Azt hiszem, nehéz lenne találni olyan embert a földön, aki ne szeretné a palacsintát. Vagy a lepényt, vagy a purit, vagy a csapatit vagy bármiféle lepény formájú kövön, platnin, serpenyőben sült, lángost, tésztát, amivel mit lehet mit tenni, azonnal meg kell enni!
Hinta-palinta, placenta-palacsinta - lehetne akár egy gyerekdal szövege is… Nyelvileg a palacsinta szóba átcsintalankodott a placenta, azaz a méhlepényt jelentő szó, ami paradicsomi állapotunkra emlékeztet, amikor még az anyaölben formálódott anyagunk és szellemünk. Legyen most itt néhány szellemes és tápláló lepényrecept, hétköznapra, ünnepre, zsúrra, vagy csak úgy, uzsonnára.
Palacsinta tojás nélkül
Hozzávalók a tésztához: 1 csésze teljes őrlésű búzaliszt, 1 csésze kenyérliszt, tengerisó, víz.
A töltelékhez: 1/3 csésze őrölt mák, 2/3 csésze mazsola, 1 csésze reszelt alma, ¼ mokkás kanál tengeri só, 1 mokkás kanál vanília őrlemény, 1 mokkás kanál narancs- vagy citromhéj.
Elkészítés: A hozzávalókat vízzel összekeverjük, és kiolajozott serpenyőben palacsintákat sütünk belőle. A töltelék első négy hozzávalóját összefőzzük, ha kell, kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a vaníliát, a narancshéjat, összekeverjük és megtöltjük a palacsintákat. Csúsztatott palacsinta is készülhet ilyen módon. Ekkor a palacsintákat nem göngyöljük fel, hanem egymás tetejére halmozzuk, közben mindegyiket megkenjük töltelékkel, és tálaláskor tortaszeleteket vágunk belőle.
Tofus kukoricás lepény
Hozzávalók: 40 dkg finomra őrölt teljesértékű búzaliszt, 10 dkg kukoricaliszt, csipetnyi só, 4 teáskanál sütőpor, 3 teáskanál méz, 4 dl szójatej, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál mazsola, 1 teáskanál fahéj, 1 alma, 25 dkg tofu, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A szójatejet elkeverjük az olajjal. Az almát megreszeljük, a tofut összemorzsoljuk. A száraz összetevőket vegyítjük, majd a többi hozzávalóval palacsintatésztát készítünk. Kiolajozott serpenyőben a palacsinták mindkét oldalát 2-4 percig sütjük.
Indiai lángoska, puri
Hozzávalók: ½ kg búzaliszt, 5 evőkanál vaj vagy napraforgóolaj, ízlés szerint só, bors, a sütéshez olaj vagy ghi (főzött vaj)
Elkészítés: Keverjük a liszthez a sót és a borsot. Öntsünk hozzá langyos vizet, és gyúrjunk elég kemény tésztát. Hagyjuk egy fél óráig letakarva pihenni. Ezután 3 cm átmérőjű golyókat gyúrunk, és beolajozott deszkán 2 cm vastag 12 mm átmérőjű lapokat nyújtjuk, egyszerre 10-15 darabot.
A serpenyőben felforrósítjuk az olajat vagy a ghit, és kisütjük a lángosokat. Először egy kiszedővel a serpenyő aljára nyomkodjuk a tésztát, majd amikor felpuffad, megfordítjuk. Pirulásig locsolgassuk forró olajjal, majd néhány másodperc múlva hálón csöpögtessük le. Édesen is készülhet, ha bors helyett egy pici porcukrot teszünk a tésztába.
A másik kedvenc indiai lepényünk, a csapati receptjét már korábban leírtuk, ajánlom olvasóink figyelmébe!
Kommentek