„Amint fent, úgy lent.”
(Hermész Trizmegisztosz)
Nemcsak a kisbaba hasonlít felmenőire. A megfigyelő észreveszi, hogy világunkban a makro és a mikro gyakran azonos mintákat képez. Ha madártávlatból vagy kicsit magasabbról, másként tekintünk anyaföldünkre, észrevesszük, hogy a kozmosz mikrohullámú háttér sugárzásának változásai, a kontinensek partvonalának mintái, a folyók, a felhők formavilága hasonlóságot mutat a növények ágaival, a tüdő vérereivel, a kagylók és csigák alakjával – mindezeket a formákat egyszóval fraktálnak vagy önazonos mintának nevezzük.
A növényvilágban számtalan példát láthatunk a formáló erők effajta működésére. S ha megesszük ezeket a növényeket, külön örömmel tölt el, hogy maga a forma is táplál minket. Mennyire ennivalóan szép, például a sok pici virágból összeálló illatos bodzavirág! Amíg várni kell rá, hogy a bodzabokrok újra illatozva virágba borulnak (és akkor mi akár palacsintatésztába mártva kiránthatjuk és megehetjük ezeket a virágzatokat!) addig is főzzünk szárított bodzavirágból teát! A gyógynövények megőrzik illó olaj tartalmukat szárított állapotban is, leforrázva szinte kinyílnak. A gyerekek különösen szeretik a szép, természetes formákat, szívesebben eszik az ételt, ha közben esztétikai élményben is részesülnek. Ha tetszetős, és eléggé színes az étel, ha érzékeink is jóllaknak, kisebb mennyiségű étellel is beérjük.
Építőanyagok
A káposzta, kettévágva, olyan, mint egy terebélyes fa. A félbevágott hagyma, olyan, mint egy csöpp szentély, ahol legbelül kicsi Mária szobor vár ránk. Ha egy karika répát a fény felé fordítunk, feltárja anyaga kristályos elrendeződését, ásvány minőségét. A csírázó magvak, ahogyan a kis levélkéket a magasba emelik, szinte el akarnak repülni! Érezzük, hogy az alvó magból egyszer csak életre kel valami angyali. A búzaszemben, amit magyarul életnek is neveznek, a néphagyomány szerint Krisztus arcát vélik felfedezni…
És mit szólunk ehhez a fantasztikus, spirális felépítésű zöldséghez, a romanesco-hoz? Itthon pagodakarfiol néven ismert, merthogy úgy néz ki, mint egy pagoda. Káposztaféle, a karfiol és a brokkoli keveréke. Ropogósabb, mint a karfiol, dióízű, és kellemesebben feldolgozható a konyhában. Például nem annyira merev a szára, mint a brokkolinak. Valamennyi fogás elkészíthető belőle, ami a másik kettőből is készülhet, és ugyanaz az ízvilág illik hozzá. Legkönnyebben elkészíthető, ha a középső vastag szárnál alulról fölfelé levágjuk az 1. szintű spirálokat, és párolókosárkában 15-25 percig gőzöljük, attól függően, mennyire ropogósan szeretnénk fogyasztani. Így több vitamin marad benne, mint más főzési eljárásnál, és a színe is élénk zöld marad. C vitaminban, káliumban, folsavban és rostban gazdag.
Ha a kalóriákat számolgatjuk, jó tudni, hogy 100 gramm romanesco (a brokkoli és a karfiol is ugyanígy) 134 kilojoul energiát tartalmaz, ne feledjük, ez annyi, mint amennyi egy kis darabka vajban van…
Egy tál fraktál
A fraktális formák, olyan összetett alakzatok, amelyek többé-kevésbé kiterjedt változatosságban a természetben mindenütt megtalálhatók. A minták legtöbbjében az azonosság általánosságban „durván” jelenik meg, mert nem találni két szegmenst, ami precízen illene egymáshoz. A megszólalásig hasonlítanak, de precízen nem passzolnak egymáshoz. Mégis, a legkedveltebb formákat a geometriai művészetben úgy mutatják be, mintha teljesen ugyanabból a formából állna össze a nagyobb kép, s ezekből a kicsi mintákból a nagyobb és még nagyobb kép a végtelenségig előállítható.
Ne feledjük, hogy főzés, tálalás közben is számtalan kreatív, képzőművészeti lehetőségünk van!
Kommentek