Főzőtanfolyamokon rendre elhangzik a kérdés: mit együnk reggelire, vacsorára? Íme néhány tipp:
A kiválasztás szervei – vese, máj, bél, bőr – éjféltől délig intenzíven működnek. A helyesen megválogatott reggeli serkenti a kiválasztást. Nem feltétlenül kell reggeliznünk, de ha szükségünk van rá, akkor nyugodtan együnk, persze ne sokat. A makrobiotikus reggeli állhat zöldséges miszólevesből, főtt gabonával kiegészítve. Ihatunk malátakávét is, szintén egy kis főtt gabonával. Nagyon jót tesz a savanykás almalé.
Élénkítő hatású reggeli a tejszínnel kevert müzli malátakávéval vagy gabonakávéval vagy a frissen darált főtt gabonakása idénygyümölccsel, pirított mogyoróval, olajos magvakkal. A pelyheket és az őrölt gabonát tanácsos megfőzni, mielőtt fogyasztjuk, mert a nyers gabonától, liszttől megfájdulhat a gyomrunk. A müzlireceptek általában csak azt írják, hogy áztassuk be a pelyheket, de ez sokszor nem elég, legalább röviden fel kell főzni a folyadékkal feleresztett gabonakásákat. Teljes értékű gabonalisztből készült kenyér, péksütemény, csapati, valamilyen zöldséges- vagy hüvelyes pástétommal megkenve, salátával, zöldségszeletekkel, gyógyteával, vagy savanykás almalével tálalva - reggelinek, vacsorának ajánlható. Este fogyaszthatjuk a déli maradékot, de ehetünk valami édeset – kompótot, süteményt –, nemcsak azért, mert az édesség könnyebbé teszi álmunkat, hanem azért is, mert a máj cukorfelvevő képessége este nagyobb, mint reggel. Természetesen a szezonális gyümölcsökről se feledkezzünk meg. Jól tesszük, ha lefekvés előtt 2-3 órával eszünk utoljára. Megkönnyíti az elalvást egy esti séta, jóga vagy sport.
Kommentek