Nyár derekán, későnyáron nem kell ebédre más, csak egy tányér ízletes leves. Forróságban hidegen, főzés nélkül készült leveseket is fogyaszthatunk, úgy hogy (improvizálok) apróra reszelünk például cukkínit vagy uborkát, vöröskáposztát és paradicsomlével keverjük, sózzuk, borsozzuk, egy csipet őrölt szerecsendió vagy egy cikk zúzott fokhagyma még pikánsabbá teszi. Borecettel is szokták ízesíteni. Tálaláskor hagymakockákkal, uborkaszeletekkel díszíthetjük.
A gyümölcslevesek szezonja is tart még. Egy ajánlat: szilvát vagy sárgabarackot kockákra vágva tejszínnel, natúr joghurttal keverjük, fűszerezzük kevés fahéjjal, citromlével, mézzel és ezeket együtt botmixerrel pürésítünk. Hűtve tálaljuk. Kedvenc gyerekkori levesem a rózsaszín bableves, ami friss fejtett babból készül tejföllel habarva, és amikor kész, rózsaszínű lesz, mert a tarkabab megszínezi. Hidegen is finom, de leginkább langyosan – a kovászos uborka levétől még ízletesebb! Habart leves krumpliból és zöldbabból is készülhet. Ez utóbbi reform változata, ha tejföl helyett rizsmiszóval készítjük el.
Zöldbabos rizsmiszóleves
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg zöldbab, 1 sárgarépa, 1-2 szál szárzeller, néhány rózsa karfiol, egy fej vöröshagyma. Egy tíz cm-es darab wakame alga. Személyenként egy kávéskanálnyi rizsmiszó.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. Az előzőleg beáztatott wakame algát a fazék aljára tesszük, erre jön a többi zöldség. Feleresztjük 2 liter vízzel, és egy csipet sóval feltesszük a gázra. Amikor fog alá való puhaságúra főttek a zöldségek, a tüzet elzárjuk. Ekkor keverjük bele a rizsmiszót, úgy, hogy előzőleg egy kis tálban egy szedőkanálnyi forró levesben feloldjuk. Tálaláskor a tányérokba külön is belekeverhetjük a miszót.
A rizsmiszót melegebb időben használjuk, enyhébb mint az árpamiszó vagy a csak szójababból készült sötétbarna hatsho-miszó. A miszó emésztést serkent, tejsavas erjesztéssel készült élő élelmiszer, ezért nem főzzük, csak a kész ételhez adjuk hozzá.
A wakame alga fogyasztó hatását mostanában újra felfedezték: természetes kötésben tartalmaz ásványi anyagokat, akár a többi alga, ezért könnyebben felszívódik a szervezetben, lúgosít, rostanyagai is segítik a tisztulást. Bármilyen levesbe tegyünk egy darabkát!
Kommentek