Ez a fogás annyira finom és különleges, bátran tehetjük ünnepi asztalra is! A csicsókát krumpli helyett használhatjuk fel, változatossá teszi az étkezést.
Hozzávalók:
½ kg csicsóka, 2 szál köleskolbász, 1 fej hagyma, olaj a sütéshez, ízlés szerint só, tofutejföl, 1-2 csésze főtt barnarizs
A tofuból készített tejföl a tehéntejből készült tejföl kalóriaértékének egyharmada. Zsírtartalma alacsonyabb, nem rakódik le az érfalakon, allergiát sem okoz és sok kalcium van benne. Így készíts tofutejfölt: 20 dkg tofut szeletekre vágunk, 3-4 percig pároljuk majd lehűtjük. 1 evőkanál citromlével és 1 teáskanál szójaszósszal (vagy egy csipet sóval) mixerben simára keverjük.
Elkészítés:
A csicsókát gyökérkefével alaposan megmossuk, és egy párolókosárban feltesszük főni. (Ez egy olyan fém kosárka, ami a lábosba betéve annak méretére nyitható, lábakon áll, ezért a lábosban lévő víz nem ér a párolandó zöldséghez, viszont a gőzben megpuhul amit párolni szeretnénk. Ügyeljünk arra, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk, oda ne süljön a zöldség!)
Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és olajban egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Amikor eléggé megpuhult a csicsóka, lehűtjük folyó vízzel, és karikákra vágjuk, nem szükséges meghámozni. Egy kiolajozott tepsi aljára elegyengetjük a főtt barnarizst, erre lerakjuk a csicsókaszeletek felét, megsózzuk, rátesszük a pirított hagymát, a köleskolbász karikákat, majd a maradék csicsókából rárakunk egy réteget. Erre öntünk egy kis tofutejfölt és a sütőben, közepes lángon kb. fél óráig sütjük.
Kommentek