Különleges előétel ez az ízletes saláta és hideg húsok mellé is kitűnő. Az articsóka megfázás esetén nagyon jó hatású. Segíti a máj és az epe működését, így a kiválasztást. Ha megfázáskor naponta egy articsókát elfogyasztunk, hamarabb túljutunk a köhögéses szakaszon.
Hozzávalók 4-6 személyre: 500 g articsóka, só, őrölt bors, 3 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál citromlé, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem. Az articsóka tisztítása nem a legegyszerűbb, ezért inkább vegyünk egy üveg olajban eltett, konyhakész articsókát a boltban, ebben csak az úgynevezett szíve van benne, a levelek nincsenek. Nyáron a nagycsarnokban is kapunk articsókát, megpróbálkozhatunk a tisztításával a következő videó instrukciói szerint: https://www.youtube.com/watch?v=ygyzb8BQ0Ec Ha magunk készítjük el inkább gyökérkefével tisztítsuk, mintsem hámozzuk, így több élelmi értéke marad.
Elkészítése: az articsókát falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben felforraljuk, majd fedő alatt 12-15 percig puhára főzzük. Leszűrjük és a lábosban hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük az olívaolajjal, a citromlével, a petrezselyem zöldjével, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Ekkor kitesszük a tálkákra és tálaljuk. A konyhakész articsókát természetesen nem kell megfőzni, olívaolaj sem kell hozzá, mert abban tették el. Ekkor kisebb darabokra vágjuk, citromlevet csöpögtetünk rá, megszórjuk egy pici őrölt borssal és petrezselyemzöldjével tálaljuk.
Variáció: 2 evőkanál kisebb darabokra vágott tisztított diót keverünk hozzá.
Kommentek