könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Akaratunk gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (3) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (9) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (8) Boldizsár Ildikó (2) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (3) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (2) búzacsíra (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (8) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) cseresznye (2) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (7) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (3) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) egytálétel (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (6) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (1) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (10) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (6) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (7) karácsonyi menü (11) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (3) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (6) könyvajánló (1) Könyvhét (1) korai kötődés (1) körte (3) köszvény (1) kovászos uborka (1) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki-szellemi táplálék (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Mahasti (1) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (577) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (525) makro étrend (550) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) Martin Keizer (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (9) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (5) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (1) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (4) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (3) sütőtök (7) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (3) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (5) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) Szó-csönd (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (1) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (2) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (1) tócsni (1) tofu (21) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (2) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) vöröslencse (1) wakame (4) waldorf (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (12) zöldséges fészek (1) zöldségleves (3) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

koncz_zsuzsa_3d.jpg"Főztem lecsót, nem kérsz?

Köszönöm, talán később. Nem dolgozunk előbb a könyvön?

Ja, persze. Csinálok teát." – így indul a könyvben Koncz Zsuzsa és Zöldi Gergely fotókat kísérő beszélgetése, amely végig ilyen közvetlen, egyben lebilincselő. A nemrégiben megjelent csodálatos fotóalbum nézegetése, olvasgatása közben végigkísérhetjük a művésznő pályáját, és a dalaival átszőtt saját évtizedeinket is. Számomra óriási élmény ez Az Album! Jó szívvel ajánlom mindenkinek, ajándéknak is nagyszerű!*

Az Album megjelenése kapcsán nagy örömömre interjút** készíthettem Koncz Zsuzsával, amelyből felidézek néhány részletet: 

Koncz Zsuzsa nevét és hangját mindannyian ismerjük. Pályája töretlen. Szépség, hitelesség, minőség jellemzi őt magát és művészetét. Dalainak mondanivalóját talán az „Élünk és meghalunk” fejezi ki leginkább, ám emellett ott van például a „Micimackó”, hogy lássuk, nem kell azért annyira véresen komolyan venni az életet. Komolyság és közvetlenség jellemzi ezt a csodálatos Albumot is.

Valóságos ajándék a rajongóknak ez a sok szép fotó! Melyik a kedvenc képe?
 
Ó, hát ilyen nincs! Ez olyan, minthogyha azt kérdeznék, hogy melyik a kedvenc dalom. A bánat tudja, egy csomó van. Miközben nagyon kritikus vagyok önmagammal, meg a fotókkal is, amiket kézhez kapok a fotósoktól, azért látom, hogy ezek között van egy csomó nagyon jó. Nem szoktam nézegetni őket, de néha rácsodálkozom, amikor kezembe kerül valamelyik. Tudtam elméletben, hogy nagyon sok a jó kép ezek között, de más, amikor az ember hosszú idő után, újra megpillant egy ilyet.
 
Önt nagyon jól lehet fényképezni, színpadon és azon kívül is. Tetszett, amikor azt mondja a könyvben, hogy Bágyoni Géza énektanárától tanulta meg, hogy egy énekesnél a hang egyedisége fontos érték, de a siker záloga az, hogy az előadó erős színpadi jelenség legyen.
 
Akkor elég kevéssé fogtuk fel valójában, ez mit is jelent, de valamitől én megjegyeztem. Ma már nagyon markánsan látszik, hogy a személyiség kisugárzása sokszor áthidalhatja – adott esetben – azokat a fizikai hiátusokat, vagy a szépségbeli hiányosságokat, amik óhatatlanul léteznek. Nem mindegyikünk tökéletes, nem mindegyikünknek tökéletes a felépítése, nagyok a különbségek ember és ember között. Van, aki egészen egyszerűen megszépül például attól, ha kimegy a színpadra, és énekelni kezd. Ezt egyébként magyar előadóknál, közeli kollégáknál tapasztaltam meg szinte kézzel foghatóan is – olyan kollégáknál, akikkel régóta ismerjük egymást – hogy egészen más emberek a színpadon, mint a közös hétköznapjainkban. A zene sokat hozzáadhat a személyiséghez, sok mindent áthidal a kifejezőerő.
 
A külső adottság nagy szerencse, de gondolom az is, hogy mindig megtalálta azokat az alkotótársakat, akikkel nagyon jól tudott együtt dolgozni. A színpadi jelenlétre visszatérve, mondja a könyvben, arra kell vigyázni, hogy folyamatosan működjön a kicsit mágikus kapcsolat a színpad és a nézőtér között. Ezt hogyan lehet elérni?
 
Nem tudom. Erre nincs recept, de ez olyasmi, mint egy áramkör a színpad és a nézőtér között. Attól is függ persze, hogy az a bizonyos előadó vagy zenekar, vagy egyáltalán az a zene, le tudja-e kötni a hallgatóságát. Ha igen, akkor válik a nézőtér közösséggé és születik meg az a bizonyos áramkör, amelyet a színpadon álló előadó ösztönösen érez.

*A könyv az alábbi linkre kattintva megrendelhető: https://www.lira.hu/hu/konyv/muveszet/koncz-zsuzsa 

**A teljes beszélgetés megjelent az Új Könyvpiac szeptemberi számában és az alábbi linkre kattintva is elolvasható, lefelé görgetve a negyedik interjú: http://azolvasasejszakaja.hu/interjuk-2018

Kommentek

Vargánya krémleves

gombakremleves.jpgEgy régi osztálytársamat látogattam meg. Manci remekül főz! Ebédre – többek között – ezzel a finom levessel kínált. Mi több, együtt főztük, és a receptet is leírtam.

Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes vargánya (kb. 20 dkg) 2 fej hagyma, púpozott evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, ízlés szerint. 

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és kockákra vágjuk (nem szükséges túl apró kockákra vágni, mert később úgyis mixeljük), majd egy fazékban az olívaolajon és az olvasztott vajon először karamellizáljuk, vagyis addig dinszteljük, sütögetjük gyakori kevergetés mellett, amíg barna nem lesz. Ez kb. fél óráig tart kis lángon, de az íze miatt megéri.
Ezután tesszük hozzá a vargányát, amit csak késsel óvatosan vagy puha szőrű kefével, és papírtörlővel megtisztítunk (megmosni nem kell, mert csak megszívja magát vízzel – ha fagyasztott gombát használunk, akkor azt is előzőleg így készítettük elő) szeletekre vágjuk, majd a pirított hagymához tesszük. Sózzuk, borsozzuk, teszünk hozzá 1 csipet szárított kakukkfüvet is, nagyon illik a gombához, majd pár percig takarék lángon kevergetjük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután feleresztjük kb. 1 liter vízzel és főzzük, amíg a gomba megpuhul. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, hogy ne legyen tűzforró, amikor a botmixerrel krémesre pürésítjük. (Dúsíthatjuk 1-2 szem főtt burgonyával és 1-1 evőkanál tejszínnel, de ugye, hogy natúr a legfinomabb?)

Tálalás: sajtos pirítóssal vagy levesgyönggyel, vagy ha van, kisméretű vargányák vajon pirított szeletkéivel.

Megjegyzés: Szárított vargányából is készülhet ez a leves, akkor a gombát forró vízzel leöntjük, hogy megpuhuljon, majd a további feldolgozás előtt hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Szárított vargányából a fele is elég, itt akkor kb. 10 dkg.

(Fotó: Szepesi Dóra)

Kommentek

Végre van gomba!

tinora-a-piacon.jpgA nyárutó kedvezett a gombatermésnek. A piacokon most beszerezhetjük az elkövetkező időszakra a – fagyasztva vagy szárítva – eltenni való gombákat. De frissen is fogyaszthatjuk, a rántott gomba, a gombapörkölt és a gombaleves, a gombás szószok nemcsak egészségesek, de feldobják az étlapot. Pizzára tehetünk gombát és salátát is készíthetünk gombából. A gombás ételeket még aznap fogyasszuk el! 

Kedvező élettani hatások: a gomba kiváló fehérjeforrás, ezért húspótló alapanyag. Értékes ásványi anyagokat – kálium, foszfor, vas kalcium – és vitaminokat tartalmaznak, mint például D, B, E és K vitamint. 

Fogyókúrázóknak ajánlott, mert alacsony a zsír-, glükóz- és kalóriatartalma, emellett telítettség érzést kelt és tápláló. Íz és zamatanyagai révén étvágygerjesztő. Legközelebb egy különleges leves receptjét osztjuk meg.

Ha magunk szedjük, mindenképpen olyan fajtákat gyűjtsünk, amiket biztosan ismerünk, ellenkező esetben mindenképpen mutassuk meg szakértőnek. 

Az ízletes vargánya az egyik legfinomabb gomba (képünkön)

(Fotó: Szepesi Dóra) 

Kommentek

Persze, hogy a palacsinta, a lángos, a fagyi és a gesztenyepüré az ikrek kedvenc ételei! Felhőutazás előtt, közben és után is ezeket szereti leginkább Amál és Dodó, no meg Pöttyös néni, akivel Budapest fölött röpülnek a felhőn, és Zuglótól a Római partig, a Margitszigettől a Fűvészkertig számtalan kalandba keverednek. Útitársuk még Gülü, a béka, őt egyszer elkísérik egy úszóedzésre a Városligeti tóhoz...  No, de ki ez a titokzatos Lámpaoltó pöttyös néni, aki felhőn lakik, varázsolni tud és fő foglalkozása a lámpaoltás? Kiss Noémi mesekönyvéből közelebbről megismerkedhetjük őt is, az ikreket és a várost. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlja a kiadó a könyvet, de a szülők is remekül fognak szórakozni, ha együtt olvassák a gyerekekkel. 

"Kapaszkodjatok! Felhő koccan, ezer villám robban!" - mondja Pöttyös néni, és indulhat is a felhőutazás! 

Interjúm Kiss Noémivel az alábbi linkre kattintva olvasható: 

http://www.barkaonline.hu/papirhajo/6406-egy-varosi-gyerekkonyv--lampaolto-pottyos-neni

*Kiss Noémi Lámpaoltó pöttyös néni című mesekönyve az alábbi linkre kattintva megrendelhető: 

https://www.libri.hu/konyv/kiss_noemi.lampaolto-pottyos-neni.html 

Kommentek

szamosza.jpgA „Mit adjunk uzsonnára?” kérdés nyomán kedvenc receptünket elevenítettük fel. Ízlik a gyerekeknek, ráadásul hasznos tápanyagok tárháza. Mivel teljesőrlésű búzalisztből készül, a cukoranyagcserét támogatja, egyenletesen adagolja az energiát. Tartalmazza a B1 vitamint, amit nevezhetünk az agy, az ideg és az izom vitaminjának is. Frissen sütve, de még másnap is nagyon finom.

Hozzávalók: A tésztához: 35 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 5 dkg fehér liszt, 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 dl víz, egy csipet só. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Kb. 20 darabra elegendő ez a tészta mennyiség.

A töltelékhez: 1 fej finomra vágott vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál garam masala vagy curry por és őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt koriander, só, frissen őrölt feketebors ízlés szerint. 45 dkg megtisztított, kockára vágott burgonya, 18 dkg zöldborsó, 2 db sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, egy kevés megtisztított, kockára vágott karalábé. A vöröshagymát az olajban aranybarnára sütjük, belekeverjük az ízesítőket, a fűszereket. Beletesszük a többi hozzávalót, egy kis vízzel gyengén forraljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, s a folyadék elpárolog.

Amikor készen van a töltelék, a tésztából kis golyókat formálunk, kinyújtjuk kb. 10 cm átmérőjű kör formára, közepére teszünk a töltelékből, félbehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk és cakkosra fonjuk. 20-30 percig sütjük 220 fokra előmelegített sütőben. Ízlés szerint mazsolás, almás, mákos keverékkel is megtölthetjük.

Kommentek

Amitől igazán jólesik az étel

Hajlunk arra, hogy az ennivaló táperejét a benne lévő anyagoktól kapja. Vegyük a napi bevitelre vonatkozó ajánlatot: 72 gramm fehérje, 66 gramm zsír, 264 gramm szénhidrát és 2,5 liter víz, ezt még kiegészítjük egy kis rosttal, ásványi anyaggal és vitaminnal, némi aromával. Ha mindezt összekeverjük és bekanalazzuk, kielégítően tápláltuk magunkat aznap... De ha belegondolunk, ez a félig folyékony massza a szó szoros értelmében nem étel. 

A táplálékban, ami igazán jólesik, élelmi anyagain kívül van még valami más is. Hogy ez micsoda, az talán megfoghatatlan, láthatatlan, mégis érezzük az ízében, az állagában, és abban, hogy szinte azonnal vérré válik. Közelebb visz a lényeghez, amennyiben megértjük és megszívleljük Angelus Silesius mondatát: "Nem a kenyér táplál minket, hanem a kenyérben lévő örök isteni teremtő szó, az élet és a szellem." 

A táplálék mélyebb jelentése a modern ember számára újra tudatossá kell váljék. Az ember vagy az állat táplálékává valójában csak az az anyag lehet, amely az életből származik. Érdekes, hogy a növény viszont csak holt anyagokból építi testét. Hogyan? A titok nyitja a fény: a növény klorofilljával fényt vesz fel, s általa alakítja át  a holtat élővé, miközben az élő anyag a fényt és más kozmikus erőket megtartja. Az emésztés során ez a fény szabadul fel és táplálja általa a szellemet is a táplálék."*  

Hozzátenném még, bár mindenki tudja, legalábbis érzi: az sem mindegy, ki készíti nekünk a táplálékot és milyen indulattal, érzéssel adja, hogyan tálalja. Fontos az is, hogy a környezet, amelyben elfogyasztjuk, mennyire meghitt és mi magunk rá vagyunk-e hangolódva az ennivaló nyugodt elfogyasztására. No és mennyire vagyunk éhesek.

*részlet a Harmónia az ételben, harmónia az életben című könyvünkből.

Kommentek

Néhány tájjellegű ételnévről szeretnék egy kicsit nosztalgiázni. Gyerekkorom nyarait Sátoraljaújhelyen töltöttem, a nagymamámnál, aki tizenhat évesen ment férjhez és tíz éven belül négygyerekes anyaként főzött a családra. Három fia és egy lánya született, laktató, egyszerű és hagyományos ételeket főzött, azokat ették a legszívesebben. Kásák, főzelékek, tésztaféleségek bőven kerültek az asztalra, hetenként egy-két alkalommal hús is, volt saját baromfi, disznó. Persze, mi unokák is szerettük nagyanyu főztjét, ma is szívesen főzzük ezeket. Az elnevezések tetszettek, mivel a szlovák (tót) nyelvből származhatnak, igen kedveltük őket. Mik is voltak ezek a nevek, és mit jelentenek magyarul?

Zsámiska, az kukoricadara

Macsánka, az sűrű, krémes rántott leves

Dzinyánka, az tökfőzelék

Lepcsánka, az pedig a lapcsánka vagy tócsni.

No meg persze a habart paszuly, de ennek a jelentésével mindenki tisztában van. 

Még egy érdekességről szeretnék megemlékezni. Anyukám gyerekkorában, és még talán később is, szokás volt a városban a kórház elmeosztályáról úgynevezett bolondokat kiadni családokhoz, rendszeres orvosi felügyelet mellett. Őket családtagként kezelték, és eltartották annak fejében, hogy segítettek a ház körül, a háztartásban. Mindenki névről ismerte őket a városban, felnőtt emberek voltak, és szabadon jöttek-mentek, mint bárki más. Ez nekik is jó volt, mert emberibb életet élhettek és házi kosztot ehettek... Ismertetőjegyeik is voltak, az egyik például gyakran szavalt, a másik énekelt, mégpedig egy saját költésű kis dalt, ami így szól, hogy: "Zsámiska, macsánka, habart paszuly, a bolond gyomrába igen passzol!" 

Kommentek

Paradicsomlé télire

paripasszir.jpgMég nem késő eltenni néhány üveg ivólevet az érett ízletes paradicsomból. Nem kell hozzá más csak egy jól működő paradicsom passzírozó. Mi a régi családi eszközt vettük igénybe és sikerrel jártunk. 

 

Hozzávalók: 10 kg érett, lédús paradicsom (ebből kb. 7-8 liter ivólé lesz és nem tart órákig a művelet)

parifozesuvegbe.jpgElkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, majd a paradicsomdarálóban ledaráljuk. A levet egy fazékba öntjük és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Előzetesen kimosott fémkupakos (1/2-1-2 literes) üvegpalackokba töltjük. A kupakba tehetünk egy csipet nátriumbenzoátot, amit egy darab celofánnal szigetelünk, majd rácsavarjuk az üvegre. Az ivóleveket száraz dunsztban kidunsztoljuk: nálunk ez egy faládában történik, amit kibélelünk pokróccal, párnával vagy flanel anyagokkal, és ebben a melegben hagyjuk az üvegeket 2-3 napig, majd a spájz polcára tesszük. 

A ledarált paradicsom húsát és héját egy kevés vízzel átfőzhetjük. A főzetet kihűlés után leszűrjük, és paradicsomlevest, paradicsomos káposztát készítünk belőle. 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Óvodában, iskolában eszik a gyerek! Mit, mikor és mennyit egyen? Hogyan oldjuk meg, ha különleges igényeink vannak? A legjobb megoldás az lenne, hogy amikor csak tehetjük, magunk készítjük el az ételét, vagy ha megpróbálkoznánk ebben a kérdésben is konszenzusra jutni az iskola vezetőségével, a többi szülővel. Ehhez szeretnénk támpontokat adni az alábbiakban.*  

A gyermek étkezése a közösségben

Sokat tehetünk azért is, hogy gyermekünk az iskolában jó előmenetelt érjen el. A sós ételek és az állati fehérje nyugtalanná tesz. Ha a gyerek így étkezik, állandóan azon fog járni az esze, de jó volna össze-vissza szaladgálni.  Nem fog tudni nyugton ülni a padban, s nem lesz képes figyelmét összpontosítani. Számos kutatás támasztja alá, hogy a nyugtalanság oka ezeken kívül a felvágottakban és a nagyipari úton készített hústermékekben fellelhető foszfáttartalom. A gyerekek erre érzékenyek és e miatt nem tudnak nyugton maradni. A szellemi képességet pozitívan befolyásolják viszont a teljes kiőrlésű barna búzalisztből készült ételek. Ha lehet, magunk őröljük meg a búzát, készítsünk belőle csapatit. (ld. receptek) Meglátjuk, rendszeres fogyasztása folytán javul emlékezőképességünk. A búzát rendszeresen főzhetjük is. Éjszakán át áztassuk be. Kuktában 30-40 percig puhára főzzük, zöldséggel, babbal együtt nagyon kellemes étel. Készíthetünk belőle egy sűrű levest is. Ebbe az ételcsoportba tartoznak a daraféleségek és tésztafélék is, amelyek hántolatlan gabonából készülnek. A zöldségeknek nagyon jó kiegyensúlyozó hatásuk van, sokféleképpen, ízletesen készíthetők el. A vért alkálissá teszik, és ez az alapja a jó fizikai és szellemi közérzetnek.

Mit adjunk uzsonnára? Otthon tehetünk az asztalra ízletes eledeleket, nincs konkurencia. De az iskolában sokan másféle uzsonnát hoznak amit megkívánhat a gyerekünk. Beszéljünk róla, hogy mi miért jó, és mi az előnye. Jóindulatú érveink alátámasztását segíti, ha az uzsonnát színesre, játékosra készítjük, és illatozzon olyan finoman, hogy amikor gyerekünk kibontja, hogy osztálytársai az övét kívánják meg, tőle kérjenek egy harapást, nem pedig fordítva. Az édességigényt gyümölccsel, szárított gyümölccsel tudjuk kielégíteni. Mazsolát – ha lehet, ne kénezettet – , aszalt szilvát vagy egyebet, ami éppen kapható. Szép feladata lehetne a szülőknek, tanároknak, hogy meghatározzák, mit árusítsanak az iskolai büfében. Kóla helyett friss gyümölcsöt, vagy frissen préselt gyümölcslevet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, zsömlét, finom vegetáriánus pástétommal, paprikával, paradicsommal, reszelt karalábéval, sárgarépával. Föleleveníthetjük a diákabrakot is: aszalt szilvából, mazsolából és serpenyőben, olaj nélkül pirított mandulából, napraforgómagból, tökmagból vagy dió, mogyoró hozzáadásával összekeverve, kis zacskókban csemegeként árulhatnák. Magas a kalcium- és a fehérjetartalma, a gyerekek nem lesznek tőle nyugtalanok, szétszórtak, ellenkezőleg, elősegíti a koncentrációt. Ilyen táplálék mellett a gyerekek nem is lesznek olyan gyakran betegek.  Dr. Oláh Andor Reformkonyha című könyvében olvashatjuk, hogy az anyák jobban tennék, ha télire cukrozott befőttek, lekvárok helyett arról gondoskodnának, hogy legyen a kamrában elegendő aszalt gyümölcs, mogyoró, dió, mandula, napraforgómag, tökmag... Az innivalókról is szólnunk kell. Nem helyettesíthetik az ételeket, a szomjúság csillapítására valók. A konzerválószert tartalmazó, túl édes üdítők helyett szokják meg a természetes üdítő italokat. A gyereknek több folyadékra van szüksége, mint a felnőttnek, de akkor se tömjük cukros szörpökkel! Sok fölösleges és káros függőség, – alkohol, kábítószer élvezet, és negatív tulajdonságok, mint például a torkosság, mértéktelenség, önzés, agresszió – védhető ki ezek mellőzésével. Legjobb lenne a tiszta forrásvíz vagy a buborék nélküli ásványvíz, de ha a csapvíz nem rossz minőségű, az is megteszi. Adhatunk például teákat a következőkből: csipkebogyó, almahéj, édeskömény, ánizs, köménymag, menta, kamilla. Édesíthetjük a teát egy kis mézzel, árpa- vagy rizsmalátával. Az ízük kellemes, természetes, és ha nincs még teljesen elrontva az ízlelése, meg a hozzáállása, meg lehet szeretni őket. Készíthetünk gyümölcsleveket is: 15 dkg friss gyümölcsöt 1,25 ml vizet mixerben pürésítünk,  majd egy szitán átnyomkodjuk. Ízletesek a zöldséglevek is: 2 db sárgarépát 3 db almát 2 dl vízzel a turmixgépben összekeverünk, és egy szitán átnyomkodjuk.

*Részlet a Főzz évszakok szerint című könyvből, amelyet az alábbi linkre kattintva meg lehet rendelni: 

www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=726850

Kommentek

Keresetlen nevelési helyzetek

Szeptember közeledtével a leghétköznapibb nevelési helyzetek jutnak eszembe, olyan történések, amikre azonnal  kell reagálnunk a családban vagy az iskolában. Sok-sok apró dologra kell megoldást találni, kezelni kell, és hogy hogyan, az a felnőtt személyiségének érettségétől, hozzáállásától függ. Trenírozzuk magunkat! Az alábbi példákat a Boldog szülő, boldog gyermek című könyvünkből vettem.*

Tanúi voltunk egyszer egy jelenetnek, amikor egy hatéves forma kisfiú az anyukájával éppen a villamosról szállt le. A szülő sürgette a gyereket:

– Igyekezz már, ne piszmogj! Olyan ügyetlen vagy!

– Nem vagyok ügyetlen! – szólt vissza önérzetesen a fiú. Szégyellte magát a többi ember előtt, és valóban nem is volt ügyetlen.

Fontos azonban a szavak mögötti kommunikáció is, a gyerek érzékenyen reagál rá, tehát ha igazán bensőséges a gyermek és az anyja közötti kapcsolat, akkor szinte “összejátszanak”. Például akkor, ha valaki más mond véleményt, azt szavak nélkül megbeszélik egymás közt. A gyerekkel közvetlen kapcsolatban lévő felnőttek nagyon sokat tehetnek a reális önértékelés kialakításában.

Steve Biddulph ausztrál pszichológus és családterapeuta írja könyvében, hogy egyszer ellátogatott egy szülői értekezletre, s megpróbálta elmagyarázni a szülőknek, hogy ezek a “Te ilyen és ilyen vagy” típusú mondatok hogyan hatnak. Kérte őket, emlékezzenek vissza a gyerekkorukra, és idézzenek fel hasonló kijelentéseket. Kicsit késlekedett az eredmény, ám egyszerre kinyílt az emlékezet zsilipje, s a tábla tele lett a gyűjteménnyel. Íme közülük néhány: lusta vagy, esetlen vagy, buta vagy, te csak egy lány vagy, ezt te még úgyse tudod, ehhez te még fiatal vagy, hogy megértsd, idegesítő vagy, mocskos vagy, mindig elkésel, falánk vagy, morcos vagy, eszetlen, agyatlan, dilis vagy, a sírba viszel, csúnya vagy, éretlen vagy, olyan vagy, mint apád... és hasonlók.

Általában mi is azt adjuk tovább, amit gyermekkorunkban hallottunk.

Agykutatók kísérlettel bizonyították, hogy minden szó, életünk minden pillanata elraktározódik az agyunkban. Még akkor is, ha valamire éppenséggel nem emlékszünk, befolyásolja, meghatározza későbbi cselekedeteinket, gondolatainkat.

Ismerjük el csemeténket adottságainak megfelelően! Már akkor is mindent megért, amikor még nem tud beszélni: például ha “még csak” négykézláb mászik, ne szabadkozzunk, hogy “Sajnos még nem jár, pedig mások már az ő korában..., de ő olyan kis fejletlen, ügyetlen.” Mondjuk inkább azt, hogy “ügyesen mászik, és ez nagyon jó, mert így sokkal jobban megerősödik a gerince”.

A kicsiknek jó a hallásuk, különböző hangsúlyokat a felnőtteknél is jobban érzékelnek, sőt még alvás közben is hallják a beszédet. Különösen fogékonyak, a “néma”, még nem beszélő babák, már hónapokkal az első szó kimondása előtt értik a legtöbb szót, és a szavakból összeállított mondatokat is. Csak mosolyogni lehet azokon a szülőkön, akik azt hiszik, kicsinyük mit sem sejt a köztük lévő nézeteltérésekből, abból, hogy évek óta veszekednek és boldogtalanok. Másrészről pedig sokan tudják, hogy a kisgyerekek tisztánlátók, még az aurát is érzékelik.

Jellemző példát mesélt erre Éva.

Az egyik téli napon lappangó influenzával látogattam meg az unokáimat. Nem szóltam senkinek, hogy nem érzem jól magam, de a legnagyobb, nyolcéves fiú unokám rám nézett, és azt mondta: “Gyere be a szobába, és pihenj le egy kicsit.” Szó nélkül bementem, ő meg lerámolta nekem az ágyról a játékait. Lepihentem, s ez nagyon jólesett. A gyerekek jóformán mindent tudnak mindenkiről, mindenről, ami a családban zajlik.

A gyerekek érzékenyen reagálnak a diszharmóniára, persze nem szóban, hanem például éjszakai bepisiléssel. Minden szülőnek tisztában kell lennie azzal, hogy ha gyermekével beszél, a róla mondottak közvetlen dróton jutnak el lelkéhez. Miért is nem használjuk ki jobban ezt a vezetéket?  Amikor hallótávolságban van, mondjuk azt, ami tetszik neki, főleg abban a korban, mikor esetleg a közvetlen dicséret zavarba hozná.

Nem kell dühünket sem feltétlenül palástolnunk előtte, mert a düh alapjában véve nem mindig negatív. Meg kell tanulnia a gyereknek, hogy a szülők is mérgelődhetnek, és jobb levezetni a feszültséget, ha ezzel nem félemlítjük meg szemünk fényét. Elisabeth Kübler Ross megállapította, hogy az igazi haragnak, amely 20 másodpercig tart, s bizonyos zajjal jár, nincs is jelentősége. A dolog akkor lesz problematikus, ha a pozitív megnyilvánulások nem hatnak hasonlóan erőteljesen és biztatóan:

“Nagyszerű, jól van! Tudod, hogy ránk mindig számíthatsz, hiszen szeretünk téged!” Az ilyen típusú mondatokat meggyőzően, teljes szívből kell kimondani.

Egy barátnőnk kisfia érzékletesen, pontosan ragadta meg ezt a jelenséget, amikor így fogalmazott: “Anya, azért szeretlek téged, mert tudom, hogy amikor mérges vagy rám, akkor sem haragszol!”

A legtöbb gyereket igazán, szívből szeretik a szülei, mégis, vannak, akik semmit sem sejtenek erről. Sok felnőtt abban a tudatban hal meg, hogy szülei számára csalódást okozott, és csak terhet jelentett. A családterápia egyik megható pillanata, amikor az ilyen félreértést sikerül tisztázni.

Mindennapi feladatunk tehát: dicsérni, hangot adni a jónak, éreztetni, kimutatni a jót.

*Ajánlom az olvasó figyelmébe a kötetet, amelyet az alábbi linken lehet megrendelni: 

https://bioenergetic.hu/konyvek/horvath-eva-szepesi-dora-boldog-szulo-boldog-gyermek

Kommentek

a-magyaros-francia-lecso.jpgA Közös Lábos program vasárnapi főzésén mindig van egy vega és egy húsos fogás is. A magyaros francia lecsó ezúttal házikolbász karikákkal és libazsírral készült, ám ezek elhagyhatók, illetve növényi zsiradékot is lehet használni. Aki megkóstolta, mindenkinek nagyon ízlett, el is fogyott az egész! A recept hozzávalóit ezúttal 12 adagra számoltuk ki.

Hozzávalók 12 adagra: 25 dkg füstölt házikolbász, 50 dkg vöröshagyma, 2 db padlizsán (kb. 60 dkg), 1 db patisszon (kb. 1 kg), 1 db nagy cukkini, vagy kisebb főzőtök (kb. 1 kg), 1 kg paradicsom, 1 kg paprika, 10 dkg libazsír, 3 kiskanál só, 3 késhegynyi tört feketebors, 1-1 mokkáskanál rozmaring, kakukkfű, borsikafű, majoránna.

Elkészítése: a hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, a kolbászt vékony karikákra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát is kisebb kockákra vágjuk vagy ízlés szerint karikázhatjuk is. A padlizsánt hámozás nélkül felkockázzuk, majd a patisszont meghámozzuk és felkockázva félretesszük. A zsírt egy nagy lábosban megolvasztjuk és ebben a hagymát 10-20 percig pirítjuk, ekkor beletesszük a kolbászt. Ha a hagyma üveges, mehet bele a paprika. Újraforrás után beletesszük a paradicsomot és a fűszereket. Amikor felfőtt, 20-30 percig rotyogni hagyjuk. Ekkor mehet bele a padlizsán. 15-20 perc főzés után beletesszük a patisszont és a cukkinit is. Akkor jó, amikor összesnek a zöldségek, de egy kissé roppanósak is maradhatnak, ízlés szerint.

*Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület a Szimpla kert Közös Lábos programjának keretében július 15-én vasárnap, a cukkini krémleves mellé húsos fogásként egy magyaros francia lecsót kínált. 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

boldizsari_hamupipoke_72dpi.jpgBoldizsár Ildikó mesekutató legújabb könyve, a Hamupipőke Facebook-profilja amellett, hogy lebilincselő olvasmány, kapaszkodókat és inspiráló ötleteket ad  egy-egy életválság vagy elakadás mesékkel történő megoldásához, ezen kívül a meseterápia iránt érdeklődők megismerhetik a szerző által kidolgozott Metamorphoses Meseterápiás Módszer elemeit. 

Hogyan hatnak ránk a gyerekkori mesék? Milyen mesét mondjuk vagy olvassunk a gyereknek? Miként  rendeződhet egy család életében beállt zavar egy jól megválasztott mese és a terapeuta segítségével? Aktuálisak-e még a klasszikus mesék? Hogyan segíthetik a felnőtté válást a mesék? – ezekre és még más kérdéseimre is válaszolt a szerző egy interjúban, amely az alábbi linkre kattintva olvasható:

*https://www.prae.hu/article/10519-hamupipoke-csillagszemu-es-a-tobbiek/ 

Kommentek

A mediterrán pesto szószok fontos alkotórészei a diófélék és a zöld levelek, zöld fűszernövények, illetve a paradicsom. Ezeken kívül van még néhány hozzávaló, mint például parmezánsajt. Olasz tészta alig képzelhető el pesto nélkül! No de mi ez az ízletes "zúzalék"? A pesto elnevezése onnan ered, hogy törik, zúzzák az alapanyagokat, az olasz szó egyik jelentése: pép, összezúzott dolog. Nem csak tésztára, szendvicsre is kerülhet, de levesekhez, halak, húsok mellé is ízletes kiegészítő. Amellett, hogy az üzletekben árulnak különféle pestokat, otthon magunk is kísérletezhetünk a készítésével.

Néhány receptötlet

Spenótos pesto: 10 dkg bébispenótot megmosunk és aprítógépbe tesszük 5 dkg reszelt parmezánnal és 4 dkg mogyoróval együtt, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a semleges ízű olívaolajat, kb. 100 ml-t, amíg a kívánt krémes állagot el nem érjük. Ezután ízlés szerint megsózzuk. A zöld színű pesto készülhet még medvehagymával, vagy bazsalikommal, és pisztáciával, dióval, fenyőmaggal, tökmaggal, sokszor tesznek bele fokhagymát, borsot, természetesen sót is. A piros pestók alapanyaga a szárított paradicsom vagy a piros színű kaliforniai paprika. 

Paradicsomos pesto: tegyünk a mixerbe 10 dkg szárított paradicsomot, 2 evőkanál paradicsompürét, 5 dkg kesudiót, 1 gerezd tisztított fokhagymát, 2 dl olívaolajat, 2-3 evőkanál reszelt parmezánt, vagy más kemény sajtot és pürésítsük krémesre.  Fűszerezéshez ízlés szerint sót, őrölt borsot, reszelt citromhéjat ajánlunk, esetleg egy pici cukrot is keverhetünk hozzá utólag. Egy nagy csipet apróra vágott friss bazsalikom megbolondítja!

A frissen készült szószokat egy-két napon belül fogyasszuk el.

Kommentek

cukkini-kremleves-pestoval.jpgA Szimpla Kertben főztünk egy finom krémlevest.* Ez volt a vega fogás. Nagyon ízlett a vendégeknek. Most ennek a receptjét osztom meg. 

Hozzávalók 7 adaghoz: 2 közepes fej vöröshagyma (kb. 12 dkg), 1 kg (kis) cukkini, 1 citrom apróra reszelt héja és leve, 5 cl olívaolaj, 1 kiskanál só, 1 késhegy tört bors, 1 mokkáskanál borsikafű.

Elkészítése: A hagymát felkockázzuk (kb. 1/2 cm-s kockákra), a cukkinit lereszeljük nagylyukú reszelőn (vagy apró kockákra vágjuk). Az olajat felhevítjük egy háromliteres lábosban, ebben megfuttatjuk a hagymát (kb. 10 percig), hozzáadjuk a cukkinit, a fűszereket, átkeverjük. Ezután felöntjük 1,2 liter vízzel, forrástól számítva 40 percig takaréklángon főzzük. Amikor készen van, és úgy találjuk, hogy nem elég krémes állagú, pürésíthetjük botmixerrel. Tálalás előtt belekeverjük a reszelt citromhéjat és a citrom levét – ezzel már nem főzzük. Melegen és hidegen is nagyon finom.

Tálaláskor mindenki tehetett a levesébe egy-egy kiskanál pestoszószt, és egy-egy karika csípős zöldpaprikát.

* Az Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület a Szimpla kert Közös Lábos programjának keretében július 15-én vasárnap

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Hogyan öregszünk?

Légy az élet csodálója! – ez Eszterhai Katalin legújabb könyvének címe, amelyben az idősödés, az élet harmadik felvonása a téma. Hittel vallja, éveink számától függetlenül sosem késő rácsodálkoznunk a világban mindenütt ott rejlő szépségre. Beszél a szeretet erejéről és a minket körülvevő apró csodákról.

Mindannyian nagyon hasonlóan, ugyanakkor nagyon is különböző módokon öregszünk, és ez attól is függ, hogyan éltünk, élünk, ám sohasem késő változtatni – sugallja a szerző. Akárhány évesek vagyunk, választani mindig lehet, vidám szívvel élni vagy az ördögöt dicsőíteni. Bátorság kell ahhoz, hogy vállaljuk önmagunkat, igazi érzéseinket. Kell, hogy higgyük: az élet szép, ott repül előttünk a kék madár… Ha hisszük, hogy megtaláljuk, akkor létezik az, amit keresünk. – vallja Eszterhai Katalin.

eszterhai_katalin_a_konyveivel.jpg

A fényképen: Eszterhai Katalin otthonában a könyveivel (Fotó: Lajtai György fotográfus, filmrendező, Katalin férje és alkotótársa)

A könyv az alábbi linkre kattintva megvásárolható:

https://www.libri.hu/konyv/eszterhai_katalin.legy-az-elet-csodaloja.html

Recenzióm a könyvről az alábbi linkre kattintva olvasható:

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/konyv/eszterhai-katalin-legy-az-elet-csodaloja 

Kommentek

Mi volt a Közös Lábosban?

az-egyesulet-csapata.jpgNem csalódott, aki bekukkantott július 15-én a Közös Lábosba! Ezúttal az Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület tagjai főztek a Szimpla kert Közös Lábos programjának keretében. A húsos fogás egy mediterrán lecsó volt magyaros füstölt házikolbásszal, kenyérrel, a zöldséges fogás pedig cukkini krémleves pestoval, ízlés szerint csípős zöldpaprikával. Az alapanyagokat a Szimpla Kert vasárnapi termelői piacán árusító termelőktől szereztük be. 

 

keszul-az-ebed.jpgA fogásokat 12 órától tálaltuk, adomány alapon, a befolyt összegből az egyesület autista gyerekek és fiatalok nyári táboroztatását támogatja.

 

 

 

 

 

elkeszult.JPGSokan ebédeltek nálunk, ez a szakácsokat mindig nagy örömmel tölti el, hát még ha a visszajelzés is pozitív: rengetegen mondták, mennyire ízlett a leves illetve a lecsó. A receptek iránt is érdeklődtek, ezeket a későbbiekben a blogon is megosztunk. A fényképeken is látszik, milyen kellemes volt a hangulat. Reményeink szerint az év folyamán ősszel megint főzünk, ám akkor más fogásokat, az évszaknak megfelelően. 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Még egy karfiolos

karfiolkrem_leves.JPGEzúttal karfiol krémleves. Könnyű, nyári zöldségleves, akár hidegen is fogyasztható. 

Hozzávalók négy személyre: egy közepes karfiol, 1 fej hagyma, 1 evőkanál olaj, só, őrölt kömény, őrölt bors, konyhafüvek tetszés szerint.

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, párolókosárban félpuhára pároljuk, lecsöpögtetjük. Egy fazékban olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, egy kávéskanálnyi őrölt köménnyel, majd beleforgatjuk a párolt karfiolt. Sózzuk, feleresztjük 1 liter vízzel és megvárjuk, míg felfő. Amikor kihűlt, botmix-szerrel pürésítjük. Tálaláskor konyhafüveket és egy késhegynyi őrölt borsot szórunk rá. 

 Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

irany_eszak.jpgEgy törpecsalád kalandjait meséli el Irány Észak! című mesekönyvében Horváth Ildi. A népszerű gyerekkönyv illusztrátor ezúttal maga írta a történetet. Egy interjúban elmondta nekem, hogyan kezdődött a saját meseírás. A kislányainak mesél minden este lámpaoltás után, fejből, ezt mindig kérik tőle. Így alakult ki ez a mulatságos folytatásos sztori is, amiből nem árulhatok el többet, csak annyit, hogy Galádék, Apus, Anyus, a két gyerek, Piros és Menyus, no meg a nagyszülők egyszer csak levelet kapnak... A jó hír, hogy szűkös kis kuckójukból egy óriási zegzugos lakásba költözhetnek, az Északi-fennsíkra.  El is utaznak a Galamb Expressz járatain, hogy birtokba vegyék új lakásukat és lakókörnyezetüket. Sok különös állattal (például párduccsiga, nyuszipók) és növénnyel  (fennsíki húsimádó) találkoznak, és furcsa, vicces táplálékokat fogyasztanak, olyasmiket, amit a mesebeli Északi-fennsíkon találnak...

Egy nagy családi ebéden például a következőket tálalják fel: Barlangi ebihal zselé moszat ágyon, pirított muslica báb, zuzmó sör. Az édességeik se kutyák: repülő darázsfészek, örvénylő csokihullám... Nos, ugye, senkinek nem jutna eszébe ilyesmiket keresni még egy akármilyen egzotikusnak tűnő vendéglő étlapján sem? Nem is! Mindezt csak azért írtam le, hogy kedvet ébresszek egy kellemes családi olvasmány iránt, ami nyaraláshoz kifejezetten jól jön.

A könyv a következő linkre kattintva megrendelhető:

https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/gyerekirodalom/mesek/irany-eszak-egy-torpecsalad-kalandjai

Kommentek

A művészet lelki-szellemi táplálék, éppen olyan fontos élni vele, mint a fizikai táplálékkal. Volt egyszer egy Előfutár!  Fiatal költők, írók és képzőművészek folyóirataként indult, mondhatjuk, hogy még a múlt évezredben, de azért nem annyira régen.

Éppen húsz éve, 1998 nyarán jelent meg a kötet, melynek alcíme: szépirodalom, esszé, tanulmány, kritika, művészet. Véletlenül vagy nem véletlenül, mostanában jutott eszembe a sok örömmel és izgalommal járó közös munka, amelynek eredménye lett ez az egyetlen szám. A folytatás főként anyagi okok miatt nem valósulhatott meg. Egy év múlva még megjelentettünk egy kis antológiát a Fiatal költők Előfutár köre verseivel, Szó-csönd címmel.

Ami valamikor valóság, emlékké válik, vagyis belsővé (ahogy a német mondja: Erinnerung). A szerkesztők és  a szerzők némelyikével tartjuk a kapcsolatot. Most, hogy felidézem azokat az időket, úgy gondoltam, megosztom a szerkesztőség névsorát:

Főszerkesztő: Samu Attila; a szerkesztőség tagjai: Boda Andrea, szerkesztőségi titkár, beírás; Fehér Zoltán, képzőművészet, kritika, tördelés; Pápai Miklós, képzőművészet; Szász Áron, szépirodalom; Szepesi Dóra, műfordítás, női irodalom; Dr. Tálos Endre, tanulmány, kritika; T. Zselenszky Péter, művészettörténet, irodalomkritika.

Végül álljon itt néhány rövid, spirituális vers Keiya japán költőnőtől, a folyóiratban Emyü Gardian művésznéven szerepel. Ő akkoriban Magyarországon tanított a Waldorf tanárképzésben, előzőleg Svájcban tanult, németül is írt, ezért tudtuk fordítani Samu Attilával közösen a műveit. Egy hosszú interjút is készítettem vele, amiben például a különböző nyelvek közötti közlekedésről osztotta meg gondolatait, ez szintén megjelent az Előfutárban.

Keiya két verse, németül és magyarul:

MOHN

 

wer

hat

soviel

roten mohn

hier

gesät?

ein schweigendes meer meines blutes.

 

 

PIPACS

Ki

lakatott

jól

itt

ily sok

piros pipacsot?

Vérem hallgatag tengere.

DIE MALERIN

 

DU RUHST HEUTE NOCH

IM RUDERN DER NACHT

DIE TRÄUME FALLEN

DURCH DEINE ADERN

OHNE DEN HALT

DEINE AUGEN

SIND AUSGEBRANNT

VON DEN FARBEN

DIE DU NIE GESEHEN

 

A FESTŐNŐ

MA MÉG PIHENSZ

AZ ÉJ EVEZŐIBEN

AZ ÁLMOK RÁDHULLANAK

EREIDEN ÁT

MEGÁLLÁS NÉLKÜL

A SZEMEID KISÜTVE

A SZÍNEKTŐL

AMIKET SOHASEM LÁTSZ MEG

 

Az Előfutár folyóirat itt hozzáférhető:

https://www.libri.hu/konyv/Elofutar-Szepirodalom-essze-tanulmany-kritika-muveszet.html 

Kommentek

Morzsás karfiol

morzsas_karfiol.JPGA karfiol nem más, mint káposzta egyetemi végzettséggel, mondta Mark Twain. Mivel előző cikkünkben ígértük a karfiolos receptet, most következzen egy második fogásnak beillő egyszerű karfiolos étek. Kell hozzá néhány szép karfiolrózsa, zsemlemorzsa, olaj, tejföl, és már készen is van... Szerintem Mark Twainnak is ízlene.

Hozzávalók 4 személyre: egy kisebb fej karfiol, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, egy csipet só, a tálaláshoz tejföl ízlés szerint

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és párolókosárban félig puhára pároljuk, lecsepegtetjük, egy kicsit megsózzuk és félretesszük. Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat és benne a zsemlemorzsát fakanállal kavargatva aranybarnára pirítjuk, majd a gázt eloltjuk. Ehhez hozzáadjuk a párolt karfiolt és összekeverjük, hogy mindenütt érje a morzsa. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá, tetejét megszórhatjuk apróra vágott friss konyhafüvekkel.

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Aforizmák az evésről*

Sokszor egy szellemes mondással is jól lehet lakni, a benne rejlő humor felpezsdíti életerőnket. Egy darabig elvagyunk vele, aztán jöhet a fizikai táplálék is. Az aforizma szó eredetére nincs adat, annyit tudunk, hogy tömör, szellemes mondás, életbölcsességet, igazságot fejez ki. A gyűjteményes kis kötetre a Little Litea Budai Krónika Könyvesboltban bukkantam rá és azonnal megtetszett.** A könyvből elsőre ezeket mazsoláztam ki:

 

A diéta az, amikor vigyázva nézed mit eszel, ahelyett, hogy azt ennéd, amit epedve nézel. (Hermione Gingold)

Mi történik a lyukkal, amikor elfogyott a sajt? (Bertold Brecht)

A karfiol nem más, mint káposzta egyetemi végzettséggel. (Mark Twain)

 

(Nos, ez utóbbi annyira megtetszett, hogy nemsokára karfiolos receptek következnek!)

 

*(101 Aforizma Evésről, ivásról, vendéglátásról Jövendő Könyvkiadó 2004)

 

** A könyvesbolt vezetőjével, Bakó Annamáriával készült interjúm itt olvasható: 

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/folyoirat/little-litea-budai-kronika-konyvesbolt--beszelgetes-bako-annamariaval

 

 

Kommentek

Kukkants be a Közös Lábosba!

Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület a Szimpla kert Közös Lábos programjának keretében július 15-én, vasárnap főz. A húsos fogás terveink szerint egy mediterrán lecsó lesz helyben grillezett kolbásszal, a zöldséges fogás pedig cukkini főzelék pestoval. Ezen kívül házi süteményeket is kínálunk. (A főzésen segítőként a Makronauta is részt vesz, Szepesi Dóra személyében:)

A fogásokat 12 órától adjuk, adomány alapon, az ajánlott ár 1000 Ft/ adag. A sütemények 100 Ft/ db vagy adag. A befolyt összegből az egyesület autista gyerekek és fiatalok nyári táboroztatását támogatja.

Érdemes meglátogatni minket, mert mint minden vasárnap, a finom ebéden kívül termelői piac is van, és déli muzsika, élő zene, hömpölygés! BULI!

Helyszín: Szimpla kert: Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 14.

Időpont: július 15-e, vasárnap, reggel 9-től háztáji piac, 12 órától ebéd a Közös Lábosból!

Gyertek!!!

Kommentek

Rendkívül izgalmas szempontokat vet föl a Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? Szerelmi álmok és gyötrő hétköznapok című könyvében Bóna László.

Vajon miért jár a boldogság nyomában a gyötrődés? Hogyan tekintsünk a szerelemre?  Az "Én a tiéd, Te az enyém" egységélménye után átéljük az elkülönülést. Ezt az időszakot a "Se veled, se nélküled", a "Jobbat érdemelsz", az "Elég vagyok-e neked?" kételyei jellemzik. Amíg nem értjük meg, hogy a szerelem nem föltétlenül állandó boldogságérzés, örökké csalódni fogunk... 

Férfi és nő hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi a nőt, a nő meg a férfit.” - idézhetnénk Karinthy Frigyest. És valóban, szerelemről való gondolkodásunkat szinte a mai napig meghatározza egy felületesen értelmezett ókori görög, platóni gondolkodás, miszerint az istenek bosszúból az egységes embert kettévágták, legyen belőle egy férfi fél és egy női fél. Ezért van az, hogy a férfi állandóan keresi a női párját, és a nő állandóan keresi a férfi párját, mert a kettő egymással csak akkor lesz egy egész újra, ha megtalálja a tökéletesen hozzá illő másik felét... A szerző szerint ezt a görög gondolatot mind a mai napig nyögjük.

Hát akkor hogyan élhetjük meg az egységet? "Ha egy férfi és nő úgy ápolja a kapcsolatát, mint egy élőlényt, mint egy növényt, ha minden életfolyamatot megélnek a kapcsolatukban, akkor valójában így élik meg az egységet. Az egységet nem lehet egy lezárt beteljesedett állapotban megélni. Épp ez a paradoxon. Ha az ember erre vágyik, csalódik és mindig elveszti az egységet. Rá kell jönnie, hogy a teljességgel való egységet csak az újabb és újabb kört leíró folytonos átalakulásban lehet megélni. Melynek mindig része az egység elvesztése is." – idézem a  kötetből, amely homeopátiás beavatás a párkapcsolat rejtelmeibe, és egyben izgalmas kultúrtörténeti, spirituális kalandozás is. Elolvasása után világossá válik, hogy a szerelem ciklikus természetű, időnként kitárulkozóak vagyunk, időnként természetes a visszahúzódás, és így nem is lehetünk mindig szinkronban a partnerünkkel.

Végső soron nem az a kérdés, lehet-e egyet szeretni egész életen át, hanem az, hogy lehet-e egyféleképpen szeretni. A szerző arra a következtetésre jut, hogy  vagy sokféleképpen kell tudni szeretni egyet, vagy ha az ember nem tud, akkor sokféle kell neki, hogy tudjon sokféleképpen szeretni. Érdekes megállapítása az is, hogy valójában a szerelem nem egy másik emberrel, mint egy másik hozzám illeszkedő féllel átélt egység, hanem annak az állapota, amikor az ember megtapasztalja, hogy hogyan lehet élő, organikusan változó kapcsolódási formákon keresztül élni azt, ami az élet egysége.

Bóna László könyvei megrendelhetők: https://www.visvitaliskiado.hu/konyvek/bona_laszlo_konyvek

Kommentek

milanoimakaroni.jpgA milánói makaróni teljesen növényi alapanyagokból is elkészülhet. A lényeg a paradicsomos, fűszernövényes íz. A húst tofuval vagy például cukkinival (akár mindkettőből mehet bele) helyettesíthetjük.

Hozzávalók: Fél csomag makaróni, 1 dl sűrített paradicsom, 1-2 fej hagyma, 20 dkg tofu, 1 db kisebb cukkini, oregano, friss kakukkfű, olaj, só, bors, szójaszósz, citromlé, reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítése: A paradicsomos szószt előre is elkészíthetjük, de amíg a makarónit főzzük, közben is elkészülhet. A hagymát apróra vágjuk és az olajon egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Ezután az oreganot és a kakukkfüvet is belekeverjük, megkavarjuk, így az illóolajok elvegyülnek. A felkockázott tofut és cukkinit hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és rövid ideig főzzük, majd a paradicsommal is elkeverjük és ezzel is felfőzzük. Amikor készen van, ízlés szerint még szójaszósszal és pár csepp citromlével is dúsíthatjuk az aromákat. Tálaláskor mindenkinek a tányérjára külön szedjük ki a tésztát és ezután tesszük rá a paradicsomszószos tofus zöldséget. A tetejére apróra vágott zöld fűszernövényeket tehetünk, és kemény sajtot reszelhetünk.

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Csomagolj ebédet!

csomagolj_ebedet.jpgKi hinné, hogy saját készítésű komplett ebédet is csomagolhatunk iskolába, munkahelyre, kirándulásra? Hogyan lehet minden nap finoman és változatosan  megoldani a főétkezésünket? Ehhez nyújt segítséget Csigó Zita könyve, amelyben saját művészi ételfotói kísérik a fantáziadús, tudatosan összeállított recepteket. Legyen szó ebédről, snackről vagy egy laktató salátáról, a recepteknél kis ábra jelöli a glutén-, a laktóz-, a tojás- és a hozzáadott cukor-mentességet, illetve ha vegetáriánus, vagy vegán az étel. Fogyókúrába illeszthető és magasabb kalóriatartalmú fogásokat is találunk a könyvben, amelynek előszavában Szijártó Szandra, dietetikus az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés alapelveit fogalmazza meg rendkívül közérthetően. 

A kötetben öt fejezetet találunk, ezek: Rétegezz és dobozolj! Laktató saláták; Csak egy mikrót kérek! Melegíthető ebédek; Egész nap úton, Tápláló szendvicsek; Egy korty, egy falat, Hideg levesek, italok és snackek; valamint Színes és finom, Tízóraik és uzsonnák gyerekeknek. A receptek keresését receptmutató segíti. 

Hogyan rétegezhetjük befőttes üvegbe ebédünket? Mindjárt az első recept ötletet ad. A currys csirkesaláta fodros kellel úgy kerül az üvegbe, hogy a legaljára tesszük a majonézt, erre kerül a fodros kel, majd a rizs végül a csirkefalatok. A rétegezést kockázott mangóval és datolyaszeletekkel fejezzük be. Ez azért is praktikus, mert az alul lévő folyékony öntet nem áztatja el a többi fogást, de evés közben, amikor kikanalazzuk az ételt, magunk keverhetjük össze tetszés szerint.

Kedvenceim Zita könyvéből egyébként a saláták, amelyek nem hagyományos saláták, hanem tészta, gabona vagy hüvelyes hozzáadásával készülnek gyümölcsösen vagy zöldségesen. Az édes kuszkusz édességét például mazsola adja, és narancslével, mákkal, reszelt sárgarépával dobjuk fel. A kuszkusz és a bulgur nagyon praktikus, mert ripsz-ropsz elkészülnek. A kuszkuszt elég forró folyadékban 15 percig ázni hagyni, a bulgurt főzni kell, de néhány perc alatt készen van. Hagyományos és egzotikus alapanyagokkal is találkozhatunk a mintegy nyolcvan receptet tartalmazó könyvben, amit érdemes rendszeresen forgatni, tanulmányozni és tervszerűen elkészíteni belőle az ételeket. Mindet meg fogom kóstolni!

Megrendelhető a következő linkre kattintva:

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/szakacskonyvek/csomagolj-ebedet

Kommentek