könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (3) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (10) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (8) Boldizsár Ildikó (2) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (1) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) Csányi Vilmos (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (7) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (3) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (1) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (6) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (10) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (1) hokkaidó tök (1) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) húsvéti menü (2) időskori betegségek (2) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (9) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (12) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (6) könyvajánló (4) Könyvhét (1) korai kötődés (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (2) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) lapcsánka (1) lasagne (1) (1) léböjtkúra (3) lecsó (2) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki-szellemi táplálék (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (627) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (575) makro étrend (600) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (9) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) mochi (1) Mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (5) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (2) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (3) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (13) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (6) savanyúság (1) savanyú káposzta (4) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (9) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (3) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (1) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (3) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (1) tócsni (1) tofu (22) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) Villu világa (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (10) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (4) waldorf (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (14) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: @Le a spammerekkel: Amikor még fosztottak tollat, Békés megyéből származik a recept. A sós változa... (2019.01.25. 09:38) Mákos kukorica
  • Makronauta: @takacsveca93: Örülök, hogy tetszik a recept, próbáld ki, nem fogsz csalódni. (2018.12.28. 17:36) Kókusz kocka
  • Makronauta: Ma vettem Hokkaidó tököt a boltban (Japán tök néven) és a pénztárosnő érdeklődésére elmondtam, mil... (2018.11.16. 14:40) Hokkaidó tök
  • Makronauta: @Wulfie: Leginkább piacon, a szatyorboltban és rokonok kertjéből szerzem be az alapanyagokat, de k... (2018.11.04. 07:59) Zöld paradicsom savanyúságnak
  • Makronauta: @Bojtárgazdi: Igazad van! Látod, ez elkerülte a figyelmemet. Meg kellene kérdeznem a recept szerző... (2018.02.19. 22:10) Hippokratész leves, ami mártásnak is jó

 Az együttérzés már hároméves kor körül felébred a kisgyerekekben, amikor magukat felismerik a tükörben. – megragadott ez a mondat, és tovább olvastam a cikket (Szeretetről és együttérzésről*), és most itt közreadom. „Minden ember legbensőjében tudja, hogy szeretetre és együttérzésre hivatott”. Hogyan lehetünk ebben biztosak, amikor ez a tudás annyira rejtve van? Ha empatikusan kérdezzük, hogyan tud az ember maga erről megbizonyosodni? Van egy út, amelyet követve láthatjuk, hogy hogyan ébredhet rá az egyén az együttérzés erejének, létének tudatára. Úgy is mondhatnánk, hogy az együttérzés bennünk megképződik, kialakul vagy felébred.

Jeremy Rifkin: Die empatische Zivilisation (Az empatikus civilizáció) című könyvének „Homo empathicus – Meschwerdung” (Homo empathicus – emberré válás) fejezetében hét lépésben írja le ezt az utat, az iskoláskor előtti időszaktól az érett fiatal korig. Az együttérzés érdekes módon akkor ébred fel a kisgyerekben, amikor, hároméves koruk körül magukat felismerik a tükörben. Hétévesen megtanulják, hogy a barátságokban fontos az ígéret megtartása. Nyolc vagy kilencévesen, játék közben már szóba jöhetnek, elő is jönnek az enyhítő körülmények embertársaink megítélésével kapcsolatban. Tizenkét évesen elkezdjük felismerni az ellentmondásos érzéseket – hogy például a fogyatékos testvért szégyelljük és szeretjük is egyszerre – irja Rifkin.

Körülbelül tizenhárom évesen már képesek vagyunk többoldalúan együtt érezni. A gyerekek érzik, hogy egy depresszióban több van, mint egy alkalmi, aktuális rosszkedvben. Ebben az életkorban már képesek vagyunk magunkat beleélni egy másik érzelmeibe, és át tudjuk érezni a fájdalmát, még akkor is, ha nem tudatos. Az empatikus fejlődés legmagasabb szintjének elérését Rifkin a tizenhetedik életévre teszi, amikor az ember egy csoport, egy életforma érzelmeibe tudja magát beleélni. Például, hogyan érezheti magát egy menekült vagy egy bizonyos szexuális hajlamú ember? Ernst-Michael Kranich hangsúlyozza „A belső ember és a teste” című könyvében, hogy nem felülről, hanem alulról, a talajból növekszünk. Arról is szó van a könyvében, hogy belülről, bensőnkből is növekszünk. Az együttérzés tehát az ember természetében eredendően benne van. (Mint egy növény kiteljesedése a magban – teszem hozzá magyarázatként.)

*(Forrás Wolfgang Held cikke: Das Goetheanum, 2019. március 15.)

Kommentek

Újkrumpli – galuskával

krumplisgaluska.jpgKétségtelen, a nyár egyik legízletesebb étele a krumplis galuska friss fejes salátával, uborkasalátával vagy kovászos uborkával. Régi recept, érdemes felújítani.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg újkrumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 tojás, liszt, fejes saláta vagy kovászos uborka.

Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, azaz a héját lekaparjuk, majd megmossuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Amíg a krumpli fő, elkészítjük a pirított hagymát és a galuskát: a vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és forró olajban egy nagy lábosban aranybarnára pirítjuk, félretesszük. Ezután elkészítjük a galuskát is. Egy fazékba vizet forralunk, ebbe fogjuk beleszaggatni a következőképpen készített galuskatésztát: a két tojást egy tálba felütjük, majd lisztet és vizet keverünk hozzá, annyit, hogy egy kissé lágy tésztát kapjunk. (Ha szükséges, vízzel hígíthatjuk vagy liszttel sűríthetjük.) A tésztát a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. (Lehet deszkáról késsel, de jobban járunk, ha galuskaszaggatóval dolgozunk.) Amikor a galuskák feljöttek a víz színére, leszűrjük. A megfőtt krumplit is leszűrjük, és a galuskával együtt beletesszük a lábosba, amiben a pirított hagyma van, közepes lángon átforgatjuk benne, majd ízlés szerint sózzuk.

Jól illik hozzá a friss fejes saláta, az uborkasaláta vagy a kovászos uborka.

A kovászos uborka eltevése az alábbi posztban található:

https://makronauta.blog.hu/2011/06/30/savanyitas_termeszetesen

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Télen a hópihék megsúgják a földnek, hogy milyen formában bújjanak elő tavasszal a virágok. És a virágok mit súgnak? Hogy milyenek legyenek a gyümölcsök. Elérkezik az ideje, hogy színeket, ízeket, formákat együnk!*

„Angyallal poharaz…”

Egy, megérett a meggy! De előbb még a korai cseresznye, a szamóca, a földieper – és sorjában mindegyik, nyáron át, az érett őszi szőlőig.

„Angyallal poharaz gömbölyű meggy-húsban a lágy kukac…” – Weöres Sándornál aligha énekelte meg valaki szebben a férges gyümölcsöt! Igen, igen, a friss gyümölcsökből nem csak létfontosságú vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez juthatunk, hanem egyéb minőségekhez is. A napérlelte friss, ropogós gyümölcsnél nincs jobb: fényt is eszünk, napot, a szivárvány színeit, - és miként a lágy kukac, angyallal poharazunk!

A minap vettem a piacon egy kiló germezdorfi cseresznyét. Jó érett volt és nagy szemű, már ránézésre gondoltam, ez vérré válik – de a kofaasszony megelőzött és történeteket kezdett mesélni fájáról és gyümölcséről.

Évekkel ezelőtt hetekig tartó makacs tüdőgyulladása volt és a gyógyszeres kezelés még inkább legyengítette. Karácsonykor kezdődött és februárban, miután már nagyon unta az állapotát, hirtelen arra gondolt, hogy megenne egy kis cseresznyét. Volt is a mélyhűtőben, mert szokás szerint eltesz zacskónként ötven szemet, a szárát megszárítja, abból gyógytea készül. Ez a gyümölcs gyógyított meg! – lelkendezett. Megvárta persze, amíg kiolvadt a szobahőmérsékleten és aztán fogyasztotta el lassacskán a gyümölcsöt. (Bár a makrobiotika nem támogatja a mélyhűtést, ez esetben mégis kivételt tehetünk, valószínűleg a gyümölcs hűtő hatása (jin) meghozta a gyógyulást, lement a láza (jang), és a mélyhűtött cseresznyében megmaradt vitaminok, enzimek működésbe lendültek.)

Az asszony sok mindent tud a természetes gyógymódokról. Ezzel a fával meg igazán jó a kapcsolata, reggel, ha megöleli egész nap derűs és kiegyensúlyozott, este pedig, ha fáradt, csak lefekszik alá, hanyatt, úgy hogy meztelen talpa a fa törzsét éri, ő merengve nézi a hatalmas koronát, így pihen percekig. De aztán gyorsan ágyba kell ám feküdni, mert az ember el talál aludni! – fűzte végül mondókájához.

És most jöjjön a saját történetem, néhány évvel ezelőttről:

Körtemenyasszony
„Körtemenyasszony nyújtózik az égifiúhoz,
hogy összeérjen a csókjuk.
Almakirálylány lábujjhegyre áll.
Citromfűben fordul a csillag,
Cseresznye vére festi a füstlepedőket már.”
(Napforduló)

Szentivánéjezni mentünk Diósjenőre Edithez. Az ő kertjében van a „körtemenyasszony”. Apró nyári körték, sárgán roskadozik a fa.

- Vigyetek! Úgyse tudunk vele mit csinálni. És meggyet, cseresznyét, meg citromfüvet is adok!

Gondoltam, elrakom a szokásos natúr módszerrel. (ld. külön a leírását) Elragadtak a nyers színek: sárga körték, cseresznye- és meggy-piros, meg az üveg oldalába dísznek néhány szál citromfű: csodásan mutattak az üvegben. Ám dunsztolás után a színek megszöktek, és sötétbarna lett az egész… Ott szerénykedett a spájzban a többi befőtt mellett.

Egész télen nem akarózott kibontani. Áprilisban ki akartam dobni, annyira nem volt vonzó. Aztán mégis megkegyelmeztünk neki: nézzük csak meg, milyen! Én egy zöldhagymás vajas kenyér után voltam éppen, - és ízlelj csudát! Mi mindent őrzött meg a kis nyári sárga körte a többiekkel együtt az üvegben! Fantasztikus ízkombináció! Átvették egymás ízét, de csak picit és így négyen (körte, cseresznye, meggy és citromfű) már egy ötödikké váltak, egyesültek. Mindegyikben volt a másikból egy kicsi.

*Ez egy régebbi cikk, de minden évben aktuális

Kommentek

Piros gyümölcsök évada I.

Eper, cseresznye, meggy, ribizke – jönnek sorban a piros gyümölcsök! Jó nyersen sokat enni belőlük, amikor szezonjuk van, de tartalékolhatunk későbbre is. Évek óta teszek el gyümölcsöket cukor nélkül, nálam nagyon bevált. Már idén is elkezdtem, egyszerre 3-4 üveggel teszek el, így nem olyan nagy munka. Az íze természetes marad és a gőzölés során nem sokat veszít élelmi értékéből a gyümölcs.

Íme a cukor nélküli befőzés fortélyai:

* Tisztára mosott csavaros tetejű kisebb üvegeket megtöltünk a tisztára mosott gyümölccsel, cseresznyével, eperrel, meggyel, málnával, stb. - külön vagy keverve, a barackot, szilvát magozva érdemes szeletelve egymásra halmozni. Finom együtt a körte és a sárgadinnye, de komponáljunk bátran! A gyümölcsön kívül semmi más nem kerül az üvegbe.



* Az üvegek tetejét légmentesen rácsavarjuk, majd egy üres kuktába beállítjuk őket úgy, hogy alulra vékony fa léceket teszünk, hogy az üveg alja a kukta fenekével közvetlenül ne érintkezzen. Kb. 3-4 db fér egyszerre a kuktába.

* Ekkor annyi vizet töltünk a kuktafazékba, hogy az üvegeknek kb. a feléig érjen. Ez a víz képezi majd a gőzt, amivel kidunsztoljuk a befőtteket.

* Rátesszük a fedelét a kuktafazékra, és nagylángon, a nyomás felmeneteléig hevítjük. Ekkor takaréklángon 20 percig tovább gőzöljük.

* Eloltjuk a lángot, hagyjuk a befőtteket a fazékban kihűlni, majd kiszedjük, kívülről megtöröljük a nedvességtől és a spájz polcára tesszük.

Finom, természetes ízű, illatos gyümölcsbefőttünk lesz, mégpedig cukor és tartósítószer nélkül. A gyümölcsök, nedvességtartalmuktól függően levet eresztenek. Amennyiben jól kimostuk az üveget meg a tetőt, és hibátlan, érett gyümölcsöt használtunk, nem penészedhet meg!

Címkék

Kommentek

Az ünnepi elmélyülést segíti a természetközelség, néhány szál pünkösdirózsa, egy csésze kávé.

„Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak.
Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek.
Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre.
Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.
Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, az ég alatt minden népből.
Amikor ez a zúgás támadt, nagy tömeg verődött össze. Nagy volt a megdöbbenés, mert mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek.
Nagy meglepetésükben csodálkozva kérdezgették: „Hát nem mind galileaiak, akik ott beszélnek?”

(Apostolok cselekedetei 2: 1-7)

punkosdirozsa.jpgA kávé áldásos hatásáról sokat lehet olvasni. Mértékletes fogyasztás esetén például serkenti a szív, a központi idegrendszer és a vesék működését. Feldobó, frissítő  és inspiratív hatását mindannyian tapasztalhatjuk, de egészségvédő szerepe is lehet. Örömmel olvastam legújabb kutatások eredményeiről: a kávéivásnak fontos szerepe van a szív- és tüdőbetegség, a szívroham megelőzésében és a fertőzésekkel szembeni védekezésben. 

Nemrég tudtam meg, hogy Johann Sebastian Bach kantátát írt Kávékantáta címmel. Valószínűleg ő is szerette a kávét. Lehetséges, hogy a kávé hatása is belejátszott, hogy ilyen sok remekművet írt?  Tavaly pünkösdkor a természet zümmögése kísérte pünkösdi kávéivásomat, az sem volt rossz! A zenedarab már inkább egy barokkos kávéházat idéz, akinek van kedve, itt meghallgathatja Bach művét:

https://www.youtube.com/watch?v=fXUGulSZSh0 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Uborkás bodzaszörp

Ismét nyílik a bodzavirág. Kirándulásainkon feltöltődhetünk az illatos virágtányérok finom energiáiból, vigyünk magunkkal vászonzacskót, szedjük tele, szörpnek, desszertnek, télire szárítva bodzateának ajánljuk:

Andersen meséjéből emlékszem még Bodzaanyókára, a bodzabokorban lakó kedves hölgyre, a rajzra, hogy milyen kedvesen kínálja a bokor virágából készített teát.

Még tart a bodzaszezon, addig igyuk a friss, illatos italt, amíg lehet! Többféle szörp készítési recept létezik, én nem szoktam télire eltenni, mert abba tartósítószert kellene tenni vagy túlcukrozni (ha valaki tud natúr receptet, szívesen vesszük!) - télen inkább szárított bodzából készült bodzateát iszom.

Elkészítés:

Tiszta környezetben szedjük a bodzát, egyes források szerint nem kell megmosni, felhasználás előtt mégis le szoktam öblíteni a virágokat. Beleteszek egy 5 literes üvegbe 5-8 darab bogernyő virágzatot, egy-két megmosott citromot, aminek előbb a levét kicsavarom és beleöntöm az üvegbe, majd karikára vagy cikkekre vágom a citromot és azt is beleteszem, 3-4 liter vízzel felöntöm, 3-4 evőkanál mézet teszek hozzá (alternatívák: árpamaláta, rizsmaláta, nádcukor, kristálycukor – ízlés szerint).

Az üveg a konyhában áll, nem kell napra tenni, napjában legalább háromszor megkeverem egy műanyag kanállal és egy-két nap múlva már iható, hűtőszekrényben pár napig eláll. Ha enyhére készítem, akkor nem kell vízzel hígítani.

Tálalás:

A Hadik kávéházban ittunk nemrég bodzaszörpöt, és onnan az ötlet, hogy nyers uborkaszeleteket is bele lehet tenni a narancs, citrom és lime szeletek mellé. Az uborka nemcsak szép látvány, de rendkívül harmonizál a bodzaszörp ízeivel és frissítő hatású.

Gyógyhatás:

A virágából készített ital vizelethajtó, vértisztító és enyhe hashajtó hatása is van. A bodzatea hatásos az influenzás, náthás, meghűléses időszakban. Mélykék gyümölcse, amelyet ősszel éretten érdemes szedni, nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat és foszfort, ezenkívül vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, szerves savakat, cseranyagokat és antociánt piros színanyagot. Vashiányos, vérszegény személyeknek ajánljuk a bogyóból készült termékeket.

Ajánlat:

Süssünk ki palacsintatésztába mártott bodzavirágokat hirtelen, forró olajban – nem fogjuk megbánni! (tojás nélküli panír: kukoricalisztet vízzel megfelelő sűrűségűre keverünk.)

Kommentek

Töltike - újratöltve!

Ismét elérkezett a zöld leveles zöldségek szezonja. Töltekezzünk fel általuk sok ásványi anyaggal, vitaminnal, folsavval, antioxidánssal. Egy örökzöld étel receptjét ajánljuk:

toltike.jpgNagymamám nagyon sokszor főzött töltikét (tőtikét), aminek szezonja a nyári zöld leveles zöldségek megjelenésével érkezett meg. A töltike karalábé levélbe töltött rizzsel vagy gerslivel kevert darált húst, amit hagymával, fokhagymával, sóval, őrölt borssal, piros paprikával fűszerezett, hogy jól tapadjon, egy tojást is ütött bele. Ez a töltelék hasonló a töltött káposzta töltelékéhez. Természetesen hús nélkül is készülhet, mint ahogy most ebben a receptben bemutatjuk. Töltike sok nép konyhájában előfordul, a mediterrán világban szőlőlevélbe töltenek fűszeres rizses, fenyőmagos, néha aszalt gyümölcsös keveréket, majd megfőzik – hidegen fogyasztják, uzsonnaként magunkkal lehet vinni.
A mi töltikénk  alapja még sok más zöld levél: spenót, sóska, saláta. A leveleket megmosva betesszük egy nagy lábosba majd ezekre jönnek a töltött levelek. Egyébként kelkáposztalevélbe is tölthetjük a tölteléket.
Hozzávalók 5-6 személyre: Egy fej saláta, 30 dkg spenót, 30 dkg sóska, 8-10 db szép karalábé levél. 1 csésze rizs, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 fej vöröshagyma, 2 -3 cikk zúzott fokhagyma, 1 tojás, zsemlemorzsa, ha túl lágy lenne a töltelék, ezzel tesszük gyúrhatóvá. A rántáshoz: liszt, olaj, és tejföl.
Elkészítése: A leveleket megmossuk, a karalábé leveleket félretesszük, a többit felszeleteljük és a fazékba tesszük. Erre jönnek majd rá a töltelékek. Elkészítjük a tölteléket, és a levelekbe töltjük úgy, hogy a közepére teszünk egy-két evőkanállal (a levél nagyságától függ) és szorosan rátekerjük a levelet, a végeinél benyomkodjuk. Egyes receptek írják, hogy a leveleket előzőleg pár percig főzzük. Szerintem nem szükséges, mert 1-másfél órán át, amíg fő az étel, a levél is megfő. Van, aki a rizst nyersen teszi a töltelékbe, a gersli és a barnarizs esetében jobb félkészre főzni előzőleg. Amikor a lábosba mind beletettük a töltelékeket, feleresztjük vízzel és ellenőrzés mellett, időnként vízzel utántöltve készre főzzük. Akkor van kész, ha a töltelék megfőtt – kóstoljuk meg! A rántáshoz 2 evőkanál olajat hevítünk, benne 2 evőkanál lisztet aranybarnára pirítunk, egy kis pirospaprikával keverjük, majd beleteszünk az étel főzővizéből 2 merőkanálnyit és ezzel összekeverjük. Most jöhet bele a tejföl, 3-4-5 evőkanálnyi, ezzel is elkeverjük, majd az ételhez öntjük és röviden felfőzzük. Ha sóska is van benne, kicsit savanykás ízű lesz, de nélküle is kellemes. Melegen, hűvösen is finom.
Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

kiallitas1.jpgSzakácskönyvek illusztrációi, élelmiszerek plakáton, magazinokban, hírességek és nem hírességek a konyhában – sok-sok ételfotó! Szeretjük lefotózni és kiposztolni egy-egy jól sikerült ételköltemény képét, ugyanakkor korunkban előtérbe kerültek a gasztrodesign sajátos ágát reprezentáló fotóművészeti alkotások is. A FoodPlay / GasztroJáték nemzetközi kortárs fotókiállítás (2019. március 21. – június 23.) a trendérzékeny látogatói réteget szeretné megszólítani; inspirálni a közönséget, a fotográfus és a stylist szakmákat.* Manapság a gasztronómia forradalmához kapcsolódik a kortárs képi megjelenítés, a fotócsemegék „jó étvággyal fogyasztása” mindennapi életünk részévé vált. Ritkán gondolunk rá, hogy ez milyen régi dolog, a különféle élelmiszerek, ételek, az étkezési kultúra évszázadok óta fontos ihletője a képzőművészetnek – gondoljunk csak Giuseppe Arcimboldo (1526/27–1593) termésekből, gyümölcsökből, zöldségekből összeállított ötletes portréira vagy a németalföldi festők élethűen és részletgazdagon megfestett ínycsiklandó csendéleteire. Az étel tünékeny, tápláló csoda, az ebédlőasztalról percek alatt képesek vagyunk eltüntetni, éppen ezért ételeink megörökítése örök igény, Arcimboldo óta is tart! A formák, színek és állagok művészi alkotásra ihletnek a konyhában és a műteremben is. Manapság már számos fotográfiai magazin áll az ínyencek rendelkezésére, főként angol nyelvterületen.

kiallitas2.jpgMegnéztük a kiállítást, és kaptunk egy nagyon színes, változatos képet az ételfotó mibenlétéről, arról, hogyan eszünk, és hogyan gondolkodunk az ételekről. Mindezek alapján elmondhatjuk, az ételfotó: korrajz. Tetszett az olvadt fagyi esztétikája, a vöröshagymaszeletek, a zöldborsók sorba rendezettsége. Voltak a fotók közt játékos, képzőművészes művek, önálló vizuális nyelvet teremtő alkotások, mesebeli szimbolikus világot idézők.

Emlékezetes a bohózatba illő dobostorta készítés, tetszettek a tisztán funkcionális igénnyel létrehozott, az alapanyagokat művészien felsorakoztató képkiallitas3.jpgek. A nemzetközi művészgárda alkotásainak többsége csapatmunkában született, ma már a profi gasztro-fényképész együtt dolgozik a művészeti vezetővel, a food stylisttal – az étel-stilisztával –, azaz az „aszpik-szobrásszal” és a „makaróni-bodorítóval”, a set designerrel és a retusőrrel. Ha nem is ennyire elrugaszkodottan, ám mindenképpen gondolhatunk arra, hogy az ételkészítés, a tálalás és az étkezés hétköznapjaink művészete.

*A Kortárs ételfotó és –styling kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megnézhető június 23-ig, és kapható a katalógusa. Ugyanakkor ajánlom szinte mindenkinek a figyelmébe (valamennyi generáció, a család összes tagja, iskolások) a múzeum rendkívül érdekes gyűjteményeit, állandó kiállításait. Kiváló program!

http://mkvm.hu/ 

Kommentek

Fűszeres sült répa

sultrepa.jpgEzt a zöldségköretet karalábéval is elkészíthetjük, főtt rizzsel, sült hallal nagyon kellemes fogás.

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes méretű sárgarépa, 4 cikk fokhagyma, 2-2 csipet só, és őrölt bors, 4 evőkanál olívaolaj. Ezúttal friss céklaszárakat is tettem bele, néhány levélkével és egy kis szeletelt vöröshagymát.

Elkészítése: A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és hosszában 2-4 részre felvágjuk. Az olívaolajat egy tálban összekeverjük a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, majd ebben megforgatjuk a répaszeleteket.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, belehelyezzük a répákat, a céklaszárakat és ráöntjük a fűszeres olívaolajat. Előmelegített sütőben alufóliával letakarva közepes lángon ¾ órán át puhára sütjük. Közben forgassuk meg, a fóliát le is vehetjük a tetejéről. Ha szükséges, egy kevés vizet vagy olajat öntsünk még rá. A répa finom puha lesz, a benne lévő cukortól kissé karamell ízű.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Pofézni

pofezni.jpgSzintén az otthon található alapanyagok jegyében készül, mint a reneszánsz süti.

Hozzávalók: Kalács, zsemle vagy fehérkenyér, lehet friss vagy kissé szikkadt is. Szilvalekvár vagy másfajta gyümölcsíz, tej, tojás. Ízlés szerint fahéj, porcukor.

Elkészítése: A kalácsot vagy kenyeret felszeleteljük, megkenjük lekvárral és szendvics szerűen összeillesztjük. Egy tálba beleöntjük a tejet, annyit, hogy jól be tudjuk áztatni egy rövid ideig a már kész dupla szeleteket, majd ezután egy másik tálkában felverjük a tojást, és ebben mindkét oldalával megforgatjuk a tejben ázott darabokat. Ezután serpenyőben forró olajban mindkét oldalát kisütjük, fahéjjal kevert porcukorral megszórjuk és tálaljuk.
Figyelem! Ha nem túl szikkadt a kalács vagy a kenyér, akkor ne áztassuk tejbe, mert szétmállik, hanem készítsünk egy palacsintatészta szerű masszát és abban forgassuk meg, majd mindkét oldalát süssük ki forró olajban.

Fotó: Szepesi Dóra

 

 

Kommentek

Tavaszi hamis miszóleves

Ha éppen nincs otthon miszónk, de shoyu szójaszósz van, még néhány alapanyagból elkészülhet a gyógylevesünk, amelynek alapját vadon növő zöld levelek képezik.

Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 2-3 csésze vadnövény, például csalán, palástfű, útifű, százszorszép, tüdőfű, madársóska* apróra vágott levele, 1 evőkanál shoyu, 1/2 csésze felszeletelt gomba, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál köménymag, 6 csésze víz. 

Elkészítése: A karikára vágott hagymát, a köménymagot és a gombát kevés olajon 3 percig pirítjuk. Ezután keverjük hozzá a vadon növő zöldségeket és adjuk hozzá a vizet is. Kis lángon főzzük, 25-30 percig. A kész levesbe szórjunk felaprított friss petrezselyemzöldet és ekkor tegyük hozzá a shoyut is. 

* a vadnövényeket tiszta szennyezésmentes helyről szerezzük be, és nem árt, ha biztosan ismerjük őket. 

 

Kommentek

Csapati

- azaz indiai lapos kenyérke, kelesztőanyagok nélkül. Erősíti a szellemi tevékenységet, logikus gondolkodást, memóriát. Búzalisztből készül, tavaszi energiája van.

Hozzávalók: 1,5 cs frissen őrölt teljes kiőrlésű búzaliszt, 2/3 cs víz, egy csipet tengeri só

Elkészítés: az alapanyagokat összekeverjük, összegyúrjuk és belőle golyót formálunk. Két óráig állni hagyjuk, vizes konyharuhával letakarva. Ezután belisztezett gyúródeszkán golyócskákat szakítunk ki belőle, melyeket egy nyújtófával 2–3 milliméter vastag kerek lapokra nyújtunk ki úgy, hogy egy 25–30 centiméter átmérőjű öntöttvas serpenyőbe beleférjen. A serpenyőt olajjal kikenjük, és mindkét oldalán aranybarnára sütjük a csapatit. Sütőben, tepsiben is kisüthetjük a lapos kenyérkéket. A tésztába keverhetünk pirított szezámmagot, napraforgómagot vagy lenmagot. A csapatit, akár a palacsintát felhasználhatjuk, különböző szendvicskrémeket tölthetünk bele, vagy csicseriborsóból készült meleg, szószos ételt, vagy lecsós, paradicsomos fűszeres rizst. Az indiaiaknak nincsenek evőeszközeik, és úgy eszik a szószos, zöldséges ételeiket, hogy a csapatiból egy-egy darabkát letépnek, és azzal mártogatják ki.

Megjegyzés: Amikor a tésztából labdácskákat gyúrunk, a tenyér közepén lévő mellék napfonatcsakra finom energiájából is hozzáadunk a lepényhez, ezért értékes, ha egyéb tésztákat süteményeket is dagasztó és más elektromos gépezetek helyett kézzel készítjük. A régi háziasszonyok ösztönösen tudták ezt, ezért ízlik jobban a hagyományosan házilag készült étel, mert a háziasszony, a mama, nagymama gondoskodó szeretete is benne van.

Kommentek

Kroaszan

kroaszankicsi.jpgA húsvéti asztal egyik finomsága lesz idén a saját sütésű kroaszanunk. Kedvencem a kroaszan, sok helyen megkóstoltam már, gondoltam, miért ne készíthetnék itthon? A neten találtam egy videót, amiről leírtam a hozzávalókat és az elkészítés módját. Kicsit munkás, sokat, többször kell hajtogatni, pihentetni a tésztát, de megéri! Az eredmény finom és több napig is eltartható – ha egy picit megszárad, kávé mellé még akkor is szuper.

Hozzávalók:

A tésztához:
375 gr finomliszt, 375 gr (37,5 dkg) rétesliszt, 400 ml tej, 135 gr kefir/joghurt, 35 gr só, 30 gr élesztő, 30 gr porcukor, 3 ek olívaolaj
Ezeket összedolgozzuk, rugalmas, lágy cipót formálunk (lehet, hogy kell még hozzá víz, vagy liszt), majd keresztben bevágjuk, ez azért szükséges, hogy a tészta kicsit el tudjon engedni, letakarjuk 1 órát állni hagyjuk.

A vajrészhez:
300 gr hideg vaj, 60 gr liszt – ezt rövid ideig gyúrjuk, nejlonzacskóba tesszük, szögletes lapot formázunk belőle és hűtőbe tesszük.

Elkészítés:
A megkelt tésztát lóhere formára nyújtjuk, középen vastagabbra hagyjuk, ide tesszük a megdermedt vajrészt, majd becsomagoljuk a tésztába. Hajtogatni fogjuk a következőképpen: téglalapot nyújtunk a tésztából, háromba hajtjuk, kinyújtjuk, 90 fokban elfordítva ismét hosszúkásra nyújtjuk, majd 4 felé osztva duplán behajtogatjuk. Nejlonnal letakarjuk és 20 percet pihentetjük a hűtőben. Ezután újra szimplán hajtogatjuk, majd ismét 20 percet pihen a hűtőben.

4. A lepihent tészta feldolgozásra kész
Fél centiméter vékonyra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük kifli alakba, (ilyenkor lehet bele tenni egy-egy szelet sajtot) megkenjük tojás sárgájával, (megszórhatjuk reszelt sajttal), 30 percig kelesztjük párás, de nem túl meleg helyen. 200 fokos, előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 22-25 percig sül.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Böjtös köménymagleves

Az ünnep előtt jöhet még egy kis böjtös leves, amit a húsvéti lakomák közben pihentetőül is elkészíthetünk.

Hozzávalók 4 személyre: 1 kávéskanálnyi köménymag, 4 evőkanál olaj, 4 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt, 1 mokkáskanálnyi só, 4 csésze víz, 1 szál petrezselyem zöldje. 

Elkészítése: Az olajat egy fazékban felhevítjük és beletesszük a köménymagot. Amikor pattogni kezd, beletesszük a lisztet, és a rántást szapora keveréssel jó barnára pirítjuk. Megsózzuk, elkeverjük majd felengedjük vízzel. Beletesszük a petrezselymet, és kb. 10 percig főzzük. Forrón tálaljuk, a tetejére pirított kenyérkockákat, apróra vágott friss zöldpetrezselymet szórnunk.

A köménymagos levesnek vagy rántott levesnek nagyon sok fajtája van, ez az egyik legegyszerűbb változat, és külön előnye, hogy nagyon hamar készen van. 

Kommentek

Ha a gyerek nem éhes és kialudta magát, nincs vele semmi gond – foglalta össze a lényeget családi találkozón Balázs, a fiatal apa. Először meglepett, ilyen egyszerű lenne? Aztán bólintottam, hát igen, ez a két dolog az alap,  minden más csak ezután jön. Természetesen a megfelelő ételt és környezetet biztosítani kell a számára. A lényeg a ritmusban és az adagolásban van. Megkérdeztem még egy-két fiatal szülőt, íme:

Eti: Az alvás fontosságára nem a nyugodt hétköznapokon jövünk rá, hanem amikor valamiért nem tudjuk kipihenni magunkat. Amíg minden flottul megy, és kipattanunk reggel az ágyból egy nyugodt éjszaka után, fel sem merülhet bennünk, hogy mennyivel könnyebb így az élet. Azonban ha valami megzavarja a nyugodt pihenésünket, legyen az egy hangos szomszéd, telihold vagy csak valamilyen váratlan, stresszes helyzet, amely még éjszaka is foglalkoztat, azonnal rájövünk, mennyire hiányzik a kiegyensúlyozottsághoz az alvás. Fokozottan igaz ez a kisgyermekekre, akiknek érdemes minél előbb egy pontos napirendet bevezetni, és ehhez ragaszkodni. A kislányomnál eleinte a 7-ig alvás, reggeli, játék, tízórai, alvás, ebéd, játék, uzsonna, alvás, játék, fürdetés, vacsora, alvás ritmus jött be, valahogy így alakult a programunk és ehhez próbáltunk igazodni. Ahogy nőtt, és egyre kevesebbszer aludt, már nem volt ennyire egyértelmű a napi rutin, igazi ninjaként küzdött az ebéd utáni alvás ellen, mintha az valami mumus lenne. A különbség egy délutáni 2 órás alvás és annak teljes hiánya között pedig elég szignifikáns. Míg előbbinél jókedvűbb, felszabadultabb, játékosabb a kora este, utóbbinál már 5 óra magasságában jön a tömény horror, türelmetlen, követelőző, nyűgös. A "kedvenc" sztorim, amikor az esti fürdetésnél elsírta magát azon, hogy egy hajszál a kezére ragadt, és nem jön le. Míg megfelelő pihenéssel mindezt kisujjból lerendezte volna, messzire lerázva a fránya hajszálat. Száz szónak is egy a vége, az étkezés minősége és mennyisége mellett a pihenés fontosságát is érdemes szem előtt tartani a vidám és kiegyensúlyozott hétköznapokért.    

Eszter: Azt hiszem, itt leginkább az időzítésről, a ritmusokról kellene beszélni, onnan közelítve a dolgokat. Az majdnem mindegy is, hogy mit eszik, hol alszik a gyermek, ha érzi, hogy biztonságban van, és zavartalan, akkor jól van. Ezért van az, hogy az anya vagy apa vagy egy közelálló felnőtt biztonságot nyújtó közele elég ahhoz, hogy megnyugodjon, lelazuljon. Persze, az is fontos, hogy meglegyen az egyensúly, és például a pisilés-kakálás is simán menjen, ehhez is bizonyos fokú nyugalom kell. Aztán persze mindjárt a minőségi kérdéseknél vagyunk, hogy mit eszik, mennyit eszik, nagyon fontos. Hogy tápláló-e az étel vagy csak pillanatnyi kielégülést nyújt, mint a fölösleges édességek.

Sanyi: alapigazság, ha egy kisgyermeknek van rendszer az életében, akkor kiegyensúlyozott, nem nyűgös, nem hisztis, látszik, hogy rendben van. Ehhez az kell, hogy legyen napirendje, aminek fontos része, hogy nagyjából mindig ugyanakkor kapjon enni, természetesen olyan táplálékot, amire szüksége van. Látom a környezetünkben, hogy néhányan nem veszik észre, hogy már nem papit kéne adni a gyereknek, hanem normál táplálékot vagy éppen fordítva. Illetve a másik dolog, az alvás. Hogy az is körülbelül ugyanakkor történjen. Utóbbit könnyen megboríthatják a frontok vagy a fogak növekedése, de ha ezek nem zavarnak be, akkor egy olyan kisgyereked van, aki rendben van magával és a világgal.

Kommentek

Reneszánsz süti

reneszanszsuti1.jpgMaradék szikkadt kalácsból, kakaós tekercsből születik újjá, igazán kellemes meglepetés!

Hozzávalók: maradék kalács vagy másmilyen kelt tészta, tej, 1-2 egész tojás, egy kevés cukor, ízlés szerint mazsola.

reneszanszsuti.jpgElkészítése: A kalácsot darabokra törjük, és a megmosott mazsolával együtt beáztatjuk tejbe. Közben a tojást a cukorral felverjük, és miután a sütemény eléggé átázott a tejben, ezzel a keverékkel összevegyítjük. Jénai tálban előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 20-25 percig sütjük. Amikor a teteje kissé megpirult készen is van.

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Hogyan kell enni?*

Elsőre fölöslegesnek tűnhet ez a kérdés, azt gondoljuk, mindenki tudja rá a választ és semmi szükség ezzel kapcsolatban bármit is mondani. A helyzet azonban nem ez! A helytelen étkezési szokások miatt sok ember kerül nap mint nap kórházba, és még ennél is sokkal több szenved odahaza vagy a munkahelyén gyomorrontástól, gyomorfájástól, gyomorégéstől, felfúvódástól, hasmenéstől, székrekedéstől vagy székszorulástól. Nem csak az a fontos ugyanis, hogy mit eszünk, hanem az is: hogyan. Általánosságban elmondható, hogy akkor eszünk jól, ha hallgatunk a természetes ösztöneinkre, ám ezt sokszor kényszerülünk feladni, mert sietnünk kell valahová, mert megzavarnak benne, vagy mert az illem ezt nem teszi lehetővé. Rajtunk áll azonban, hogy ezt észrevesszük-e és kilépünk-e ebből az ördögi körből. 

Néhány alapszabály:

1.Tekintsd úgy az ételed, hogy az a legjobb, ami számodra itt és most megszerezhető! Élvezd az evést! Ne bosszankodj azon, hogy nem tetszik, amit eszel, ez fontos a megfelelő emésztőnedv-elválasztáshoz, amire az érzelmi állapot és az ételhez való viszonyulás erősen hat. tudj meg a lehető legtöbbet a táplálékaidról. mit tartalmaz, hogyan készül stb. - és úgy könnyebben el tudod dönteni, hogy biztosan meg akarod-e enni. ha igen, akkor ne rágódj többet azon, hogy igazán egészséges-e.

2. Alaposan rágd meg a falatot! A rágás fokozza az emésztőnedv elválasztást. 

3. Szagolgasd, ízlelgesd az ennivalót! Ez az étel élvezetéhez is hozzátartozik. 

4. Mindig ugyanabban az időpontban, lehetőleg otthon vagy étteremben egyél! A biológiai órád úgy kapcsolja be az emésztőnedv- és hormonelválasztást, ahogyan a várható étkezés következik. 

5. Ne beszélj, írj, tévézz stb. amíg eszel! Figyelj oda az evésre!

6. Változatosan egyél! Próbálj ki új ételeket!

7. Az evéssel is segítsd védekező, öngyógyító rendszeredet! Ne egyél nehéz ételeket, ha legyengült, fáradt vagy beteg vagy! 

8. Ne egyél annyit, hogy teljesen jóllakj! Csak akkor szabad ennyit enni, ha ha az ember utána pihenésen kívül semmi mást nem tervez órákig. Az emésztés ugyanis először jelentős energiabefektetést kíván a testtől, utána persze az elfogyasztott táplálékból kb. háromszor több energia válik hozzáférhetővé.

9. Minden étkezés után azonnal moss fogat, vagy öblíts szájat! 

 

* Forrás: Változó világ 36. A táplálkozás, írta:Dudás Róbert. Press Publica, 1998.

Kommentek

Kofugombócok csalánnal

A friss csalánhajtásokat sokféleképpen felhasználhatjuk, nyersen, salátához adhatjuk és belefőzhetjük például gabonapelyhes gombócba, amit leveshez adunk vagy mártással második fogásként tálalunk.

Hozzávalók: 1 csésze csalánlevél, 1/2 csésze gabonapehely, egy csipet bazsalikom, 1 tojás vagy 2 kanál kofu, (elkészítését lásd egy korábbi cikkben), egy csipet só.

Elkészítése: A gabonapelyhet 1 csésze forró vízzel leforrázzuk, lefedve állni hagyjuk, míg meg nem szívja magát. A csalánleveleket és a bazsalikomot apróra vágjuk, és a tojással vagy kofuval és a sóval együtt a gabonapéphez keverjük. Ha nem elég sűrű a tészta, keverhetünk hozzá egy kis réteslisztet. Az így kapott tésztát beleszaggatjuk a levesbe. 

 

Kommentek

Miszóleves karfiollal

miszolevesrizsteszta.jpgA Gundelben, Mina Dobic főzőbemutatóján készítettünk miszólevest, és nagyon tetszett, hogy a karfiol egészben főtt benne. Ez nagyon finom, intenzív ízt adott a levesnek. Akár naponta, de legalább hetente kétszer ehetnénk miszólevest, változatosan összeállítva: a miszót is váltogathatjuk (hatshomiszó, rizsmiszó, árpamiszó) a zöldségeket is. A lényeg, hogy mindig legyen benne gyökérzöldség, zöldségszár, gumó, levél, az évszaknak megfelelően. Tavasszal tehetünk bele tofut is. A rizstészta illik hozzá.

Hozzávalók 6-8 tányérra: 1 kisebb fej karfiol, egészben, 1 hagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, rizstészta, 10 cm darab Wakame alga, tengeri só. Amikor kész a leves, akkor adjuk hozzá a miszót, személyenként 1 kávéskanálnyi árpamiszó.

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, a karfiolt egészben hagyjuk, a többit karikákra vagy kockákra vágjuk és 2 liter vízzel föleresztve az algával és egy csipet tengeri sóval együtt föltesszük főni. Amikor már puha a zöldség, de még nem főtt túl, eloltjuk a gázt, és ha már nem tűzforró, belekeverjük a miszót, a teljes adagba és külön a tányérokba is belekeverhetünk. A tésztát külön főzzük meg, nagyon röviden, a rizstészta 1-2 perc alatt készen van.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Hogyan készül a kofu?

A kofu, más néven búzahús, gabonafehérje vagy glutén. Aki nem gluténérzékeny, bátran készítheti különféle ételek alapanyagául, leginkább húsfélék helyettesítőjeként. 

Hozzávalók: 10 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 4 csésze finomliszt, 2 kávéskanál só, 5 csésze hideg víz. 

Elkészítése: A liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sós vizet és 20-30 percig sima tésztává gyúrjuk. Gömböt formálunk belőle és konyharuhával letakarva, szoba hőmérsékleten 40 percig állni hagyjuk. Második lépésként kb. 10-15 csésze vizet öntünk hozzá, és alaposan átdagasztjuk. A víz üledékes lesz, amit kiönthetünk vagy esetleg felhasználhatjuk főzéshez. A tésztára ismét ráöntünk 10-15 csészényi vizet, és tovább gyúrjuk, és amikor üledékes lesz, leöntjük róla a vizet. Ezt a műveletet addig végezzük (legalább ötször), amíg amíg a víz már majdnem tiszta marad.

Ezután addig gyúrjuk amíg egy szilárd, rugalmas tésztát kapunk. A kofucipót egy nyirkos konyharuhában gőz fölött főzzük 30 percig, vagy 3 cm-s darabkákat forró vízben kifőzünk, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Folyó víz alatt leszűrjük és lehűtjük a szejtándarabkákat, majd felhasználjuk pörköltszerűen vagy szósszal ízesítve. Ha nem használjuk fel azonnal, egy üveg vízben a hűtőszekrényben egy hétig eláll úgy, hogy a vizet néhány naponta kicseréljük. 

Kommentek

Egy érdekes mérnöki fejtegetés keltette fel a figyelmem.* A cikk szerzője azt írja, hogy iskoláiban sok mindent tanult, ami szakmailag talán fölösleges volt, de hogy az életben sok mindent fölhasznált belőle, az biztos. Íme néhány pont, amire például a szinusz hullám tanította: 

1. Maradj az egyszerűnél

A szinusz hullám a legegyszerűbb hullámforma, ami természetesen előállítható. Azt mondja, ne bonyolítsd az egyszerű dolgokat. Minden, ami természetes, az egyszerű és tartós. 

2. Tervezz hosszú távra

Ha kis szakaszon vizsgáljuk, akkor a hullámot szinte egyenesnek láthatjuk. Ha több ilyen kis tartományt nézünk, azt hihetjük, hogy mindig növekszik vagy mindig csökken. De ha hosszabb távot nézünk, akkor világossá válik, hogy a hullámnak pozitív és negatív lejtői is vannak. Tehát légy alázatos, ha felfele mész és legyél optimista, amikor lejtőre értél. (Lesz azon a lejtőn megállás.:) 

3. Menj tovább

A koszinusz hullám a szinusznak egy változata: ez csak egy időben (azaz x tengelyen) eltolt szinusz hullám.  Az origóban a koszinusz csúcsértékkel kezdődik, míg a szinusz nullával. Ez azt jelenti, hogy: Vannak, akik magasról indulnak, mások pedig mélyről, de mindannyiunknak át kell mennünk hullámhegyeken és hullámvölgyeken. (Magyarul: egyszer fent, egyszer lent:) 

4. Bontsd föl

A Fourier-transzformáció alapján bármelyik komplex hullámforma N számú szinusz hullámra bontható különböző frekvenciákkal és amplitúdókkal, mely szinusz hullámok átlaga a keresett, bonyolultabb hullámformát adja. 

Minden összetett és nehéz feladat több egyszerű és könnyű feladatra bontható. A valóságban azonban az N tényleges értéke nem lehet nagyon magas, optimálisnak kell lennie. Ez bizonyos mértékig igaz az elektronikában is. Ahogy N növekszik, a közelítések pontosabbá válnak. De egy bizonyos érték után a pontosság növelése nem éri meg az extra időt és erőfeszítéseket. (Tehát: ne csinálj mindig tökéletest, néha a nagyon jó is elég:)

5. A szemléleted, hozzáállásod számít

A szinusz hullám átlagos kimenete nulla. Tehát csak az amplitúdó vagy frekvencia növelésével nem növelhető az összteljesítmény. Az átlagos kimeneti teljesítmény növelésének egyetlen módja a pozitív eltolás. (Vagyis: a szinusz hullám nagyobb része az x tengely fölé kerüljön.)

Mivel tudod, hogy át kell menned hullámhegyeken és hullámvölgyeken,  a hozzáállásod lendítsen túl a mélypontokon és a nehézségeken. A sikered ettől a pozitív hozzáállástól függ.

Én ezt úgy fordítottam le magamnak, hogy az élet dolgaival akkor tudunk sikeresen megbirkózni, ha egy kicsit magasabb szintről szemléljük azokat.

*A cikk itt olvasható

https://hackernoon.com/life-lessons-from-electronics-sine-wave-7b8a16407d13 

Kommentek

Bögrés mákos

bogresmakos.jpgA legjobb az benne, hogy nem kell elővenni a mérleget, mindent megold a bögre! Ez is egy nagymamás recept, sokan ismerjük, mert a bögrés mákos egyszerűen elkészíthető és finom.

Hozzávalók: 1 bögre darált mák, 1 bögre finomliszt, ½ bögre porcukor, 2,5 dl tej, 1 tojás, 1 csipet só, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 csomag sütőpor. A sütemény megtöltéséhez házi baracklekvárt használtam.

Elkészítése: A tojást feltörjük és egy tálban, a cukorral habosra keverjük. Ezután a többi hozzávalót felváltva, apránként hozzákeverjük. Egy képlékeny masszát fogunk kapni, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntünk és közepes lángon kb. 20 perc alatt készre sütünk. Fogvájóval ellenőrizzük, hogy megsült-e, úgy, hogy a tészta közepén beleszúrjuk a fogvájót, s ha száraz marad, készen is van a sütemény. Miután kihűlt, a széleket levágva két téglalapra vágjuk, az egyiket lekvárral megkenjük és rátesszük a másik felét, egy kicsit rányomkodjuk, majd állni hagyjuk egy órát. Másnap is finom.

Muffin formában is megsüthetjük ezt a tésztát.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Újra csírázik a természet

A megújuló növények erejéből táplálkozhatunk ismét. A stagnáló téli energiák beindulnak a növényekben és a szervezetünket ilyenkor időszerű feltölteni friss erőkkel. A kerti növényekben indulnak a hajtások, rügyek. Ha nincs kertünk, a piacon beszerezhetjük a tavasz zöldségeit, kiegészítve a télálló gyökeresekkel és egyre több nyers zöldféle kerül az étlapunkra. Bioboltokban és nagyobb élelmiszerüzletekben készen, csírákat is vásárolhatunk.

A legegyszerűbben csíráztatással juthatunk vitamindús, ásványi anyagokkal teli zöldségekhez. Többször írtunk már erről, hogy az otthon, csivitálban csíráztatott növénykék termesztése garantáltan vegyszermentes, és bármikor hozzájuthatunk a teljesen friss növényhez. Ezeket levesekre, szendvicsekre, salátákba és gabonaételekre tehetjük nyersen, kiegészítésképpen. 

Ajánlatok a teljesség igénye nélkül

A zsázsacsíra kissé csípős, retekízű, serkenti az emésztést, szendvicsre remek kiegészítő. A napraforgócsíra a napraforgómag olajos ízét idézi, de benne van a harsogó zöld levelek aromája is, salátába reszelt répával, arame algával, néhány csöpp citromlével, szójaszósszal a teljesség érzését adja. A búzacsíra kissé édeskés, akár magában is csemegézhetünk belőle, vagy megdarálva például palacsinta tésztában megsütve fogyaszthatjuk. 

Kommentek

Csendes könyv az otthonról*

Az otthonnak sokféle értelmezése lehet: mindenki arra gondol elsősorban, ahol éppen él, ahol szeretett élni, vagy ahová vágyódik. Az OTTHON kisfiú hőse egy nap azzal szembesül, hogy a régi házból el kell költözniük, a szülei eladták, újat vásároltak.

A régi otthontól való búcsú, a visszavágyódás, a fájdalmas elszakadás és a megnyugtató újra otthonra találás története ez a könyv, amelyben a szerző, Rofusz Kinga szöveg nélkül, képekkel meséli el ezt a nem mindig könnyű lelki folyamatot. A csendes könyv (silent book) nálunk még újdonságnak számít, annál nagyobb élmény lapozgatni és elmerülni a rajzok által gondolatainkban, vagy mesélni belőle saját szavainkkal. Rofusz Kingával interjút készítettem, amelyben az alkotás folyamatáról is szó esett.

*Az interjú az alábbi linkre kattintva olvasható: http://www.barkaonline.hu/papirhajo/6611-a-csendes-konyv-bels--utazasra-hiv

A könyv az alábbi linkre kattintva megrendelhető: https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=308700

Kommentek

Majonézes kukorica

majonezeskukorica.jpgA morzsolt kukoricához remekül illik a majonéz és a vöröskáposzta. Húsételekhez salátaként, de akár magában is tartalmas fogás lehet.

Elkészítése: A konzerv kukoricáról leöntjük a levet, és egy tálba tesszük. Majonézt keverünk bele, és egy kevés nyers vöröskáposztát reszelünk hozzá, majd összevegyítjük. Ha fogyasztás előtt hűtőszekrényben áll egy órácskát, az ízek összeérnek.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek