Egy egészségklub ételbemutatójára kreáltam ezt az édességet és nagy sikere volt. A köles melegít, lúgosít, jót tesz a hajnak, a bőr és a köröm egészségét is elősegíti. A szezámmag sok ásványi anyagot tartalmaz, amellett finom is, ha kissé megpirítjuk, különleges aromáját élvezhetjük. A meggy, amit a golyócskák közepébe tettem, saját eltevésű cukor nélküli befőtt.
Hozzávalók:
10 dkg köles, 5 dkg kölespehely, 1 csipet só, 1-2 evőkanál méz, 25 szem meggy, 10 dkg világosbarna szezámmag.
Elkészítése:
A kölest megmossuk és kétszeres mennyiségű vízben egy csipet sóval kb. 10 percig főzzük, majd fedő alatt még hagyjuk párolódni. A kölespelyhet röviden felfőzzük, úgy hogy egy sűrűn folyós massza legyen belőle. Ha kihűlt a köles és a kölespehely pép, összedolgozzuk ízlés szerint egy kis mézzel, majd diónyi adagot veszünk a masszából, lelapítjuk, a közepébe beletesszük a meggyet és golyót formázunk belőle. Ebből a mennyiségből körülbelül 25 db lesz. Közben vas serpenyőben enyhén megpirítjuk a szezámmagot, vigyázzunk, hogy ne kapjon oda! Majd ha kihűlt, megforgatjuk benne a golyókat és minyonpapírban szervírozzuk. Amennyiben a főtt köles eléggé képlékeny, lehet, hogy a kölespehelyből készült masszára nincs szükség. Én ezzel dúsítottam, így krémesebb lett a desszert "tésztája".
Kommentek