zabpehely is kiválóan illik hozzá. Ha nem zárt a felső réteg, a sütemény jobban megsül, és nem lesz túl nedves a gyümölcsöktől. A kellemes, ropogós állag, a karamellizált ízek jól illenek az őszi hangulatokhoz. Egy-egy ilyen szelet süti a kávé mellé szinte elengedhetetlen.
Szilvás, kakukkfüves morzsasüti
Zahorán Adri süteménye*
ez a mennyiség tepsiben sütve kb. 12 nagyobb kocka, muffin formában 20-21 db
A zabkeksz alap
- 180gr nagy szemű zabpehely (késes aprító hiányában: 90gr zabpehely liszt, amit mindig átszitálva mérek le és 90gr apró szemű zabpehely)
- 50gr teljes kiőrlésű liszt
- ½ tk. Só
- 75gr barna cukor
- 75gr (vegyes virág) méz
- 180gr puha vaj + 30gr olvasztott vaj
1, Ha van késes aprítód: a lisztet, a sót és a zabpelyhet öntsd a gép táljába majd pár percig aprítsd (egyáltalán nem baj, ha a keverékben maradt még néhány szem zabpehely). Ha nincs késes aprítód, akkor szimplán keverd össze a liszteket, a sót és a zabpelyhet egy kisebb tálban.
2, A puha vajat egy elektromos habverő segítségével habosítsd ki és add hozzá a barna cukrot és a mézet.
3, Még mindig a robotgépet használva szórd a lisztes keveréket a cukros-vajas tálba és keverd el alaposan.
4, A sütőt 180C-ra kapcsold be és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Egyengesd el a masszát a sütőpapíron, könnyebben boldogulsz, ha egy, a tepsivel azonos méretű sütőpapírt terítesz a masszára és egy nyújtófával kb. 1 cm vastagságúra nyújtod. Előmelegített sütőben (persze a sütőpapír csak a massza alatt legyen) süsd 20 percig, félidőben fordítsd egyet a tepsin.
5, Hagyj időt a keksznek, hogy teljesen kihűljön, különben szét fog esni. Fél órás pihentetés után törd kisebb darabokra a kekszet és a késes aprítódban daráld, őröld morzsa állagúra. Ha nincs aprítód, akkor dupla pl. fagyasztó zacskóba öntsd a kekszdarabkákat és nyújtófával ütögesd, amíg morzsa nem lesz belőle. A kapott morzsához öntsd az olvasztott vajat és alaposan keverd el.
6, Ha nem szeretnél pepecselni a muffinokkal, akkor egy magasabb falú 30x40cm tepsi aljába teríts egy sütőpapírt (én az előzőleg felhasználtat vágom méretre) és egy spatula vagy kanál hátával egyengesd el a masszát.
7, Ha szeretsz babrálni a konyhában, akkor a muffinkapszlikkal dolgozz. Egy púpozott evőkanálnyit öntsd egy kapszliba és a formába illő pohár aljával nyomkodd/egyengesd el a kekszet.
* Ez a kekszalap egyelőre fél kész állapotban van, ha nem szeretnéd tovább sütni (pl. sütés nélküli sajttorta alapnak), akkor még további 10 percig hagyd bent a forró sütőben.
*Ha maradt ki morzsád, akkor némi maggal (opcionális és pirítatlan) összekeverve told a sütőbe a morzsát és süsd 10 percig. Önmagában is finom lesz, nekem elhiheted.
A szilva réteghez
- kb. 1kg szilva (maggal együtt, igen)
- 40gr (barna)cukor
- 50gr liszt
- amelyik kéznél van, vagy szimpatikus opció: 1 tk. Vanília paszta / 1 csomag vaníliás cukor (Dr. Oetker Bourbon-ja, ha lehet) / 1 tk. Vanília aroma / egy rúd vanília kikapart magja
1, Mosd meg a szilvákat, magozd ki és vágd kb 1 cm-es darabkákra (nem negyedelve, mert nehezebb lesz enni és jobban mutat)
2, Egy nagyobb tálban keverd el az összes hozzávalót és rakd félre 30 percre, hogy magába szívja az alapanyagokat a gyümölcs.
A morzsához
- 140gr nagy szemű zabpehely (ha a kekszalapnál apró szeművel dolgoztál, senki sem veszi észre az apró csínyt)
- 100gr mandulaliszt (ha nagyon muszáj lecserélheted teljes kiőrlésű lisztre, de nem tőlem hallottad)
- 64gr teljes kiőrlésű liszt
- 90gr barna cukor
- 80gr vaj, felkockázva (ne legyen se nagyon hideg se nagyon puha)
- ½ tk. Só
- 3 ág friss kakukkfű (a leveleit egyesével csipkedd le, mert ezáltal csak lágy felhőként fogja uralni az utóízt és nem döngöli le az ízérzékedet)
1, A száraz hozzávalókat alaposan keverd el nagy tálban és add hozzá a vajat. Gyors mozdulatokkal morzsold el a hozzávalókat, ügyelj arra, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg.
Az összeállítás és a sütés
1, A tepsiben/muffinkapszliban a fent leírtak szerint egyengesd el a morzsát. Mielőtt hozzáadnád a szilvát (muffin esetén 1 ek/kapszli) célszerű behinteni az alapot egy kevés zabpehellyel, hogy a szilvából kisülő lé ne áztassa el.
2, Morzsold el a morzsát a szilva tetején, a muffinnál ügyelj arra, hogy mindegyik egyenletesen kapjon.
3, Süsd formától függetlenül 180C-on 40 percig. Miután kivetted a sütőből hagyd teljesen kihűlni, mert, ha az illat túlzottan hívogat akkor sajnos a süti széteshet. Egyszóval a vaj szilárdabb lesz.
*Zahorán Adri süteményes blogja: https://mycardamomtea.wordpress.com/
Felvétel Adri Steampunk ékszerkiállításának megnyitójáról (megnyitó beszédet mondtam én is), amelynek a végén ezzel a süteménnyel kínálta az egybegyűlteket: https://www.youtube.com/watch?v=fHVxrpom1Mg&feature=youtu.be
A fotó Zahorán Adri ékszer kiállításán készült, Kovács Levente felvétele
Kommentek