A húsvéti asztal egyik finomsága lesz idén a saját sütésű kroaszanunk. Kedvencem a kroaszan, sok helyen megkóstoltam már, gondoltam, miért ne készíthetnék itthon? A neten találtam egy videót, amiről leírtam a hozzávalókat és az elkészítés módját. Kicsit munkás, sokat, többször kell hajtogatni, pihentetni a tésztát, de megéri! Az eredmény finom és több napig is eltartható – ha egy picit megszárad, kávé mellé még akkor is szuper.
Hozzávalók:
A tésztához:
375 gr finomliszt, 375 gr (37,5 dkg) rétesliszt, 400 ml tej, 135 gr kefir/joghurt, 35 gr só, 30 gr élesztő, 30 gr porcukor, 3 ek olívaolaj
Ezeket összedolgozzuk, rugalmas, lágy cipót formálunk (lehet, hogy kell még hozzá víz, vagy liszt), majd keresztben bevágjuk, ez azért szükséges, hogy a tészta kicsit el tudjon engedni, letakarjuk 1 órát állni hagyjuk.
A vajrészhez:
300 gr hideg vaj, 60 gr liszt – ezt rövid ideig gyúrjuk, nejlonzacskóba tesszük, szögletes lapot formázunk belőle és hűtőbe tesszük.
Elkészítés:
A megkelt tésztát lóhere formára nyújtjuk, középen vastagabbra hagyjuk, ide tesszük a megdermedt vajrészt, majd becsomagoljuk a tésztába. Hajtogatni fogjuk a következőképpen: téglalapot nyújtunk a tésztából, háromba hajtjuk, kinyújtjuk, 90 fokban elfordítva ismét hosszúkásra nyújtjuk, majd 4 felé osztva duplán behajtogatjuk. Nejlonnal letakarjuk és 20 percet pihentetjük a hűtőben. Ezután újra szimplán hajtogatjuk, majd ismét 20 percet pihen a hűtőben.
4. A lepihent tészta feldolgozásra kész
Fél centiméter vékonyra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük kifli alakba, (ilyenkor lehet bele tenni egy-egy szelet sajtot) megkenjük tojás sárgájával, (megszórhatjuk reszelt sajttal), 30 percig kelesztjük párás, de nem túl meleg helyen. 200 fokos, előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 22-25 percig sül.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek