Az étel összetartó erő
Huszár Ildikó, és Molnár Géza a Nap-Ra bioüzlet tulajdonosai. Négy gyermekük van: Viola 15, Réka 13, Luca 9, Géza 6 éves.
1991-ben a sors úgy hozta, hogy életük Belgrádból átkerült egy másik helyszínre, Budapestre. Ildikó Zeneakadémiát végzett, a férje néprajzot tanult, Budapesten azonban bio élelmiszerboltot nyitottak. Megnyílt második üzletük is, a Hold-Bolt, ahol bio kozmetikumokat árusítanak.
Ildikó 19 éves kora óta vegetáriánus. A férjével már eleve úgy hozta össze a sors, hogy ő sem fogyasztott húst, és együtt határozták el, hogy a gyerekeiket is így fogják táplálni.
- Mi indított arra, hogy vegetáriánus lettél?
- Nem tudom, hál’ Istennek kegyelemből jött. Nem volt tudatos. Egyszer csak rájöttem, hogy már egy ideje nem ettem húst, és hogy most nem kérek. Lehet, hogy ezután még egyszer ettem, de utána többet nem. Akkor már tudtam, hogy azért nem, mert ez hús, és én nem kérem. Később jött mindenféle filozófia, és azt is megtudtam, hogy mi mindent fogyaszthatunk helyette. Az első hónapokban ettük a korpát, a búzacsírát, a trapistasajtot, de nemsokára megismerkedtünk a makrobiotikával, ez volt az első irányzat, ami nagyon tetszett és azonnal beleszerettünk. Minőségi alapanyagait ma is használjuk: gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöt, tengeri növényeket - ezeket szeretjük és a gyerekek is nagyon bírják. A munkahelyünk révén követhetjük a többi irányzatot is, rálátunk a táplálkozási iskolák magyarországi fejlődésére. Ismerem és tisztelem mindegyiket.
A bioboltot azért nyitottuk, mert mi magunk is szerettünk volna jó minőségű élelmiszerhez hozzájutni. Alapötletünk akkor még kuriózumnak számított, de az évek során sokan ideszoktak, és jó barátként jönnek hozzánk. Közben a családunk is növekedett, és kezdetben nagyon muris volt, mert az irodában, dagasztóteknőben aludtak a picik…
- A várandósság idején vegetáriánusoknál fő téma a vashiány. Nálad hogyan alakult?
- Úgy tudom, a vegetáriánusoknál a vas a szervekben koncentrálódik, és nem látványosan, a vérben. Így, amikor a kismamától vért vesznek, kiderül, hogy vashiányos, de ez nem mindig fedi a valóságot. Ha jól érzed magad, nem szükséges a vizsgálat. De ha nem érzed jól magad, akkor el kell menni. Az egyik várandósságom alatt végigkísért a cékla, meg a szeder, ezeknek a levét ittam nagyon sokat. Egy másiknál kívántam a tengeri algát, és hatalmas véreredményeim lettek, annyira föltornázta az ásványi anyag tartalmat. Főleg a hiziki tartalmaz sok vasat. Minden nap, mindenféle algákat ettem, amelyik éppen jólesett, levest, főzeléket, salátát, meg is lett az eredménye.
- Hogyan alakult a gyerekek egészsége?
- Egészséges, normális súlyú gyerekek. Évente jön egy-egy megfázás, meg átestek a bárányhimlőn, de nem betegek! Házipatikánkban homeopátiás szereket tartunk. Mondom is a homeopátiás orvosunknak, hogy ő a világ legjobb orvosa, mert ahogy múlnak az évek, egyre kevesebbet járunk hozzá. Az alaphelyzeteket magam is meg tudom oldani, ha elcsípem időben, és ha nem nagy a gond. Persze fontos, hogy ő ott van a háttérben. Szeretjük a borogatásokat, a krumplipakolást. Télen, nyálkás, ködös időben, vagy időjárás változáskor, jöhetnek a masszázsok, például a tőzeglevendulaolajos masszázs, ami a felsőlégúti meghűlések megelőzésére kiváló. Védőburkot képez a test körül, és látszik, hogy jobban van tőle a gyerek. Ha rögtön 2-3-szor megcsináljuk, nem is alakul ki a betegség! Van olyan gyerekem, aki imádja a légutakat tisztító eukaliptusz kúrát. Ez Ferencsik Pista bácsi receptje: cukornád kockacukorra csöpögtetünk jó minőségű eukaliptusz olajat, 3 cseppnél kell kezdeni, naponta emelve az adagot, fölmenni 9-ig és csökkenteni 3-ig. Egy másik gyerekem egészen elérzékenyül, hogy ő mindig az umeboshival készített zöldkásától (Grünkern) lett jobban, mert amikor bárányhimlős volt, megkívánta. A másik gyerekem, a fokhagymás pirítósra és az aszalt paradicsomsalátára esküszik. A kuzu is nagyon jótékony, hurutos, lázas betegségekre, kicsit fölfőzve, gyógyitalként, vagy almakompóttal. Egyébként nem árt böjtöltetni őket, ha valami nem stimmel! A Neurosan, gyomor-, és emésztési panaszok esetén ajánlott. És a Bancha tea is harmonizál. Amikor kicsik voltak, napi folyadékként ittuk.
- Emlékszem, ahogy Réka beszélni kezdett, ezek voltak az első játékos szavai, hogy ”bancsa-kukicsa”!
- Igen, tényleg! Most egy nagy, „szemtelen kamasz”! Önállóan alkot a konyhában! Visszatérve a kicsi korukra, nekem szerencsére a szoptatással nem volt problémám, de sok hozzánk járó anyukától tudom, mekkora gondot okoz, ha nincs tej. Van egy nagyon jó ajurvedikus desszert, a Tejfokozó golyó. Ettől még az olyan mamának is megjött a teje, aki 3 gyereket nem szoptatott és a negyediket ennek köszönhetően már igen, mert összetevői a tejkiválasztást serkentik. Ráadásul annyira finom, hogy el kell dugni az apukák elől… Szívesen ajánlom, legalább száz anyukának segített:
Tejfokozó golyó
250 gr búza őrölve, 150 gr árpa őrölve, 100 gr zab őrölve, 100 gr kesudió, 150 gr vaj, 150 gr barnacukor.
A gabonaőrlemény keveréket és a durvára vágott kesudiót pár percig szárazon pirítjuk. Hozzáadjuk a vajat és a cukrot. A formázáshoz még szükség szerint 1-2 evőkanál vizet adunk hozzá. A még langyos masszából 2,5-3 cm átmérőjű golyókat készítünk. Napi adagja 2-3 golyó szükség és ízlés szerint.
- Milyen a családi konyha?
- Saját ízlésünk szerint alakítjuk az alapanyagokat. Jó minőségűekből válogathatunk és a friss, idényjellegűekből otthon készül valami étel. Számunkra nagyon fontos, hogy minden nap leülünk közösen, és eszünk együtt a nagy asztalnál. Igyekszünk kora délután ebédelni, de inkább 6 óra után vacsorázunk együtt. Nagyon sok gabonát fogyasztunk. Kiegyensúlyozó alaptáplálék, mellé jöhetnek kiegészítésnek a további kedvencek, ebédre például sült tofu, salátával. A gabona ideális, gyorsan elkészül, a tányéron ízlés, korosztály és kedv szerint alakítható. Ha nagy az éhség és gyorsan akarunk enni, a gyerekek szeretik a tönköly- meg a durumtészákat. Ez olyan, mint egy alap gabona, de fontos, hogy teljes őrlésű lisztből készült barna tészta legyen, ne üres kalória. Az asztalon van hozzá gomászió, sörélesztő, saláta, az előző napról darabokra vágott szejtán, lekvár, bioparmezán, spagetti szósz, - ki hogy kívánja.
A rizst a család bármikor hajlandó megenni. Sokféle formában: rizspehelynek reggelire, vagy barnarizst kásának, rizsgolyónak, szusinak, rizspuddingnak. A rizspelyhet rizstejjel leforrázom, és rakunk rá juharszirupot vagy egy kis lekvárt, fahéjat, ki mit szeret, ha sósan kívánjuk, egy kevés umeboshi szilvát. Reggelire kapnak egy kis teát, gyümölcsöt, kását vagy pelyhet, uzsonnára csomagolok szendvicset, almát, péksüteményt. Pástétommal, vagy margarinnal megkenem a barnakenyeret, paprikát, salátát, sajtot teszek bele. Ők tejterméket is fogyasztanak – nem mindig, ha folyik az orruk, nem kapnak, sőt nem is kérnek. Waldorf iskolába járnak a gyerekek, ott is van vegetáriánus menü, de menza jellegű, és ők jobban szeretik az otthonit. A családban lévő szeretet és összetartó erő a nagyban főzött ételekben nem mindig jelenhet meg. Reméljük azért, hogy egyre jobban fog működni, mert fontos, hogy legyen hús nélküli alternatíva az iskolában. Sok tanár is ezt választja. Az iskolában az a tapasztalatom, hogy mindenki a maga módján, testre szabottan műveli ezt a műfajt, és ez jó.
- A káros anyagcsere bomlástermékek hiperaktivitást okoznak. Mit tapasztalsz? Jobbak a vegetáriánus gyerekek?
- Biztosan kevesebb bennük az úgynevezett homotoxin, amelyekkel az ember mérgezi magát. Persze, ők is tudnak jók, meg rosszak lenni. Az egyik virgoncabb, a másik visszahúzódóbb, de állati asztralitás nélkül, főleg az első hét évben, tisztábban fejlődhetnek a növényi táplálékoktól. A B12 viszont nagyon fontos a vegetáriánus gyerekeknél, és erre oda kell figyelni. Például az algákban, a lucernacsírában meg a sörélesztőben sok van. A spirulina algatabletta, jó minőségű fehérje, és sok ásványi anyagot tartalmaz. A fiam kedvence, szétrágja és mutatja, hogy zöld a szája széle! Időnként nem árt a tudatos pótlás. Jó, ha megkérdezünk egy szakembert, mert talán aki nem olyan sűrűn találkozik a gyerekkel, jobban meglátja, mire volna szüksége. Van egy nagyon jó dolog, amit épp ma készítettem otthon, a család kedvence. Ez egy nemes só, és hurutos időszakban gyógyszer. Szezámsó, gomászió a neve, kész gabona- vagy zöldségételekre tesszük fűszerként. Fontos a minőség, én szürke tengerisót és barna szezámmagot használok. Az arányt meg kell határozni attól függően, hogy betegek, idősek vagy egészségesek fogyasztják. Én 1:24 arányban rakom bele a sót és szezámmagot, a gyerekek miatt, kb. 20 dkg szezámmaghoz jön egy jó púpos kiskanálnyi só. A sót szárazon megpirítjuk és utána külön a szezámmagot is, lassan, kevergetve, nehogy odakapjon. Aztán az egészet szuri-bacsiban, ami egy porcelán őrlőedény, szertartásosan jobbra tekerve megőröljük. „Szezám, tárulj!”, megnyílik a szezámmag, rátapad a sószemcsékre, és nagyon harmonikus eredményt ad. A gyerekek is szeretik, frissen készül, finom illata van.
- A családban védve vannak a gyerekek, de hogyan védhetők ki a külső hatások?
- Ők sem kérik a húst, nincsen olyan problémánk, hogy most kolbászt ennének. A tejterméket én nem fogyasztom, de ők igen. Esetenként egy kevés túrót, sajtot, vajat fogyasztanak és ezzel kész, meg néha csokoládét, de mindenből a bio minőségűt. Otthon nem tartok tojást sem, de ha a gyerekek születésnapra mennek, és ott a tortában van tojás, nem szólok bele. Nem baj, ha megkóstol néhány dolgot, különben kívánni fogja. Az egyik gyerekem a szülinapi buliján például nagyon vágyott a csipsz után. Vettünk egy hatalmas mennyiségű csipszet, és két napon keresztül teliették magukat. Soha többé nem kért, elég volt. Megkapta, amit kívánt, megvolt a csipszkúra!
- Milyen egy születésnapi menü?
- Süteményeket, szendvicseket készítünk. A legutóbb nagy sikere volt a lilahagyma krémnek. Pépesítettünk napraforgómagot, tömérdek mennyiségű darált lilahagymát tettünk hozzá, kevés citrommal, olajjal, fűszersóval, vízzel kikevertük, és kaptunk egy krémes, enyhén hagymás, fűszeres masszát. Rengeteget ettek belőle egy háromszögletű, tortilla jellegű bio sznekkel. Voltak szendvicskék, és egy ismerős vegetáriánus cukrász hagyományos ízlés szerint tojás nélkül sütött tortát. Volt almalé, víz, limonádé, a papáknak egy kis biobor.
- Nyaraláskor hogyan főzöl?
- Berakok az autóba egy láda ételt: kenyeret, gabonát, gomásziót, Neurosant, zöldséget, almát, 1-2 konzervet is, öntöttvas kuktát. Fontos, hogy naponta főzzünk gabonát, zöldséget, és készítünk salátát, különben néhány nap után érezzük, hogy valami nem stimmel. A vidéken kapható fehérkenyér első nap ízlik, aztán csak pirítva lehet megenni. Lepényt sütök, gabonát főzök, van zöldség, gyümölcs. Idén nyáron, Horvátországban, egy fügeligetben laktunk. Fügét reggeliztünk. Fáról enni nagyon jó! Megnézed, melyik az érett, és megeszed. Ilyenkor, ha elég édes a gyümölcs, három nap után más édességet nem is kíván az ember, átáll a helyi termésekre. Olívaolajon főztem, szabadtűzön, rostélyon grilleztünk, fűszersóban, petrezselyemmel, fokhagymával, pácolt zöldségeket, padlizsánt, patiszont, krumplit, szejtánt, tofut, meg a szomszédban termett paradicsomból, szőlőből ettünk. Nyáron inkább nyerset eszünk, télen jön el a főzés ideje. Milyen jól átmelegít például egy sütőtök krém leves gyömbérrel!
- A karácsonyi asztalra mit készítesz?
- Valami szépet eszünk, amire az ember jobban odafigyel. Adventben hatalmas mennyiségű aprósüteményt alkotunk: diós kiflit, linzert, lekvárosat, összeragasztott, virágos, mézes-mázas, díszített édességeket. Ezekből csak egy kisebb mennyiséget hagyok elől, a többit eldugom. Jó minőségű nugátot, marcipánt formázunk szaloncukornak, karobba, vagy keserűcsokis mázba belemártogatjuk, vagy aszalt gyümölcsöket, apróra vágott olajos maggal, dióval kis malátával összegyúrunk, beleforgatjuk a darált dióba, becsomagoljuk, és azt rakjuk a fára. Vacsorára algaleves „halászlé” készül, gyerekkori ízek nyomán pirospaprikás, sülthagymás lé alapban főzöm a wakame algát, egy kis répa is van benne. A karácsonyi, újévi időszakban elérkezik a töltött káposzta ideje. Nyári változata a rizses szőlőlevél, hidegben viszont savanyú töltött káposzta van hajdinával, vagy rizzsel keverve, tempével, vagy gabonakolbásszal. Begubózunk a lakásba és a töltöttkáposztával, meg a sok finom süteménnyel jól elvagyunk.
- Gondosan megválogatott tiszta alapanyagokból készíted az ételeket. Ez már így is olyan, mint egy tisztítókúra. Szoktál-e böjtölni?
- Egy-egy gyümölcsnap vagy böjtnap, nekem is nagyon jót tesz. Ilyenkor csak zöldség- vagy gyümölcslevet, vagy csak forrásvizet iszom. Annyira megnyugszik az emésztőrendszer, meg ezen keresztül más rendszerek is, hogy másnap sokkal kipihentebb, kiegyensúlyozottabb vagyok. Ideális a heti egynapos, és évszakváltásonként 2-3 napos böjt, vagy igény szerint. Az évek gyakorlatával ráérzünk, mire van szükség. Az ember érzékszervei is tisztulnak, fejlődnek. Például határozottan érzem, mennyire más egy igazi olaj, mint egy aroma olaj. Fényévnyi különbség van köztük! Egészen mást tudnak. Az egyik éteri burkot képez, és érezni benne az egész növényt, a másik meg csak egy finom szag, nem több. Így van az ételnél is. Ha csak az alapanyagokat tesszük bele, lehet tápláló, de mennyivel finomabb, jobb minőségű, ha van benne valami más is, egy szeretetteljes gondolat, talán egy ima…
Szeretek főzni, de csak akkor, ha úgy érzem, hogy itt van a pillanat. Kapkodva nincs értelme, csak ha oda tudok fordulni hozzá, és igazán megalkotom, amit szeretnék. Vagy vacsorát főzök, és játszunk, de akkor csak egy farkinca mese van, vagy eszünk pirítóst, meg uborkát. Akkor viszont nagy mesélést csapunk! Mostanában néha leülök és zongorázom. Bachot. Az ember úgy próbál egyensúlyozni a városban, ahogy tud, de messze van egy fa, nincsenek csillagok. Az eget akkor nézem, ha piros lámpánál állok. És minden nap a parkon biciklizek át a boltig.
(Interjúink 2004-ben készültek és a "Boldog szülő boldog gyermek" című könyvben jelentek meg. A bennük szereplő gyerekek már 9 évvel idősebbek. Csupán inspirációként tesszük fel most az oldalunkra így, májusban, az anyák napja és a gyereknap hónapjában.)
Kommentek