könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (3) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (9) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (8) Boldizsár Ildikó (2) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (3) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (8) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) cseresznye (2) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (7) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (3) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) egytálétel (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (6) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (1) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (10) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (1) hokkaidó tök (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (6) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (7) karácsonyi menü (11) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (3) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (6) könyvajánló (1) Könyvhét (1) korai kötődés (1) körte (3) köszvény (1) kovászos uborka (2) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki-szellemi táplálék (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Mahasti (1) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (585) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (533) makro étrend (558) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (9) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) mochi (1) Mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (5) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (2) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (5) savanyú káposzta (4) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (4) sütőtök (8) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (3) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) Szó-csönd (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (1) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (2) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (1) tócsni (1) tofu (21) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (2) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) vöröslencse (1) wakame (4) waldorf (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (12) zöldséges fészek (1) zöldségleves (3) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Az iskolába induló gyereknek akár minden reggel csomagoljunk egy marék (5-6 szem) mogyorót a teljeskiőrlésű gabonalisztből készült szendvicse mellé. Miért? A gondolatok bevésését a foszfor segíti elő, és ezt a gabona tartalmazza elegendő mennyiségben, de az olajos magvakban is megtalálható. Itt nem a sózott amerikai mogyoróra gondoltam, hanem az úgynevezett mókusmogyoróra, amit a mogyorós csokiban is annyira szeretünk.

Nassolásra aszalt gyümölcsökből, pirított olajos magvakból saját magunk tetszés szerint készíthetünk finom, rágcsálnivaló diákcsemegét. Hogy rágni kell, csak jót tesz, mivel közben alaposan elkeveredik a nyállal minden falat, és ez nagyon fontos: az emésztés a szájban kezdődik, így a többi emésztőszervet nem terheljük meg – jó ha a kicsiket minél hamarabb megtanítjuk rágni.

Ha azt szeretnénk, hogy koncentrációnk és gondolkodásunk a topon maradjon, és ne fáradjunk el hamar, töltsük fel ásványi anyag raktárainkat. A vas jelenléte szintén hatékony a gondolatok képzésénél. Jelentős vasforrásaink a mák, a zöld főzelékek, a csalán, az algák, például a hiziki, amelyben tízszer annyi a vas, mint a spenótban… A hizikit megfőzve salátákba, zöldségételekbe keverhetjük. Az ásványi sókkal is összefügg a gondolatképzés folyamata, ezek legkedvezőbb állapotban a gyökérzöldségekben találhatók meg, például a nyers répában és más gyökeres főzelékekben. Uzsonnára csomagolhatunk egy-egy nyers répát, burgonyaételeket azonban ne adjunk a nehezen gondolkodó, könnyen elálmosodó gyereknek!

Hogyan segíthetjük még a gondolkodást, a koncentrációt? Az agy és az idegrendszer működőképességét a cukoranyagcsere befolyásolja. Alapvető tévedés lenne azonban, ha mindent jól megcukroznánk! Az izolált (fehér) cukor nem képes maradéktalanul lebomlani. A káros bomlástermékek, salakanyagok zavarják az idegrendszer anyagcseréjét, amelynek következtében idegesek leszünk, nem tudunk koncentrálni, nyugtalanok, agresszívek is lehetünk. A cukorból hiányzó aneurin, a Bl komplex vitamin a teljes értékű gabonákban van meg, így a gabona alapú táplálkozás biztosítja a megfelelő cukoranyagcserét. Gyermekkorban a szervek, az izomzat harmonikus fejlődéséhez, a köröm, a bőr, a haj egészségéhez a legjobb energiaforrás az összetett szénhidrát, vagyis a teljes értékű, egész szemes főtt gabonaétel, vagy a teljes őrlésű lisztből készült kenyér, sütemény, müzli.

A gyerekek és az idősek fokozottan igénylik az édeset, mert az harmonizálja őket. A cukor helyett ajánljuk az árpamalátát, a rizsmalátát és a természetes édességű gyümölcsöket, zöldségeket, az aszalt gyümölccsel édesített gabonaételeket, teljes őrlésű lisztekből készült tésztákat. Míg a fehér cukor hatása a szervezetre rövid távon érvényesül, addig a gabonafélék hosszú távon adnak táplálékot az idegeknek, és stabilizálják a vércukorszintet.

Fontos az is, hogy a megfelelő időben vegyük magunkhoz a vitamindús, ásványi anyagokban, fehérjében gazdag uzsonnát, mert az segíti teljesítőképességünket, a mélypontok elkerülését. Lehet ez például gyümölcsrizs, főtt köles gyümölccsel, lekvárral, vaníliás szójatej, friss gyümölcs. Szomjunkat ásványvízzel, enyhe gyógyteával, frissen préselt gyümölcslével oltjuk.

Címkék

Címkék: gabona olajos magvak hiziki

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr593262414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GiaMarie 2011.10.04. 20:02:43

Képzelem,mekkora öröm ez a kaja a gyerekeknek.Lehet ezt ésszel is,de ez durva.Ha a gyerek ilyet vesz elő a suliban,minimum furcsának,de inkább agyalágyultnak titulálják,és perifériára kerül.Az én osztályomban volt egy lány,akinek az anyukája varrta-kötötte a ruháit,csomagolt neki reggelire bodzaszörpöt meg zabkását befőttesüvegben (!!!).Nem akarom részletezni,hogyan teltek szegénynek az iskolás évek...
Pedig ő ennyire nem volt elvetemült,de befigyelt a padlizsánkrémes szendó (remek szaga van ,ha jól bedunsztolódott a nejlonzacsiba).Uzsonnára csomagoljunk nyers répát?!A cikkírót be kéne zárni valamelyik általános iskola cipős szekrényébe egy nagyszünetre gondolkodni azon,hogy hülye-e?Ezek a gyerekek,akiket otthon fincsi csalánfőzelék vár vacsira,na ezek szoktak belógni a sulimenzára,és hányásig zabálni magukat "pirostésztával" amit a darált löncshús avanzsál bolognaivá...

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.10.05. 08:02:45

Kedves GiaMarie!
köszönjük valóságot tükröző soraidat. A cikkíró elgondolkodott egy nagyszünetnyit (igaz, nem suliszekrényben) de eszébe jutottak az iskolai szemetesek, amikbe a gyerekek a szalámis zsömléket dobálják. Ha befülled, a padlizsánkrém is büdös a szalámi szintén és bármi. Uzsonna ajánlatainkkal mindenki azt kezd, amit akar - ám leveled vehemenciája is bizonyítja, hogy van még mit tenni a gyermekélelmezésért.
Egyébként ismertem gyereket, akitől az osztálytársai kértek, mert amit ő hozott, jobban ízlett nekik a mindennapi bolti kakaóscsigájuknál. Répa-retek-mogyoró!

Virág51 2011.10.05. 16:57:30

Remek. Kezd színesedni az oldal. Jó, hogy vannak más állásponton álló blog olvasok is. De nem mindegy, hogy milyen stílusban és hangnemben szól a beíró. Valóban a gyerekek étkeztetése nem egyszerű feladat. Egy pedagógus sokat tehet annak érdekében, hogy az étkezés az egészség irányában haladjon és a táplálkozásról szóljon. A gyerekek nagyon elfogadók is tudnak lenni, de abban sokat segít a felnőtt minta, a tudatosság. Az „Adj agyvitamint” írás nekem arról szól, hogy mit miért érdemes fogyasztani és az miképpen hat a szervezetre. Én nem vagyok egy bigott makrobiotika ételeket fogyasztó, de amiről úgy érzem, hogy hasznos lehet számomra azt ki is próbálom és ha jó akkor megtartom. Őrülök, hogy új dolgokat ismerhetek meg, valamint annak is, hogy mindig aktuális az évszakhoz igazodó ajánlásokat olvashatok. További sok sikert kívánok a Makronautának és kíváncsian várom az újabb írásokat és bejegyzéseket: Egy nyugdíjas pedagógus és többszörös nagymama.

GiaMarie 2011.10.06. 17:26:29

Én megértem,sőt,támogatom,ha az ember olyanokat ad a gyereknek mint sajtkrémes kifli reszelt répával-lehet a péksüti teljeskiőrlésű,vagy ha almát csomagol csoki helyett.Vagy akár ha kerül egy szép adag saláta a szendvicsbe,és a diákcsemege sem rossz ötlet.De rendkívül sajnálom azokat,akiknek a szülei átestek a ló túloldalára.Amikor már oviban kezdik azzal,hogy undorító kaját visznek a gyereknek,mert ne egye azt,amit a többi.Undorító alatt tényleg undorítót értek,olyasmit,amit 100-ból 99 ember nem enne meg,mint pl a csalánfőzelék.Közben szegény poronty nagyokat nyelve nézi,ahogy a többiek kakaóscsigát lakomáznak uzsonnára.Ez nem csak étkezés,a közös étkezés közösségbe tartozás!Elég baj az,ha egy szegény kisgyerek cukorbeteg,és emiatt marad ki a kajás közös élményekből.De hogy valaki anyu hülyesége miatt maradjon ki mindebből,az elszomorító.És lehet,nagyobb kárt okoz a kakóscsigától való eltiltás a lelki egészségben,mint amennyivel egészségesebb lesz a gyerek ettől a kajától.Szomorú...a legrosszabbak ezek a csillogó szemű,normálisnak tűnő őrültek,akik lelki nyomorékot csinálnak a kicsikből...

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.10.07. 09:29:40

Valóban, nem lehet könnyű a pedagógusnak együttműködni az ilyen bigott szülőkkel a gyerekek érdekében. A közös kajás élmények nagyon fontosak! Amúgy jöhet a jó öreg kakaóscsiga meg a hús is, ez mennyiség és minőség kérdése. Emellett nem árt időnként feldobni az étkezést répával, retekkel, mogyoróval.