Egy ismerősöm kínált meg szegfűszeggel, mintha csak egy zacskó cukorkát bontott volna fel. Mondta, nem kell rögtön szétrágni, csak szopogatni, amíg meg nem puhul, és akkor lassan meg lehet enni. A téli hónapokban ezt eszegeti. Emlékeztem is, fertőtlenítő hatására, fogfájáskor, amíg nem jutunk el a fogorvoshoz, csillapítja a gyulladást, a fájdalmat: szét kell rágni és a pépet az ínyhez tenni. Az influenzás, náthás időszakban is jó szolgálatot tesz, fertőtleníti a szájüreget, a felső légutakat. Mivel bekerül az emésztőrendszerbe, azt is fertőtleníti, javítja az emésztést. Egyébként gyógyszerek, kenőcsök alapanyagai közt is megtalálhatjuk ennek az illatos, szárított bimbónak a hatóanyagait. Illóolajai élénkítenek, semlegesítik az illatokat, a szegfűszeg rágógumi helyett szintén rágcsálható.
Adagolása: kúraszerűen naponta egy (esetleg kettő, három darab) szegfűszeg.Túlzásba azért ne vigyük.
Ne feledjük továbbá, hogy sütemények, kompótok elengedhetetlen fűszere, – nem beszélve a forralt borról!
Kommentek