Elkényeztetett minket a nyár és a hosszúra nyúlt ősz, most a legtöbbünk szervezetét megviseli az átállás. Évszakváltáskor tudatosan forduljunk befelé, törődjünk többet magunkkal. Ha rendben vagyunk, másokra, a környezetünkre is jobban tudunk figyelni. A minap Csuth Judit riporter műsorában is erről a témáról beszélgettünk a Katolikus Rádióban, összefoglalom a legfontosabb életmódtanácsokat.
Kézenfekvő javaslatok:
Előzzük meg a megfázást, öltözzünk megfelelően! Sál, sapka, kesztyű (esernyő) a legkisebb táskában is elfér. Meleg zokni, cipő, ami nem ázik át, szintén nagyon hasznos. Védjük a felfázástól a derekunkat, a veséket és a hólyagot is – ne üljünk le hideg, huzatos helyre. Egy tempós séta, kirándulás a természetben fölpezsdíti a vérkeringést.
A hűtő típusú élelmiszerekből, mint például a nyers gyümölcsök, zöldségek, ebben az időszakban kevesebbet fogyasztunk. Inkább készítsünk például birsalmakompótot, süssünk almát, tököt, krumplit, céklát, gesztenyét, főzzünk leveseket, kásákat – ezek átmelegítik az emésztőszerveinket és az egész testünket, táplálnak és segítik az anyagcserét. A legjobb édesség szerintem az előbb említett sült alma, a legjobb savanyúság a tejsavas erjesztéssel eltett savanyú káposzta, ezt nyers hagymával egészíthetjük ki.
A melegítő fűszerek közül leginkább a fahéjat, a kakukkfüvet és a gyömbért ajánljuk, ezekből a reggeli teába, kávéba tehetünk pár csipettel. A fűszerek illó olajai kellemesen hatnak egy meleg kádfürdőben is: keverjünk a fürdővízhez pár csepp szantálfa-, teafa-, boróka- vagy cédrusolajat. Orron keresztül hatnak a légzőszervekre, a bőrön át pedig az egész testet, idegrendszerünket, immunrendszerünket támogatják. A fürdő ne legyen 15-20 percnél hosszabb, és utána még időzzünk egy kicsit a meleg szobában vagy bújjunk ágyba.
Kommentek