Ha van kedvünk húsvétkor kipróbálhatjuk a sült tempét, biztos vagyok benne, hogy még a húsevő vendégeinknek is ízleni fog!
A tempeh az egyik legjobb növényi fehérje, szójababból készül, természetes tejsavas erjesztési eljárással. Bioboltokban szerezhetjük be, 20-30 dkg-os tömbökben kapható, még látszanak benne a szójababszemek, kellemes enyhén erjedt illata van.
Legjobb, ha a csomag tartalmát egyszerre használjuk fel a kibontás után. Ez a termék kiváló húshelyettesítő, mert állaga leginkább megfelel a húsénak, és ha megfelelően ízesítjük, rendkívül ízletes, aki húshoz van szokva, az is meg lesz elégedve vele.
Sültnek
Vágjuk ½-1 cm-s szeletekre és pácoljuk be a következő páclébe: szójaszósz, zúzott fokhagyma és citromlé – a mennyiség a szeletek mennyiségétől függ, a lé nem kell, hogy ellepje a szeleteket, időnként megforgatjuk benne és így áll kb. egy fél óráig. Ezután forró olajban egy serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ez mindössze 1-1 perc. Főtt barnarizzsel, zöldsalátával tálaljuk. A blogon található a székelykáposzta tempével csapatival bejegyzés, úgy is el lehet készíteni. Ugyanezt panírozni is lehet és úgy kisütni.
Pörköltnek
Pörlöltalapot készítünk: kockára vágott hagymát olajban aranybarnára pirítunk, egy kis édesnemes pirospaprikát teszünk bele. Ebbe kerül a nagyobb kockákra vágott tempeh, egy kis vizet önthetünk hozzá, ha száraznak találjuk, megsózzuk és takaréklángon egy negyed óráig főzzük. A tempeh elég puha, nem kell sokáig főzni, csak amíg az ízek összeérnek.
Kommentek