Jobb mint a császármorzsa. Azért is neveztem el királymorzsának, mert király!
Hozzávalók:
20 dkg köles, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabkorpa, 10 dkg kristálycukor, barnacukor vagy nádcukor ízlés szerint – 2-3 evőkanál méz is helyettesítheti, 10 dkg vaj, vagy 1 dl napraforgóolaj, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, és annyi folyadék (tej, rizstej vagy víz) amennyi egy kellemesen formázható állagú tészta összeállításához kell. Aki akar, egy egész tojást is belegyúrhat, de nem szükséges, mert a köles jól tapad.
Elkészítése
A kölest meleg vízben átmosunk, kétszeres vízben egy pici sóval megfőzünk. Amíg kihűl, előkészítünk a lisztet, belekeverjük a sütőport, a cukrot. A főtt kölessel ezeket összegyúrjuk, hozzáadunk a zsiradékot, és ha szükséges, a folyadékot.
Előkészítünk egy tepsit, sütőpapírt teszünk bele (nem szükséges kiolajozni). Ebbe kb. 2 cm vastagon kézzel elegyengetjük a kölestésztát és közepes lángon ½ óráig sütjük. Fogpiszkálóval sütéspróbát végzünk, úgy, hogy beleszúrjuk a kis fapálcikát, és ha nem tapad már rá a tészta, akkor készen van.
Tálalás
Amikor kihűlt, kockákra vágjuk és házi lekvárral, például szilvalekvárral, dzsemmel vagy kompóttal fogyasztjuk. A karobkrém is jól illik hozzá. Igaz, hogy nem morzsálódik úgy, mint a császármorzsa, de sebaj, szerintem finomabb és sokkal egyszerűbb az elkészítése. Hasonlít a rizskochhoz is.
Gyógyhatás:
A köles az ősz gabonája, melegítő hatású, lúgosít és kovasavtartalma révén jót tesz a hajnak, bőrnek, körömnek.
Kommentek