Melegítő, üdítő, gyógyító leves, vérré válik!
Hozzávalók:
4 db cékla, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 kis fej hagyma, csipet köménymag, tengerisó vagy szezámsó, 2 szem bors, 1 kávéskanál reszelt torma, 2 teáskanál citromlé vagy joghurt.
A céklát meghámozzuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk. Jobb, ha kevés apróra vágott hagymával olajon megpároljuk, így nem lesz „répaszaga.” 1 liter vízben felforraljuk, leszűrjük, majd megsózzuk, tetszés szerint ízesítjük őrölt borssal, köménymaggal.
Tálalás előtt szórhatunk a levesbe egy kevés reszelt tormát, öntsünk hozzá citromlevet. Joghurttal is ki lehet próbálni.
Gyógyhatás
A céklának számtalan gyógyhatása ismert. Itt most elég csak annyit felsorolnunk, hogy vérszaporító, májtisztító, méregtelenítő, antioxidáns, daganatnövekedést gátló hatású. Egy szó, mint száz, fogyasszuk minél gyakrabban, nyersen, lének, párolva, főve.
Kommentek