Házi készítésű zsemlekenyérből lesz igazán finom, különben a hozzávalók a hagyományos recept előírásait követik.
Hozzávalók: 5 zsemle vagy egy zsemlekenyér, 4 dl tej vagy növényi tej, 25 dkg barnacukor, 1 dl fehér bor, 3 tojás, ¼ kg alma, 7 dkg vaj, 5 dkg barackíz, 1 gramm fahéj, 2 dkg mazsola, 2 dkg dió, 2 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés: A szikkadt, előző napos zsemléket 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A hideg tejbe belekeverünk 3 db tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, mazsolát, vajat és ebbe belerakjuk a zsemleszeleteket. Ügyeljünk arra, hogy jól megszívják magukat a szeletek, de ne ázzanak el! Egy mély tepsit vajjal kikenünk, morzsával meghintjük és az áztatott zsemleszeletek felét belehelyezzük. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük és meghintjük (ízlés szerint) 5-10 dkg fahéjas cukorral, majd a tepsiben elhelyezett zsemlére tesszük, darált dióval meghintjük, ennek tetejére rakjuk a megmaradt, beáztatott zsemleszeleteket, borral meglocsoljuk és gyenge tűzön 25-30 percig sütjük. A 3 tojás fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, 5 dkg barackízt keverünk hozzá, majd ezt a habmasszát a már kisült tészta tetejére helyezzük és néhány percig meleg sütőben szép aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha még rózsaszínes a teteje, de már viszonylag szilárd a tapintása. Amint megsült, azonnal tálalhatjuk, de másnap is ehető. (Néhány elvetemült rajongó tejszínhabot is kér hozzá!!!)
Amennyiben magunk készítjük a zsemlekenyeret:
Hozzávalók: 1 dl tej, 40 dkg liszt, (ennek a fele finomliszt, a fele teljes kiőrlésű búzaliszt, vagy Graham liszt), 1-2 evőkanál cukor, 6 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, csipet só.
Elkészítés: Kovászt készítünk: Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk, tiszta konyharuhával letakarva körülbelül 15 percig kelesztjük.
A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. Addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik a kezünkről meg az edény falától. Cipót formálunk belőle és egy tálban, szobahőmérsékleten kb. 20-30 perc alatt duplájára kelesztjük.
A tésztából gyúródeszkán hosszúkás kalácsot formálunk, kiolajozott tepsiben 15 percig pihentetjük. Ezután előmelegített forró sütőben közepes lángon 40-50 percig aranybarnára sütjük.
Kommentek