A karácsonyi vacsora második fogása, de máskor is megállja a helyét egy tartalmas zöldségleves után. Jobb, ha nem kifliből készül, hanem magunk készítjük a kelt tésztát.
Hozzávalók: 1 dl tej, 40 dkg liszt, 6 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, csipet só. 2-3 dkg olvasztott vaj, darált mák, méz vagy porcukor.
Elkészítése: Kovászt készítünk: Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk, tiszta konyharuhával letakarva körülbelül 15 percig kelesztjük. A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. Addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik a kezünkről meg az edény falától. Cipót formálunk belőle és egy tálban, szobahőmérsékleten kb. 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük. A tésztából gyúródeszkán kisebb cipókat szakítunk, majd hosszú vastag nudlikat formázunk belőlük és elhelyezzük a kiolajozott tepsiben. Így is hagyjuk állni 15 percig. Ezután előmelegített forró sütőbe tesszük, és közepes lángon halvány barnára sütjük. Amikor kihűltek a rudak, 2-3 centi hosszú darabokra vágjuk (annyit vágjunk fel egyszerre, ahány adagot szemmel láthatóan elfogyasztunk), egy tálba tesszük, forró vízzel leöntjük. A víz éppen annyi legyen, amennyi nem áztatja el a tésztát, de azért kellemesen megpuhítja. Ezután az olvasztott vajjal elkeverjük. Mákkal megszórjuk, mézet adunk hozzá és elkeverjük majd tálaljuk. A mákot és a mézet mindenki külön, ízlés szerint is ráteheti az adagjára.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek