Mikszáth Kálmán bevallása szerint úgy keveredik írásaiban a fikció a valósággal, mint a köles a mákkal. Bár a köleses mákban eltérő a méretük és a színük miatt szerintem könnyebb megkülönböztetni a kétféle magot, mint kedvenc írómnál kibogozni, mi mese és mi valóság, de ez az étel mindenesetre mesés. Finom és tápláló, legalább annyira élvezetes a fogyasztása, mint egy-egy Mikszáth novella vagy regény olvasása.
Hozzávalók: 1 csésze köles, 2-3 evőkanál mák, méz, aszalt gyümölcs
Elkészítése: A kölest megmossuk és kétszeres vízben feltesszük főni. Amikor forr, takaréklángon puhára főzzük, figyeljük, ha kell, utántöltjük egy kis vízzel. Kb. 10-15 perc alatt készen van. Még hagyjuk fedővel letakarva, a gőzben. Közben a mákot megdaráljuk. A kölest nem forrón, de még melegen összekeverjük a darált mákkal, egy pici mézzel és tányérokra halmozzuk. Aszalt gyümölccsel díszítve tálaljuk. Reggelire, uzsonnára és vacsorára is finom.
Kommentek