Utazás alkalmával, szokatlan környezetben érhetik az embert meglepetések. Az ellenőrizhetetlen helyekről származó ételekben lehetnek olyan kórokozók, amelyek fertőzést, hasmenést okoznak. Legyünk elővigyázatosak!
Megelőzés:
Zöldségek fertőtlenítése
Ha nyersen szeretnénk fogyasztani a zöldségeket, mindenképp alaposan mossuk meg, hámozzuk is, így az esetleges, fertőző trágyamaradványok elpusztulnak és nem kerülnek a zöldséggel asztalunkra.
Hőkezelés
Nem árt, ha röviden hőkezeljük a zöldségeket; ezekben az esetekben ugyanis a tisztítás, mosás után az esetleg rajta maradt baktériumok elpusztulnak, de még élvezhető, ropogós marad a zöldség, könnyebben emészthető, mint a nyers, és a vitaminok nagy része szintén benne marad. Például blansírozzuk, azaz forró, lobogó sós vízben néhány percig főzzük a zöld levelű zöldségeket. A hirtelen pirítás is jó módszer: apróra, például gyufaszál vékonyságúra darabolt zödségeket WOK-ban, kevés olajon hirtelen pirítjuk (ld. nituke stílus) A párolókosárban való gőzölés hasonló a blansírozáshoz, de ebben az esetben gőzpárában puhul meg a zöldség. Párolókosárban melegíteni is lehet, például az előző napról maradt főtt gabonát.
Amennyiben mégis elrontottuk a gyomrunkat, jó, ha hasmenés és hányás útján megszabadulunk a megemészthetetlen ételtől – a szervezetünk bölcsen reagál a fertőzésre. Gyomorrontás esetén a főtt barnarizs jót tesz, valamint a banchatea. Hányinger, tengeribetegség esetén az umeboshi szilva sós, jangizáló hatásával tudjuk ellensúlyozni a hányinger és a hasmenés jin jellegét, együnk meg belőle egy kb. 1 cm-s darabkát. Ugyanígy hat a miszó – tegyünk belőle banchateába egy kávéskanálnyit, vagy együnk egy csésze miszólevest. A alga is lúgosítja a vért, ezáltal csökkennek a kellemetlen tünetek: fejfájás, hányinger esetén együnk meg egy fél nori algalapot.
Nyári házipatika I. rész
2013.07.30. 04:55
A bejegyzés trackback címe:
https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr425363650
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek