Lényeges a fehérjetartalmú étrend. A fehérje nem csak az anyai test működését és a gyermek testének fejlődését szolgálja, hanem az emésztéshez szükséges enzimek előállításában is fontos szerepet játszik. Ezenkívül a hormonok egy része is fehérje. A fehérjéket az aminósavak építik fel, amelyekből huszonkettőt a szervezetünk elő tud állítani, tizet azonban étkezésünkkor a táplálékból kell beszereznünk.
Magas fehérjetartalmú ételek:
szárazbab, borsó, szójabab, lencse, csicseriborsó, hántolatlan gabonafélék - búza, rozs, köles, árpa, barnarizs -, az olajos magvak, mogyoró, dió, napraforgómag, mandula, szezámmag, kesudió, szelídgesztenye.
Kalcium mindenekelőtt a csontok felépítéséhez szükséges. Japánban és Kínában a reggeli terhességi hányinger ellen ajánlják a kalcium tartalmú ételek fogyasztását. Japánban a terhesség első hónapjaira tanácsolják, hogy savanyú ételeket fogyasszanak, mint például a savanyú gyümölcsök, tejsavas erjesztéssel készült - kovászos - uborka, káposzta. Nem csak a hányinger szűnik meg általuk, hanem a kalcium is könnyen hozzáférhető lesz anya és magzata számára.
Magas kalciumtartalmú ételek a következők:
- algák: hiziki, wakame, kelp, kombu, kanten, dulze, nori
- olajos magvak: szezámmag, napraforgómag, mandula, mogyoró
- zöldségek: vadon nőtt zöldfélék, fejes káposzta, kelkáposzta, petrezselyem, oroszlánszáj levelek, vizitorma (zsázsa), gyökerek levelei, például sárgarépalevél, reteklevél - magas C vitamintartalmuk is van - , brokkoli, endivia, cikória, spenót.
- hüvelyesek: szójabab, csicseriborsó, lencse, fehérbab, stb.
- gyümölcsök: szárított narancshéj - kezeletlen narancsról -, sárgabarack és mazsola.
A vas szintén nagyon lényeges ásványi anyag, a vér, a csont, az agy és az izom képződésében játszik döntő szerepet.
Vastartalmú élelmiszerek:
- tengeri algák, petrezselyem, articsóka, gyökeres zöldségek levelei, spenót és a zöld levelű zöldségek
- gabonafélék: köles, rozs, búza, árpa
- olajos magvak: tökmag, szezámmag, napraforgómag, mogyoró, kesudió, gesztenye
- hüvelyesek: szójabab, fehérbab, tarkabab, csicseriborsó, lencse, szárított borsó
- gyümölcsök: szárított őszibarack, sárgabarack, aszalt szilva, mazsola
Az A vitamin növeli a szervezet ellenálló képességét a ferőzésekkel szemben. Fontos a légzőszervek működéséhez, serkenti a növekedést és az életerőt, erősíti a szemeket, az egészséges bőr alapfeltétele és nagyon fontos a terhesség és a szoptatás idején.
A vitamint tartalmaz:
petrezselyem, répa, spenót, a gyermekláncfű levele, a vizitorma, a fehérkáposzta, karfiol, petrezselyem levél, pirospaprika, zöldpaprika, burgonya, kukorica, sütőtök, őszibarack, banán és a miszó
B12 vitamint tartalmaz:
hántolatlan gabonák, olajos magvak, zöld levelek.
A komplex B vitamin a növekedést segíti elő, az idegek, a szív és az izmok normális működéséhez szükséges. Nélkülözhetetlen az egészséges látáshoz, a bőr működéséhez és az általános jó közérzethez. A B12 vitamin a vérképzést is elősegíti.
A C vitamin az egészséges fogak, fogíny képződésnél, a csontoknál, a gyógyulási folyamatoknál, valamint az életerő és az egészség megtartásánál lényeges.
C vitamint tartalmaz:
minden zöld levelű főzeléknövény, brokkoli, édesburgonya, zöldpaprika, vizitorma, petrezselyem, fehérkáposzta, répa, eper, narancs, citrom, gyermekláncfű levél, kínai kel, szójabab csíra.
A D vitamin a kálcium és a foszfor beépülését szabályozza, lényeges az egészséges csont és fogképződéshez, nagyon fontos szerepe van csecsemő- és gyermekkorban.
D vitamint tartalmaz:
csukamájolaj, szárított hal, spenót, gyermekláncfűlevél, hántolatlan gabonák héja, zsírok,
olajok, máj, tej, tojás és a Nap hatására is képződik a szervezetben.
E vitamint tartalmaz:
zöld levelek, barnarizs, hántolatlan gabonák, olajos magvak, máj, tej.
K vitamin szükséges a protrombin előállításához, amely segíti a véralvadást, serkenti a máj működését.
K vitamint tartalmaz:
hidegen sajtolt természetes olajok, barna rizs, zöld főzelékek, szójabab, fehérkáposzta, fejessaláta, karfiol, spenót, brokkoli, kelkáposzta, csalán. A K vitamint az egészséges bélflóra is előállítja.
A P vitamin a hajszálerek falát tartja rendben, segít az ízületi- és cukorbetegségek valamint a tuberkulózis kiküszöbölésében.
P vitamint tartalmaz:
kelkáposzta, brokkoli, petrezselyem, zöldpaprika, hajdinakása, citromlé. A szövetek rugalmasságát úgy is visszanyerhetjük, hogy a gabonaételeket nagyon sokáig rágjuk, nyállal alaposan összekeverve, szinte péppé alakítva nyeljük le. A kínai orvostudomány szerint a rágásnak rendkívüli erősítő hatása van a nemi szervekre is. Hasi szerveink eredeti formájának visszanyeréséhez tehát a rágás is hozzásegít.
Régen azt mondták, ahány gyereket szül, annyi fogat veszít a nő. A kalcium elszívódásán és annak pótlásán úgy tudunk segíteni, ha naponta fogyasztunk legalább 1 evőkanál pirított, hántolatlan szezámmagot, vagy mandulát, vagy tahint (szezámvaj) akár kenyérre kenve, akár salátaöntetként. A tehéntej mésztartalmával a mész pótlása illuzórikus, a tehéntej és termékei olyannyira savasítják a vért, hogy az, miután alkálissá szeretne válni, a csontból és a fogakból vonja el a meszet.
Kommentek