Hozzávalók:
1 szál rebarbara szára, 1-2 szelet citrom, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál agar-agar, 10 dkg eper vagy más gyümölcs
Elkészítés:
A rebarbaraszárat megtisztítjuk a héjától, kisebb darabokra vágjuk, megmossuk és fél liter vízben feltesszük főni. Nagyon hamar, pár perc alatt készen van, ha szétfő az sem baj, mert akkor szétesik szálaira és ez nagyon dekoratív. A levét leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Közben a főtt rebarbarát elrendezzük egy tálban, hozzátesszük a nyers gyümölcsöket, tetszés szerint elrendezzük. Néhány szem mazsolát is tehetünk hozzá.
Ezután elkészítjük az agar-agaros zselét. (Az agar-agar növényi zselatin.) A kihűlt lébe belekeverünk 2 teáskanálnyi agar-agarport és lassú tűzön felmelegítjük. Fagyáspróbát végzünk a következő módon: egy kiskanálnyit ebből beteszünk a hűtőszekrénybe, általában ez rövid időn belül megfagy – amennyiben nem akkor még egy kis agar-agarport bele kell keverni a gyümölcslébe. Amikor kihűlt egy kicsit ez a lé, mézzel ízesítjük és ráöntjük a tálban lévő gyümölcsökre. Nem szükséges hűtőszekrénybe tenni, a konyhában is megdermed. A rebarbara savanykás ízű, a citromkarikát csak díszítésként tettük hozzá.
Kis tálkákban is készíthetjük, akkor az egy adag, de szeletelve is jól néz ki.
Kommentek