Azt mondják, üres kamrának bolond a gazdasszonya. Hát van benne valami! Ezért, hogy ne érje szó a ház elejét, nálunk mindig van a kamrában néhány üveg házilag készített lekvár, cukor nélkül készült befőtt (lásd befőzés cukor nélkül) és főleg néhány nagy üveg savanyú uborka, vegyes savanyúság, és télen a cseréphordóban savanyodik káposzta is. (De ezekről később).
Ilyenkor szeptemberben már elfogytak a tavalyi lekvárok és az idén eltett barackízeket kár lenne máris felbontani. Ekkor csinál az ember egy kis gyorslekvárt.
Mielőtt még gyroslekvárnak olvasná valamelyik diszlexiás gyermek, gyorsan elmondom, hogy ez egy hamarjában készülő és néhány nap, esetleg 1-2 hét alatt elfogyasztandó édességet jelent, ami idénygyümölcsből készül. Egy jó leves, mellé egy kis palacsinta, tarkedli vagy egy egyszerű sütemény, (pl. kölesből készült Királymorzsa – receptjét lásd később), netán natúr főtt gabona, mellé ez a gyorslekvár – kész is az ebéd! Alapanyaga lehet például szilva, alma, körte, őszibarack vegyesen, ami van otthon.
Alma-szilva változat
Hozzávalók:
1 kg szilva és 1 kg alma, ízlés szerint 20 dkg cukor, 1 citrom leve. Ebből a mennyiségből kb. 1 liternyi lekvárunk lesz. A szilvához jól illik az alma, mert lágyít, lazít, savanykás íze jól kiegészíti a szilva sűrűbb minőségét.
Elkészítése:
A gyümölcsöket megmossuk. Az almát meghámozzuk, megreszeljük, a szilvát kimagozzuk, apró darabokra vágjuk. Beletesszük a gyümölcsöket egy nagyobb lábosba a cukorral, citromlével együtt, és fakanállal addig kavargatjuk, amíg sűrűsödni nem kezd. A cukor tartósít, és ha sűrű lett a lekvárunk, nem romlik hamar. (Az igazi szilvalekvár cukor nélkül készül, de azt persze több óráig is főzni, kavargatni kell, hogy alaposan besűrűsödjön.) A gyorslekvár kb. 1 óra alatt megvan. Ha kész, forrón üvegekbe öntjük (2 db félliteres üveg kell, általában csavaros tetős üveget használok.)
Legjobb, ha néhány napon belül elhasználjuk, de ki is dunsztolhatjuk szárazdunsztban, akkor tovább eláll. Aki attól tart, hogy megromlik, tegyen két celofán közé egy késhegynyi nátrium-benzoátot és úgy kösse le az üveg tetejét.
Kommentek