Kellemes karácsonyváró saláta, színben, ízben ünnepre hangoló. Ráadásul: a mézes, citromos, fokhagymás öntet egészségvédő hatású a téli időszakban.
Hozzávalók 4 személyre: 500 g nyers cékla, 2 narancs, 4 evőkanál citromos vinaigrette öntet, 1 teáskanál apróra vágott zöldpetrezselyem
A céklát meghámozzuk, vékony csíkokra reszeljük és egy tálba rakjuk. A narancs héját az öntetbe reszeljük. A narancs fehér héját lehámozzuk, cikkekre bontjuk és ezeket egészben vagy nagyobb darabokra vágva a céklához tesszük. Hagyjuk összeérni a dresszinggel, tálaláskor zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Citromos vinaigrette öntet
Hozzávalók 250 ml-hez: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál citromlé, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 teáskanál apróra vágott vegyes konyhafű (menta, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű), só, őrölt bors
A hozzávalókat egy ledugaszolt üvegben alaposan összerázzuk. Használat előtt ismét felrázzuk.
(Figyelem! A cékla és a céklalé rózsaszínesre festi a vizeletet, ne ijedjünk meg, ha fogyasztása után hamarosan ezzel a ténnyel szembesülünk - nincsen semmi baj, csak céklát ettünk:)
Kommentek