Igen finom, kiegyensúlyozó hatású leves. A kelbimbó olyan, mint egy kicsi káposztafej, a gyerekeknek is nagyon tetszik, ízlik.
Hozzávalók: 20 dkg kelbimbó, 1 evőkanál olaj, 1-2 sárgarépa, gyökérzöldség, só, miszó vagy szójaszósz, 5 dkg főtt árpa. Apróra vágott petrezselyem.
Elkészítése: a megtisztított és darabokra vágott gyökérzöldséget az olajban 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított kelbimbót, megsózzuk és egy pici vízzel feleresztve puhára pároljuk. 1 liter vízzel feleresztjük, felfőzzük. A végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét és miszóval vagy szójaszósszal ízesítjük. Tálaláskor tesszük bele a főtt árpát.
Az árpa főzése: főzés előtt pirítani is lehet. Nem szabad kuktában főzni, mert a kicsapódó keményítő eltömíti a biztonsági szelepet. 1 csésze árpához 2 csésze vizet öntünk. Vastag falú edényben forraljuk fel, kis lángon pároljuk 1,5 óráig.
Kommentek