A megfelelő vitamin- és gyógynövény fogyasztás* mellett gyerekkori kedvenceket elevenítettünk fel a karantén hetei alatt. Ott kezdődött az egész, hogy nem kaptunk lisztet a boltban, csak búzadarát. Jó, akkor ebből fogunk készíteni valami finomat! Milyen rég volt császármorzsa! Hogy is kell csinálni? Több receptet kipróbáltam, a régi szakácskönyv jól bevált utasítása szerint sikerült a legjobbra, és ez a legegyszerűbb mód. (Nem teljesen makrobiotikus, de majdnem!:)
Császármorzsa
Hozzávalók 4 személyre:
2 db tojás, 2 dl tej, 4 csapott ek cukor, 2 csipet só, kb. 200 g búzadara, 4 ek vaj, ízlés szerint mazsola, citromhéj, a tálaláskor sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tojást elkeverjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, sót, reszelt citromhéjat és annyi búzadarát, hogy palacsintatészta-szerűen folyós legyen.
Minimum 1 óráig állni hagyjuk, de egy tálban eltehetjük a hűtőbe, jó, ha éjszakán át pihen. Felhasználás előtt még egyszer jól megkeverjük, majd egy rozsdamentes serpenyőben vagy lábosban felolvasztjuk a vajat, és beleöntjük a masszát.
Addig keverjük egy falapáttal, közben darabokra vágjuk, míg morzsáira nem esik szét, sütés közben rászórhatunk egy maroknyi megmosott mazsolát is és még ezzel is néhányszor átkeverjük. Tálaláskor baracklekvárt tehetünk rá.
Búzadarából készülhet egy másik finomság, és ez a
Túrógombóc
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg túró, 3 db tojás, 2 dl búzadara, egy csipet só, 10 dkg prézli, 2 evőkanál olaj. A tálaláshoz egy kevés porcukor, 2 dl tejföl vagy csupán baracklekvár.
Elkészítése:
A túrót villával áttörjük, majd összegyúrjuk a tojásokkal, a búzadarával és a keveréket megsózzuk. Ezután jó, ha 3-4 órát áll, hogy megdagadjon a búzadara, fedjük le és tegyük a hűtőbe. Elkészítés előtt ebből a masszából, vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk, majd egy fazék forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt kifőzzük őket. Akkor főtt meg a gombóc, ha feljön a víz tetejére. A kifőtt gombócokat szűrőkanálban lecsöpögtetjük. Közben a zsemlemorzsát olajon aranybarnára pirítjuk, ebbe forgatjuk bele a gombócokat. Porcukorral megszórva és/vagy tejföllel kínáljuk. A tejföl helyett baracklekvár vagy szilvalekvár is illik hozzá.
Na és még egy különlegesség, aminek a receptjét most találtam az interneten. Ez is nagyon finom, érdemes kipróbálni:
Rántott tejbegríz
Hozzávalók:
1 liter tej, 8 dkg kristálycukor (a cukrot kihagytam), 2 dkg vaníliás cukor, 18 dkg búzadara, 1 db citromnak a reszelt héja (ez nem fontos), 1 csipet só. Ebből a mennyiségből kb. 8-10 szeletünk lesz.
Szükséges a panírozáshoz liszt, tojás, 1 csipet só, zsemlemorzsa, a kisütéséhez étolaj.
Elkészítése:
Tejbegrízt főzünk a szokásos módon, úgy, hogy a forrásban lévő tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot, majd állandó kavargatás mellett beleszórjuk a darát. Amikor már kellően sűrű, kicsit hagyjuk kihűlni és egy megvizezett jénai edénybe öntjük, ebben hagyjuk megdermedni annyira, hogy szeletelhető legyen. Én egy kerek formában dermesztettem meg a grízt, amit cikkekre vágtam, majd szokásos módon paníroztam. (Először mindkét oldalát lisztbe mártjuk, majd a felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába.)
Forró, lehetőleg 175-180 C fokos olajban süssük ki mindkét oldalát, 3-4 perc alatt szép aranybarna színe lesz és a bunda kellemesen ropogós. Tálaláskor porcukorral szokták meghinteni, de ez elhagyható, és jöhetnek hozzá még feltétek: kakaó, fahéj, lekvár, kompót, főzött aszalt gyümölcs,sűrűbb szörp, csokoládé öntet.
* Naponta rendszeresen C-vitamin és D-vitamin, tablettában illetve cseppekben, valamint nyers vöröshagyma, fokhagyma, hordós savanyú káposzta, és frissen reszelve vagy por alakban gyömbér különféle gyógyteákba.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek