könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) akupunktúra (1) Albrecht Dürer (1) alga (4) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (6) almakompót (2) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (3) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (1) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) A lélek szabadsága (1) bab (2) bableves (1) banán (2) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (8) basemel (1) befőzés (7) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) biobor (1) birs (1) birsalma (2) birsalmakompót (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (5) boldogasszony mentája (1) brokkoli (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cékla (5) chili (2) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalánleves (1) csapati (3) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (4) csíraleves (1) csírázott (2) csokiéhség (1) csokitorta (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (1) édesrizs tészta (1) édesség (2) egeszsegvar (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) Eszterhai Katalin (2) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (1) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (7) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (1) föld elem (2) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (2) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (4) gluténérzékenység (5) gojibogyó (2) gomba (3) gombaleves (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (5) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (2) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hiziki (2) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (1) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (5) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (1) káposzta (8) káposzta leves (1) karácsony (3) karácsonyi menü (8) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) kecsap (1) kecskesajt (1) kel (2) kelbimbó (2) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (11) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) költői (1) kombu (1) komló (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (5) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (2) köszvény (1) kovászos uborka (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) máj (3) mák (4) mákos guba (1) makrobiotika (415) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (362) makro étrend (389) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) mángold (1) manióka (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (1) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) meseterápia (1) méz (2) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (7) miszóleves (7) mochi (1) Mochi (1) mogyoró (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) pástétom (2) pekándió (1) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pipiske (1) Piros madár (1) piskóta (1) pizza (2) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (4) reuma (2) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizstészta (3) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (2) Savarin (1) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütemény (1) sütőtök (6) sütőtökleves (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (1) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (4) szilvaleves (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (3) szójabab (4) szójababkrém (1) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) szusi (6) tabuli (1) tahin (1) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (4) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) tócsni (1) tofu (18) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Vera (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) Vegetáriánus Fesztivál (4) virágevők (1) virágszirom (1) virágtea (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (2) wakame (4) waldorf (1) Weöres Sándor (1) zab (4) zabital (1) zabkorpa (1) zabpehely (3) zacher (1) zeller (3) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (9) zöldségleves (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Ma délelőtt raktuk el a szokásos hordós savanyú káposztánkat télire. 40 kg gyalult káposztát hozat... (2016.11.24. 13:06) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: A zabos palacsintához ajánlok egy finom zabpelyhes kávét! Hozzávalók: maláta vagy katáng, zabpehel... (2016.10.21. 09:08) Zabpelyhes palacsinta
  • Makronauta: Ismét bevettem egy versvitamint. A kölesről gyakran jut eszembe Kovács András Ferenc verse: Rudik... (2016.10.07. 09:18) Köleses saláta
  • Makronauta: Ma is parajfőzelék volt az ebéd, az őszi termés is nagyon finom. Egyetek, amíg van friss zöld! (2016.10.04. 20:21) Húsvéti parajfőzelék
  • Makronauta: Dedikálás a Könyvfesztiválon! Április 23-án, szombaton 15-16 óráig Élettitkok című kötetét dedikál... (2016.04.06. 21:22) A lélek szabadsága*

Ünnepi fogásnak is beillő recepteket válogattunk a blog receptgyűjteményéből: miért is ne lehetne a rakott csicsóka vagy a Morzsás, gyümölcsös szelet a karácsonyi menü része? Ezeket a recepteket most újra felelevenítjük, egyben ösztönözzük a kedves Olvasót, hogy böngésszen receptjeink között, biztosan talál valami olyan fogást, amivel kellemesen meglepi a karácsonyi asztaltársaságát!

rakottcsicsoka.jpgRakott csicsóka köleskolbásszal

Hozzávalók:

½ kg csicsóka, 2 szál köleskolbász, 1 fej hagyma, olaj a sütéshez, ízlés szerint só, tofutejföl, 1-2 csésze főtt barnarizs

A tofuból készített tejföl a tehéntejből készült tejföl kalóriaértékének egyharmada. Zsírtartalma alacsonyabb, nem rakódik le az érfalakon, allergiát sem okoz és sok kalcium van benne. Így készíts tofutejfölt: 20 dkg tofut szeletekre vágunk, 3-4 percig pároljuk majd lehűtjük. 1 evőkanál citromlével és 1 teáskanál szójaszósszal (vagy egy csipet sóval) mixerben simára keverjük.

Elkészítése:

A csicsókát gyökérkefével alaposan megmossuk, és egy párolókosárban feltesszük főni. (Ez egy olyan fém kosárka, ami a lábosba betéve annak méretére nyitható, lábakon áll, ezért a lábosban lévő víz nem ér a párolandó zöldséghez, viszont a gőzben megpuhul amit párolni szeretnénk. Ügyeljünk arra, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk, oda ne süljön a zöldség!)

Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és olajban egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Amikor eléggé megpuhult a csicsóka, lehűtjük folyó vízzel, és karikákra vágjuk, nem szükséges meghámozni. Egy kiolajozott tepsi aljára elegyengetjük a főtt barnarizst, erre lerakjuk a csicsókaszeletek felét, megsózzuk, rátesszük a pirított hagymát, a köleskolbász karikákat, majd a maradék csicsókából rárakunk egy réteget. Erre öntünk egy kis tofutejfölt és a sütőben, közepes lángon kb. fél óráig sütjük.

morzsas_gyumolcsos_szelet.jpgMorzsás, gyümölcsös szelet

Amikor a morzsa főszereplő! Német nemzeti sütemény, a neve Streussel Kuchen, almával, szilvával, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal sütik.

Hozzávalók egy tepsire:

Alsó tészta: 60 dkg teljeskiőrlésű liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 kávéskanál őrölt fahéj, 15 dkg méz,  15 dkg margarin, 1,5 dl szójatej és só. Az adalékokat  összegyúrjuk.
Felső tészta, azaz a morzsa: 25 dkg teljeskiőrlésű liszt, 10 dkg durvára őrölt pirított mogyoró, 10 dkg margarin, 12 dkg méz, 1 kk őrölt fahéj, egy csipet tengeri só. Ezeket morzsává összedolgozzuk.

Az alsó tésztát a kiolajozott tepsi aljára egyengetjük. Ráhelyezzük a kimagozott, félbevágott gyümölcsöket. Az  almát vékony szeletekben vagy durvára reszelve is rátehetjük. Miután beborítottuk a felületet, rászórjuk  a morzsa tésztát. A sütőben 190 fokon 1/4 órát sütjük,  utána 170 fokon még negyed órát.

sutotoktorta.jpgSütőtök tortácska

A sütőtök színe, íze és állaga nagyon tetszik, újabb és újabb kreációkra inspirál. Ez a legújabb műalkotás.

Hozzávalók: 1 db sonkatöknek a hosszúkás része, házi szilvalekvár, a díszítéshez néhány szem szilva, dió.

Elkészítése: A tököt 1 cm vastag karikákra szeleteljük és sütőben puhára sütjük. Amikor kihűlt, lehúzzuk a héjukat és ezekből a szeletekből, mint tortalapokból megalkotjuk a tortát úgy, hogy egy szeletet ráhelyezünk egy lapos tányérra, megkenjük szilvalekvárral, majd ráhelyezünk még egy tökszeletet, azt is megkenjük lekvárral. A tetejét szilva és diószeletekkel díszítjük. Mivel ezek a szeletek nem nagyok, mindenki kaphat egy tortácskát. 

Kommentek

Interjú Szécsi Noémivel*

A regényeidhez tartozó kutatómunka során kultúrtörténeti érdekességekre bukkantál, amelyek persze nem mind fértek bele a regényeidbe. Halcsontos Fűző című blogodon, amely 2013 novemberében indult, a 19. század magánéletéből olvashatunk kuriózumokat. Emlékszem a Nyughatatlanok című regényedre, amelyben a szabadságharc emigránsainak életébe pillanthattunk bele és melléktémaként olvashattunk szülésről is. Ez az a kor, amikor a bábát felváltja a férfi orvos. A nőgyógyász, kontra bába-kérdés miért olyan érdekes az 1850-es években?
 
A 19. század második felében ez az orvostudomány fejlődése miatt válik érdekessé, hiszen az orvosok ekkor már nőgyógyászati műtétek sorával „kísérleteznek”. Ezek még sokszor valóban embereken végzett kísérletek, de néha már emberi életeket mentenek meg. Míg korábban csak akkor hívtak orvost egy szülő nőhöz, ha nagy baj volt, az orvosok fokozatosan a szakértelem képviselői lettek, míg a bábák a babonás kuruzslók szerepébe kerültek, a 20. század elején már elengedhetetlen volt az orvos jelenléte, legalább utólagos „szakmai ellenőrként”. Konkrétan az 1850-es évek persze Semmelweis felfedezése miatt is fontos: a szülészeteken bevezetett fertőtlenítő kézmosás szokása évtizedek alatt gyökerezett meg igazán, de a gyermekágyi láz a század végére szinte eltűnt a szüléshez köthető halálozási okok közül.
 
A XIX. században a biológia sokkal jobban meghatározta egy nő életét, mint manapság. Miért?
 
Mert akkor semmilyen módon nem tudott kontrollt gyakorolni a termékenységére, sem ellene, sem érte nem tehetett túl sok mindent, százszázalékosan ki volt szolgáltatva a saját testének. Annyi gyereket kellett kihordania, ahányszor teherbe esett, ha pedig nem esett teherbe, megbélyegezték, hogy nem tudja női küldetését teljesíteni, de persze akkor is megvetették, ha házasságon kívül szült, a törvénytelen gyerek társadalmi hátránnyal indult. Sztereotípiák persze ma is léteznek az anyaság kapcsán (mikor szüljenek nők, hányat szüljenek, maradhatnak-e gyerektelenek, ha úgy döntenek) azért vannak lehetőségek, amelyek segítségével esetleg meghozhatnak bizonyos döntéseket.
 
A Halcsontos fűző előtt már 2002-2003 között is írtál blogot, amelynek bejegyzései A kismama naplója és A baba memoárja címmel jelentek meg.  Ez kb. 10 évvel ezelőtt volt, az akkori időszakhoz képest is változhatott a helyzet, a témához való hozzáállásunk, hát még a XIX. századhoz képest! Mi az, ami a legmeglepőbb, amit ma el sem tudnánk képzelni?
 
A számomra legsajátosabb dolog, hogy a nők végrendelkeztek szülés előtt, vagy legalábbis számoltak azzal, hogy nem élik túl. Bár ha van valami, ami most sokkol, az egy jelenkori esemény: a Lengyelországban az abortuszok kapcsán tervezett megszorítás kapcsán az embernek az a benyomása támad, hogy hiába telt el 150 év. A tapasztalat az bizonyítja, hogy a nők tényleg mindig szembeszegültek a tiltásokkal a testüket illetően, és mindig megtalálják – a mégoly veszélyes – kiskapukat, de biztos vagyok benne, hogy az abortuszjog megtagadása akkor is jogfosztás, ha ez egy iszonyú kényes és bonyolult vallási-politikai-erkölcsi dilemma.
 
A Halcsontos fűző nyomán jött létre a Géra Eleonóra történésszel közösen írott nagysikerű köteted, A budapesti úrinő magánélete (1860-1914). Ebben a kötetben is esik szó (sok egyéb mellett) terhességről, szülésről. Tervezitek ennek a folytatását?
 
Már dolgozunk a folytatáson, ami az 1914-től, a második világháborút megelőző időszakig vezeti az olvasót a budapesti nők életmódjának történetében. Az előző kötetben az az út volt érdekes, ami a nőket felkészítette arra az "emancipációs robbanásra”, ami az első világháború során valamint az 1920-as években következik be: a nők oktatásban, munkában, politikában való részvétele nem kuriózum többé, radikálisan változnak a női szerepek, akár az anyasághoz való viszony is, ugyanakkor persze erős ellenállást is megtapasztaltak, és új életformájukban új problémákkal kellett szembesülniük.
 
Hogyan állítottad össze az előadást az Olvasás Éjszakájára?
 
Szeretnék olyan részleteket elmesélni, amelyek terjedelmi okok miatt nem kerültek be a kötetbe, vagy mert azóta találtam rájuk, hiszen folyamatosan kutakodom új részletek után. Mivel elsősorban író vagyok, szeretném megjeleníteni azt a lelkiállapotot, gondolkodást és beszédmódot, ami a 19. századi embereket jellemezte a gyermek iránti vágyat illetően. Egy rövid előadásban persze nehéz, de igyekszem jó képekkel, érdekes idézetekkel és izgalmas történetekkel szolgálni a nekem szabott időben.
 
Min dolgozol most? Írsz újabb regényt? Mit tudhatunk a témájáról?
 
Most éppen Finnországban jártam, egy alkotóházban tölthettem a szeptembert, ahol egy mókuson kívül nem volt más társaságom, így nagy előrelépéseket tettem az új regényben. A regény témájáról nem szeretnék elárulni semmit, legfeljebb annyit, hogy nem a szokásos módon lesz történelmi témájú, a szálak a jelenbe nyúlnak majd.
 
Szepesi Dóra

* Az interjú megjelenési helye. http://azolvasasejszakaja.hu/interjuk-2016

Kommentek

Töröktorokcsemege.gif édesség

Hozzávalók: birsalmasajt, aszalt gyümölcs, dió, mogyoró, pisztácia, mandula

Elkészítése: puha összetevőkből falatnyi golyókat formázunk és a magvakat belenyomkodjuk a külső felületébe.

Dekoratív és finom!

Házi müzliszelet

Hozzávalók: 1 csésze búzhazimuzli.jpgakorpa, pirított, 1 csésze mandulapehely, pirított, 1 csésze zabpehely, pirított, 1 csésze kókuszreszelék, pirított, ½ csésze szezámmag, pirított, 1 csésze aszalt barack, apró kockákra vágva, 1 csésze arany mazsola, 1 csésze szárított áfonya, 1 és ¼ csésze mogyoróvaj, finom, 6 evőkanál méz, 3 evőkanál sovány tejpor, 1 narancs leve

Elkészítése: Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, és csíkokban, egymás mellé rászórjuk a búzakorpát, a mandulapelyhet, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a szezámmagot. 350 fokos sütőben 5 percig pirítjuk. Az aszalványokat megmossuk. A barackot apró kockákra szeleteljük, és vegyítjük a mazsolával meg az áfonyával. Egy nagy serpenyőben közepes lángon egy percig melegítjük a mézet. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a sovány tejport és újra melegítsük fel, forrásig. A tűzről levéve összevegyítjük a száraz alkotórészekkel, és belekeverjük a narancslevet is. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a masszát, és sodrófával kinyújtjuk. Hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágjuk.

 Ha a Mikulás hozza, csomagoljuk piros papírba.

 

Kommentek

Hamupipőke magmixe

Mindig tetszett Hamupipőke meséjében az, hogy a galambok segítenek neki kiválogatni az igazi magvak közül az ocsút, vagyis a gyommagokat. Elgondolkodhatunk rajta, vajon mit jelképeznek a galambok, ezek a kedves segítők? Mindegy is, a lényeg az, hogy az életben is sok segítséget kapunk gyakorlatban, elméletben egyaránt. Érdemes foglalkoznunk azzal, mely magok szolgálják egészségünket, melyek nem. A mesebeli Hamupipőke nyomán indulva nézzünk most ezek közül egy párat:

A gabonamagvak (Hamupipőke is ezeket válogatta!) fontos táplálékaink. Főzhetjük őket egész szemesen, a gabona töretéből, pelyhesített változatából, lisztjéből kása, sütemény és fasírt is készülhet. 

Az olajos magvak, mint például a szezámmag, a napraforgómag, a tökmag, és a diófélék sok hasznos ásványi anyagot tartalmaznak, többek között magnéziumot, amely nagyon fontos az izmok, az erek és az idegrendszer működéséhez. A lenmag többek között a zavartalan székletürítést segíti elő.

Javaslat: az olajos magvakat enyhén pirítva keverjük össze, tegyünk hozzá aszalt gyümölcsöt és nassoljunk naponta egyszer-kétszer legfeljebb egy maréknyit. Levesek, szendvicsek és saláták tetejére is szórhatunk olajos magvakat. Nemcsak szép, finom és egészséges is. 

Egyébként Mikulásváró édességeket is készíthetünk magvakból és aszalt gyümölcsökből! Következő cikkünkben két ilyen kedvenc édességet mutatunk be. 

Kommentek

Mézes dió

mezesdio_kicsi.jpgJóval ünnep előtt elkészíthetjük ajándékba ezeket a szép kis üveges csemegebombákat.

Az üvegbe diógerezdeket, esetleg más olajos magvakat, mint például tökmag, napraforgómag vagy mogyoró, és aszalt gyümölcsöt teszünk, nem töltjük meg teljesen, tetszés szerint rendezzük el benne a hozzávalókat. Ekkor mézet öntünk rá úgy, hogy ellepje. Fém fedővel lefedjük.

Egy kis címkét is írhatunk rá, de nem szükséges, mert éppen az a szép benne, hogy nagyon mutatósak az üvegben a mézben lévő termések.

Kommentek

Óriási csokiéhséged van? Már-már úgy érzed, a csoki kiabál, hogy „egyél meg!”? A csokoládé utáni vágy a testben lévő magnézium hiányára utalhat. A szorongás, a nyugtalan alvás, az izomgörcsök oka szintén lehet magnéziumhiány. A magnéziumot az ásványi anyagok királyának is nevezik, mert 300 különböző enzimfolyamatban vesz részt, ezáltal segítve testünk funkcióit. Miből sejthetjük, hogy magnéziumhiányunk van? Felsoroljuk a tüneteit:

Izomgörcs, izomremegés

Ezek a kellemetlen tünetek akaratlan izom összehúzódásokból erednek. A magnézium relaxálja testünk összes izmát. Ha nincs elég magnézium a szervezetünkben, akkor tapasztaljuk ezeket a tüneteket.

Nyugtalan alvás

Sokan panaszkodnak, hogy nehezen alszanak el, vagy nyugtalanul alszanak. A központi idegrendszer működésében nagy szerepet játszik a magnézium, nélküle a legpihentetőbb alvásfázis, (REM) szenved csorbát, éppen az a szakasz, amikor a test és az elme a leginkább pihen.

Szorongás

A magnézium a legerőteljesebb relaxáló ásvány. A szorongás általában az első jele annak, hogy központi idegrendszerünk magnéziumhiányban szenved. Szorongás esetén hamar megnyugszunk, ha beveszünk egy 200 mg-os magnézium készítményt.

Magas vérnyomás

Sokan csodálkoznak, hogy az egészséges, teljes értékű táplálkozás ellenére is magas a vérnyomásuk. A magnézium nemcsak az izmokat, az ereket is ellazítja és tágítja. A megfelelő magnézium szint kiegyensúlyozza az elektrolitokat is.

Rendszertelen szívverés

Szívünk izmos szerv, működéséhez szintén szükség van a magnéziumra.

Székrekedés

A rendszeres székrekedés is jele lehet, hogy kevés a magnézium a szervezetünkben, és azért renyhe a belek izomműködése. Ozmotikus hatásánál fogva víz szívódik fel a belekben, ezzel lágyítja a székletet.

Hogyan növelhetjük szervezetünkben a magnézium szintet?

Először is csökkentsük azoknak a lebontó táplálékok fogyasztáság, mint például a fehérliszt és a cukor. Fogyasszunk magnéziumban gazdag táplálékokat! Melyek ezek? Mindenekelőtt a hús; de húsfogyasztás nélkül is feltankolhatunk magnéziumból, rendszeresen együnk például leveles zöldségeket, olajos magvakat és avocadót. Ha megfelelő szervezetünk magnézium ellátottsága, a csokiéhség is alábbhagy. Ha csokit fogyasztunk, az legyen 70%-os kakaótartalmú, ebből is naponta csak keveset együnk! A fekete csokinak magas a magnézium tartalma, ebből egy kockányi a napi szükségletnek kb. a 24 %-t jelenti.  

Még egészséges diéta mellett is lehetséges, hogy időnként pótolni kell a magnéziumot. Adagja napi 400 mg - 1000 mg-ig terjed. Ha este vesszük be, elősegíti a pihentető alvást.

Kommentek

kutya1_kicsi.jpgEz a címe Tejeda Erika Anna festőművész kiállításának, amely november 25-ig naponta 11-19 óráig látható a Paloma ház félemeletén, egy iparművészeti boltban. (Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16, ahol az Auguszt cukrászda is van)

Amikor Erika megkért, hogy nyissam meg a kiállítását, benyomásokat kezdtem felidézni a macskáról. Emlékszem, kisgyerekként teljesen természetes a találkozás egy másik lény teljes valóságával, így a macska, testi-lelki lényével is. Szépsége, öntörvényűsége már akkor megragadott. Nagymamámnál volt macskám, több is, fekete, foltos, csíkos, és nekem a csíkos volt a kedvencem. Nagyon tetszett, hogy a fején is vannak csíkok. Később hallottam, hogy bizonyos források szerint Buddhának volt macskája és gyakran simogatta, így az öt csík, ami a csíkos macskák fején látható, Buddha ujjainak a nyoma. Így simogassunk ezután macskát!

cica1_kicsi.jpgMielőtt a festőt bemutatnám, a macskák régmúltba nyúló szimbolikájáról  szeretnék egy kicsit beszélni. A Szimbólumtár című könyvben bővebben olvashatunk erről, csak néhány részletet ragadnék ki: A macska: ragadozó emlős, a házimacska a macskafélék legkisebb testű tagja. Szimbolikája sokrétű, pozitív és negatív értelemben egyaránt szerepelhet. Annak a képességnek köszönhetően, hogy sötétben is jól lát, az éleslátás, a belső látás megtestesítője. Az éjszaka, a titkos tudás állata. Alapvetően feminin, lunáris természetűnek tekintik. Egyiptomban különösen mély tisztelettel övezték, egyike azoknak az állatoknak, amelyeket mumifikáltak. Básztet, a szerelem és a termékenység istennője macska képében jelenik meg, így az állat áldás, a védelem és az anyaság jelképe. Básztet a sötétség kígyójának legyőzője, Ré, mint „Nagy Kandúr”. tukan2_kicsi.jpgA kereszténység általában negatív vonásait emeli ki, a lustaság, a kéjvágy kifejezője. A fekete macska démoni erők, a szerencsétlenség, a halál, a Sátán megtestesítője. A nyugati kultúrában erotikus szimbólum, legyen szó akár nősténymacskáról, akár kandúrról. Mint a megismerhetetlen titok és megmagyarázhatatlan mélysége ismerője, gyakran társa a tudósok magányának (például Arany János: A tudós macskája). Igen összetett jelentése Bulgakov A Mester és Margarita című regényében a nagy fekete kandúrnak, Behemótnak, aki Woland (Sátán) kísérőjeként a démoni erőt képviseli, és az átváltozás és a csalás mestere. Baudelaire: A macska című versét is megemlítem, de inkább Weöres Sándortól idézek, aki mint az életerő megtestesítőjét írja le Fekete kandúr című versében; ebből egy részlet:

kutya2_kicsi.jpgÁllat-lényének deleje / akár őserdő ereje// Mint fűből szűrt tea, áthat pezsdítő árama. // Tappancstól fülig fekete, / bundája, bajsza, termete, // de arcából süt élesen / kerek két citromszínű szem, // s az élő sötét vánkoson / ezüstös fényhullám oson.

Erikáról néhány mondat:

1983-ban született, édesanyja magyar, édesapja perui. Korábbi festményein látszik, hogy érdekli a dél-amerikai világ, ez nemcsak témában hat a képeire. Például az itt látható Tukán madárról elmondta, hogy a groteszk megjelenése, a nagy csőre meg a színei ragadták meg.

Erika Egerbe járt rajz- vizuális kommunikáció szakra, utána majdnem egy évet kint töltött édesapja családjánál Peruban, Limában illetve Venezuelában. Ez meghatározó volt életére nézve, mélyebben megismerhette azt a kultúrát, tetszett a miliő, a hangulat, az életstílus. A festés a főiskolai évek alatt kezdte érdekelni és kint, Peruban is járt egy rajziskolába. Ezután végezte el a spanyol tanári szakot Szegeden. Most a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban tanít.

cica3_kicsi.jpgA kiállított képek olajfestmények. Miért ilyen kicsik? Erika mesélte, hogy régebben volt egy megalomániás korszaka, úgy érezte, az mutat, ami nagy méretű, azzal fejezi ki legjobban magát. Egészen idáig inkább nagyobb képekben gondolkodott, és az eddigi művei inkább líraibbak és van bennük egy rejtett mondanivaló. Most váltás történt: átcsapott a másik végletbe, a témát is leegyszerűsítette. Ezek a képek első ránézésre egyértelműek, konkrét témát dolgoznak fel. Azt gondolta, hogy egy mindenkihez közel álló, megfogható témán keresztül közelebb lehet vinni a művészetet az emberekhez. (A macska mindig közel állt az emberhez, ábrázolása is szokás volt, gondoljunk például a hímzett falvédőkre, a gombolyaggal játszó cicákat ábrázoló festményekre – a témával itt újragondolva találkozunk.)

A téma személyes, a modell, saját macskája, Buta, ez a neve, mert butuska tekintete van (ez a képeken nem látszik…) A macska 4 éve van vele, családtag,  sok mindent megéltek együtt, például költözést – most is kertes házban laknak.

tukan3_kicsi.jpgHogyan készülnek a képek? Lefotózza a macskát és a fotók alapján fest – hiszen egy macska sokáig nem tud egy pózban modellt ülni… Megfigyelhetjük, hogy a forma érdekli: a macska annyira összegömbölyíti magát, hogy majdnem összezár, szinte mandala forma alakul. A kifacsart pózok is kihívást jelentenek számára.

Mit szeret Erika a macskában? A légies mozgását, ahogy felugrik, leugrik, hihetetlen helyekre fészkeli be magát, van úgy, hogy végigalussza a napot, ez irigylésre méltó. Öntörvényűséget lehet tőle tanulni, szuverén lény. Itt mondanám még el, hogy Erika évek óta táncol, hastáncot tanult, ami ma már hobbi ugyan, de ebből is látszik, hogy a lágyság, nőiesség, a harmonikus mozdulatok kifejezése fontos számára.

Térjünk rá a kutyaportrékra: Erikának nincs kutyája, de szeretne. A modellek menhelyi kutyák, csivavák. Bennük is lát egy groteszkséget, mint a tukán madarakban, kistestű, fura lények. Portrékat készített, akár az embereknél egyéniségüket próbálta megragadni. Megfigyelhetjük, hogy a macskákkal ellentétben a festményeken a kutyák szeme nagyon kifejező, figyelmet és érzelmeket fedezhetünk fel a kutyaszemekben.

A megnyitó végén még egy zeneszámot hallhattunk, Németh Flóra énekelt, Mezei Bogi gitározott, Cseh Tamás Csönded vagyok című dalát adták elő – ezzel is emelve a kiállítás megnyitó hangulatát.

*Az a megtiszteltetés ért, hogy november 16-án este én nyithattam meg a kiállítást. Az alábbiakban a megnyitóm szövegét közlöm, amelyet Tejeda Erika Anna képei illusztrálnak.

A művész elérhetőségei: erikanna.tejeda@gmail.com, facebook.com/lacatira83

Kommentek

berkenyefa_kicsi1.jpgA berkenye legújabb élményeim egyike. A Zempléni hegységben találtam rá, a hegyek lábánál lévő kertekben, dűlőutak mentén. A berkenyefa akár 500 évig is elél. Gyümölcse akkor jó, ha megcsípte a dér, íze szerintem a naspolyához hasonlít, a túlérett vadkörte is hasonlít hozzá. A források szerint volt idő, hogy lekvárt, befőttet, kompótot készítettek belőle, és a berkenyepálinka hírneve máig páratlan. Olvastam, hogy tavasszal fehér fürtökben, függönyszerűen virágzik,  ezt májusban majd mindenképpen meg akarom nézni! Most október végén, novemberben viszont narancssárgásan, aranybarnásan színeződő lombkoronájával vonzza a tekintetet, a kék őszi égbolt méltó hátteret nyújt a látványhoz. Lefényképeztem egy berkenyefát és a vadalma kinézetű gyümölcsöket is, keressük kirándulásainkon. 

berkenye_kicsi.jpgA neten talált adatok szerint a berkenye  a rózsafélék családjába  tartozó, egész Európában elterjedt, több, mint 100, cserje- vagy fafajt magába foglaló nemzetség, melynek tudományos neve a „fanyar” jelentésű kelta „sor” szóból eredeztethető, mely nyilván a termése  ízére utal.  Az arab sorbet vagy sherbet is ebből a szótőből származik, és a gyümölcsből készíthető, állítólag Kínából származó, sörbet nevű italra utal. Ez a fogás a fagylalt őse, gyomornyugtatóként szolgálták fel friss vagy fagyasztott gyümölcsből, cukorral, esetleg kevés alkohollal készült. 

berkenyefa_kicsi2.jpgA berkenye névvel először egy Gárdonyi könyv címében találkoztam, a főszereplő, Berkenye Pityó neveként. Tudtam, hogy valami erdei gyümölcs neve is ez, de sokáig nem találkoztam vele. A berkenyegyümölcshöz most egy irodalmi csemegét is ajánlok télire: 

https://moly.hu/konyvek/gardonyi-geza-te-berkenye 

Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Szukák főztje

Milyen is a szukák főztje? A választ megadja erre Miles Davis Bitches Brew (Szukák főzete) című albuma, ahol a 2 perc 40 másodperc után oldalog be a modern urbánus zenébe az éjszaka dzsungeléből egy kis fekete medvebocshang - de aztán belevész ő is abba a főzetbe. Figyelem! Csak az hallgassa meg, aki már ismeri, szereti vagy nyitott a modern dzsesszre. De egy fülelést megér – azt hiszem. Itt van:

http://www.youtube.com/watch?v=dc7qiosq4m4&feature=related

(és még angolul is lehet tanulni, például ebből a szellemes kommentből:

the ever-sexy and cerebreal bitches brew--eros and ecosystem all rolled into one. a balmy and fertile jungle of big ideas and organisms. dreamy and bluesy but full of wit and nervy banter too. every solo miles and wayne shorter take is as unpredictable, eruptive and elegant as music gets. they both can evoke the essence of ellington,louis, bird,billie, pres,jimi, sly, james brown,debussy, satie, stockhausen in a single phrase. Late 60s-American music's most liberatng time of high adventure.)

Kommentek

A szezámmag rendkívül sokoldalú, a konyhában édes és sós fogásokhoz egyaránt felhasználható. Még jobb, ha keverjük esszenciális vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagokkal. Kétféle típusú szezámmag kapható, a hántolt és a hántolatlan, ez utóbbi sokkal több tápértékkel rendelkezik.

A tahin, vagyis a szezámmag krém őrölt szezámmagból készül. Előnyei közül megemlítünk néhányat. Ásványi anyagokban gazdag, tartalmaz foszfort, lecitint, magnéziumot, káliumot és vasat, ezenkívül a legjobb kalciumforrás – így például a csontok erősítésében segít, vastartalmánál fogva, pedig az egyik legjobb tápanyag vérszegénység megelőzésére. Elősegíti a sejtek egészségét, szerepet játszik a bőr és az izomtónus megőrzésében. Metionin tartalma révén a máj detoxikálásában játszik szerepet. Vitaminok tárháza: jelentős E vitamin, B1, B2, B3, B5 és B15 vitamin tartalma is. Az olajos magvak közül a szezámmag tartalmazza a legtöbb teljes értékű fehérjét, mintegy 20%-ot. Könnyen emészthető, mert magas az alkalikus ásványi anyag tartalma, fogyókúrázóknak ajánlott. Telítetlen zsírsavakban is gazdag.

Hogyan tehetjük napi étkezésünk részévé a szezámmagot, illetve a tahint?

•    Készítsünk belőle salátaöntetet: tahint, olíva olajat, almaecetet és friss kurkumát keverjünk össze, és ezt tegyük a salátánkra.
•    Keverjük sültek panírjához.
•    Keverjük avokádó  krémbe, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint – pirítósra kenve fogyasszuk
•    Humusz krémet készíthetünk belőle: zúzott fokhagymával és főtt, pépesített csicseriborsóval, ami főtt gabona mellé vagy szendvicskrémnek kiváló.
•    Ha édes változatra vágyunk, kakaóval, mézzel, zabpehellyel keverve desszertgolyókat formázhatunk belőle.

Kommentek

Interjú Jakupcsek Gabriellával

Facebook-oldalán meglepetésként árulta el rajongóinak, hogy egy könyvön dolgozik, de rögtön hozzátette, nem botránykönyvről van szó…

Nem, nem, az nem én vagyok. Semmiképpen nem gondolnám, hogy nekem botránykönyvet kellene írnom. Én nem vagyok egy sértett ember, nem szoktam a sérelmeket hurcolni magammal. Ami bánt azt meg szoktam beszélni, vagy legalábbis a tanulságait levonom.

Megúszhatatlan - Ahogy a gyerekeimnek elmesélem. Sokat sejtető ez a cím! Az Olvasás Éjszakáján a könyv kulisszatitkairól fognak beszélgetni Juhász Annával. Előzetesen mit tudhatnánk meg ezekből?

Mik a kulisszatitkok? A könyv keletkezésének a körülményei, hogy miért írok, mik voltak az apropói annak, hogy ezeket átgondoltam. Úgy gondolom, hogy ez, a gondolatiság lehet a kulisszatitok. Egyébként kíváncsi vagyok, hogy Annát mi érdekli, mert az olvasókat is az fogja érdekelni. Én még nagyon benne vagyok a könyvben, még kifelé nézek, az lesz az érdekes, hogy hogyan néznek rám vissza.

Milyen témákat érint a könyvben?

Azokat a témákat érintem, amiken a nők gondolkodnak. A női létet, annak érvényesülését. A gyerekeinket nyilvánvalóan érdekli a múlt, azt gondolom, megúszhatatlan, hogy elkezdjünk beszélgetni arról, hogy honnan jövünk, kik vagyunk, mit képviselünk. Én még úgy nőttem fel, hogy velem ezeket megbeszélték. Aztán lassan felnőtt két generáció, van köztük olyan, aki maximum a nagyszüleit ismerte, de nem biztos, hogy tudja, kik ők.

Érdekelne, alakult-e írás közben a könyv? Hiszen ön más alkotói folyamatokhoz szokott.

Jaj, nagyon! Ez a kulisszatitok, erről fogunk beszélni. Most fogta meg a lényegét, hogy én nagyon máshonnan jövök, igen.

Volt már egy könyve, évekkel ezelőtt, egy beszélgető könyv, a Hepehupa, de ez most egy kicsit más lesz. Mennyiben?

Ez nem egy beszélgető könyv, itt én beszélgetek magammal vagy a gyerekemmel –gondolatban, természetesen. Ez egy gondolkodó könyv. Ez az egyik. A másik a hangvétele, ami egy picit folytatja, amit elkezdtem a női talk showban, a Ridikülben. Olyan témákat vetek fel, amelyek megfordultak a Ridikülben is, mert állandó és visszatérő témái az életünknek, és én tulajdonképpen képzeletben, de ezt a beszélgetést viszem tovább. Sok olyan történet van, ami részben az én történetem, részben mások története. Tehát azoknak az embereknek a tapasztalása is benne van, akikkel beszélgettem.

Most, hogy említette a Ridikült, megkerülhetetlen a kérdés, mit tudhatunk a képernyőre való visszatéréséről?

Én egyelőre még azt sem tudom, hogy visszatérek-e a képernyőre. Úgy vagyok ezzel, hogy nekem a képernyő nem jelent túl sokat. Nem azt mondom, hogy semmit, de az nekem egy eszköz arra, hogy valamit elmondjak. De nekem a könyv is egy eszköz. Sokkal inkább azt mondom, hogy legyen valami jó feladat, amiben az én személyiségemre és az én tudásomra van szükség, és hogy azt képernyőnek, rádiónak, üzleti kommunikációnak, PR-nek, reklámnak, a kommunikáció összes más műfajának hívják, mindegy. Azt gondolom, hogy a tartalom a kérdés, utána megtaláljuk hozzá a formát. Ezt a formát keresem most, ha képernyő, akkor képernyő, ha könyv, akkor könyv, ha gondolat, akkor gondolat. Szóval nem a képernyőt keresem, hanem a tartalomhoz keresem a formát.

Nemrégiben láttam egy élő Facebook kerekasztal-beszélgetést, Ördög Nóra vezetésével a tudatos én-időről. Nagyon érdekes volt a téma, arról beszélgettek, hogy az alkotó nők, a családanyák hogyan tudnak lecsípni maguknak egy kis saját időt. Itt ön elmondott néhány figyelemre méltó dolgot, említette például a légzéstechnikát, amit a Színművészeti Főiskolán tanultak.

Igen, én ott nagyon sok mindent megtanultam, amit az életben tudok kamatoztatni.   

A légzéstechnikára visszatérve, arra gondoltam, de jó, hogy ezt mondja, mert lélegezni mindenki tud, hát nem?

Nem! Szerintem nem tud senki lélegezni, az egy automatizmus, ami kapott, és ha jól használja, – és ez így van sok minden mással –, tudatosan is tud lélegezni. Vagy tudja, hogy mikor kell tudatosan lélegeznie, akkor meg tudja a kapacitást növelni sokszorosára, mind az életfunkciók kapacitását, mind a szellemi kapacitását, a nyugalmát – és sorolhatnám. Én arra jöttem rá, hogy lám, milyen érdekes technika! Hogyha a művészetben lehet használni a hangképzésben, akkor minden másra lehet használni. A tudatos légzés egy nőnél előjön a szülőszobán, a szakmájában – oly sok helyen! Milyen sokszor mondjuk azt az életben: végy egy nagy levegőt! – és indul valami új. Hát én vettem egy nagy levegőt – és így lett ez a könyv.

Ebben a beszélgetésben mondta el azt is, szeret más bőrébe bújni, buszon utazva elképzeli, milyen életek lehetnek a házak ablakai mögött. Említette, hogy „a fiktív nővé válásáról” fog könyvet írni… Ez nagyon érdekes lenne, gondolom, sokan szívesen olvasnánk! Lehetséges, hogy ez lesz a következő?

Igen, igen! Ez a könyv arra volt jó, hogy eszembe jut, mi mindenről lehetne még írni. Az is kulisszatitok, hogy egyszer csak rám szól a kiadó, hogy na, most már állj, le kell adni! Most már ne tovább, az majd már egy másik lesz. Tehát beindult egy csatorna… Igen, ahogy ott a beszélgetésben elmondom, valóban a fiktív életekről is kéne írni egy könyvet! Hogy mit értek ezalatt, majd kiderül.

Az oldalán olvashattuk azt is, hogy a nyári giga méretű fagyik után, iskolakezdéskor életmódot vált. Miben áll ez a változás?

Én időről-időre kipróbálok technikákat, módszereket, csinálok tojáskúrát, szénhidrátmentes heteket, méregtelenítést. Gyakorlatilag, amikor valamilyen időszakom lezárul, amikor nagyon sokat dolgozom, egy kicsit zaklatottabban élek, vagy/és naponta megeszem nyolc gombóc fagylaltot, mint nyáron, akkor utána az ember azt mondja, hogy még mielőtt kialakulna ez a rossz szokásom, váltok. Ilyenkor egy-egy ilyen módszer nekem nagyon sokat segít, két-három hétig táplálkozom vagy élek valamilyen egészséges módszer szerint, és akkor visszatalálok a saját ritmusomba.

Az Olvasás Éjszakája mit jelent önnek, akár konkrétan, akár elvontan?

Nálam pont fordítva van, mert általában az éjszaka az olvasásé. Mire a gyerekemet lefektetem, megvolt a meseolvasás, mire kijövök a szobából, fél tíz. Kegyes pillanatokban még találkozom a férjemmel és tudok vele beszélgetni. A lefekvéshez kötődik az olvasás, ami nem túl szerencsés, mert ilyenkor az ember nyilván már nem tud mennyiséget olvasni, viszont rendszeresen olvasok. A nyár az más, akkor el tudok keríteni olyan időszakokat magamnak, amikor nappal is tudok szabadságot teremteni az olvasáshoz. Mindenki másfele van, a gyerekeink nyaralnak, nincs annyi munka, akkor tudok jobban haladni. Ezért is készült nyáron ez a könyv, egyébként. A rendszeres olvasás nekem az éjszaka vagy a késő este.

Mely szerzőkkel találkozna szívesen egy ilyen Olvasás Éjszakája rendezvényen, vagy ki az, aki most foglalkoztatja?

Engem több író is foglalkoztat. Most nyilvánvalóan nagyon érdekel, hogy a Kepes mit írt, mert nagyon szeretem. Az Olvasás Éjszakáján alapvetően a könyv a főszereplő, nem pedig az író. Nálam az a furcsa helyzet, hogy a termékre a személyem fogja ráirányítani a figyelmet.

Szepesi Dóra

*Az interjú megjelenési helye: http://azolvasasejszakaja.hu/interjuk-2016

Kommentek

Vaníliás rizspuding

vaniliapuding_glutenmentes.jpgA „mentesség” jegyében született puding: a rizsliszt gluténmentes, a rizstej laktózmentes. A rizslisztből egyébként készülhet palacsinta, sűríthetünk vele leveseket, főzelékeket. A pudingnak is lehet alapja, amelyet még dúsíthatunk, díszíthetünk tetszés szerint.  

Hozzávalók (4 adaghoz): 3/4 l natúr vagy mandulás rizstej, 8 dkg rizsliszt, 1 db vaníliarúd. A díszítéshez: például bogyós gyümölcsök, kókuszreszelék, őrölt fahéj, pirított olajos magvak.

Elkészítése: A rizstejet egy lábasban felmelegítjük, majd hozzászitáljuk a rizslisztet. Felforralás után hozzáadjuk a kettéhasított vanília rudat és folyamatos kevergetéssel sűrűre főzzük. Ha kész, a vaníliarudat kivesszük belőle, majd a pudingot kiöntjük a pohárkákba, díszítjük és miután megdermedt, tálaljuk.

Kommentek

November elseje*

* Ez a vers kimaradt a kötetemből, a mai nap hangulatához azonban illik. Fogadja szeretettel a Kedves Olvasó!

 

November elseje

Mind kinyíltak a bimbók az előszobában.

Tán az egykori lakók miatt.

S ők az egykori gesztenye-gyertya-világban

Fekszenek szépen

Borostyán-mécsek alatt.

 

Kommentek

Ufo-uzsonna

ufouzsonna.jpgHa a gyerekek játékos kedvéhez igazodunk, a legegyszerűbb zöldségekből alakulhat valami érdekes, egyben étvágygerjesztő.
Nem kell különösebben megerőltetni a fantáziát, elég, ha spontán elrendezzük a tányéron a répaszeleteket, a karalábé gömböket  – egy fél karalábé, mint űrbázis köré.
A nyers zöldségek fogyasztása nagyon ajánlatos, egyáltalán a rágás nagyon fontos az emésztés szempontjából is. Tízóraira, uzsonnára készítsünk a gyerek asztalára, uzsonnás dobozába nyers, rágcsálnivalót, legyen az zöldség, gyümölcs vagy olajos mag – ezeket váltogassuk. A lényeg az, hogy kisebb, tetszetős színű szeletek kerüljenek egymás mellé. Végül persze az "űrbázist" is felszeleteljük és megesszük, vagy másnap belefőzzük a levesbe.
Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

Elindult a diólevélkígyó!

level_kicsi.jpgA diólevél illóolaja ismerős, amint megfogunk egy levelet, tenyereink közt összedörzsöljük, máris érezzük a semmivel össze nem hasonlítható illatot. Mi mindenre jó a diólevél! Beguglizhatjuk és akkor megtudjuk például, hogy nyugtató hatású, ha főzetét fürdővízbe keverjük; lábizzadás, körömgomba, gyulladás esetén is jó, naponta fél órát áztassuk diólevél főtt levében a lábat. A diólevéltea enyhíti a fogínygyulladást, öblögessünk vele. Torok és szájöblögetésre is hasznos, elpusztítja a kórokozókat. Hajmosás után bedörzsölhetjük a fejbőrünket diólevélteával, így tápláljuk a hajhagymákat... és még folytathatjuk a sort.

level1_kicsi.jpgA diólevelet patikákban, gyógynövényboltokban szerezhetjük be. Természetesen magunk is gyűjthetünk, ám a legalkalmasabb időpontról idén már lekéstünk: ez június közepe, július. Ne feledjük, jövőre írjuk be a naptárunkba, júniusra: diólevélgyűjtés!

Mi újság mostanság a diólevelekkel? Levelet kaptunk, megtudtuk! Elindultak az őszbe, kígyóznak a kertben - szinte maguktól játszanak egy kis performanszot:

Fotó: Szepesi Dóra

 

Kommentek

Zabpelyhes palacsinta

zabpalacsinta.jpgA zabpehely sokak kedvence, pláne, ha palacsinta készül belőle – érdemes megkóstolni! A receptben lévő mennyiségből három adag lesz.

Hozzávalók: 100 g zabpehely, 30 g rozsliszt, 2 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csipet só, 2 dl tej, lekvár

Elkészítése: A zabpelyhet ledarálhatjuk, de meg is hagyhatjuk egészben, akkor érdekesebb lesz a tészta, milyen jól esik ráharapni a pehelydarabokra! A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy tálban és kezdődhet a sütés. Mivel a tésztában van olaj, a palacsintasütőbe nem kell tenni, mert ha elég forró, kis adagokban szépen megsül. Simítsuk el villával vagy spatulával, és egy-két perc múlva fordítsuk meg, süssük a másik oldalát is ugyanennyi ideig. Lekvárral tálaljuk. Ha sósra vágyunk, zöldségpürével, sajttal, tejföllel is kipróbálhatjuk

Kommentek

Dr. Belső Nóra gyakorló pszichiáter, aki nap mint nap találkozik magányos és elkeseredett nőkkel, férfiakkal. Legújabb könyvében reményt keltően állítja: nincs az az életkor és élethelyzet, amelyben ne volna választási lehetőségünk.

– Mindenki boldog párkapcsolatra vágyik, mégis sok kapcsolat végződik kudarccal. Öntől idézek: „Meggyőződésem, hogy a válással végződő házasságok jelentős részét meg sem kellett volna kötni.” Ez eléggé megdöbbentő megállapítás, de sok igazság van benne. Miért?

– Sok házasságot elhamarkodottan kötnek, sokat viszont talán már egy időn túl, amikorra a kapcsolatnak már más fázisban kellene járni. Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő időpontot, ez minden kapcsolatban más és más időben érkezik el. A házasságkötés szerintem nem csupán egy papír és nem is egy kötelezvény, hanem egy lelkiállapot és egy megfontolt, tudatos döntés, amelyben képesek vagyunk már józanul, de hittel és elegendő lelki munícióval nekivágni egy másfajta életnek, mint amilyet addig a kapcsolatban megéltünk. Minden párkapcsolatnak megvan a maga dinamikája, fejlődési íve, amelyben eljön, ha eljön a megfelelő pillanat. Túl korán és túl későn is rossz döntés lehet a házasságkötés.

– Biztató már a könyv címe is – Sosem késő –, hangneme pedig olyan, mintha egy jó, feloldó beszélgetésben vennénk részt...

Az interjú folytatása a következő linkre kattintva olvasható:

 http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/folyoirat/sosem-keso--szerelem-negyven-felett--beszelgetes-belso-noraval 

* Dr. Belső Nóra új könyve megjelenésének alkalmából az Olvasás Éjszakája előtti héten készítettem interjút, amely a www.konyv7.hu oldalon jelent meg.

Kommentek

pizza.jpgA pizza rendkívül sokoldalú: egész éven át kiváló laktató étel, szendvics, parti-kaja.
Alternatíva vegánoknak: túró helyett tofut is használhatunk, a tojás és a tejföl kihagyható, de ha ezeket kihagyjuk, egy kis vizet tegyünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

Hozzávalók: 25 dkg zsírszegény túró (vagy natúr tofu), 1 tojás, 1,5 evőkanál tejföl, 4 evőkanál zabpehelyliszt, 1 evőkanál apró szemű zabpehely, só, oregánó. A feltéthez: szeletelt paradicsom, hagyma, brokkoli, uborka, olívabogyó. A feltét hozzávalóit nyersen is rátehetjük a pizza tetejére, de nagyon finom akkor is, ha egy lecsót készítünk belőlük úgy, hogy olajban egy kicsit összefőzzük, összesütjük a zöldségeket. Tetszés szerint reszelt sajt vagy tofu is kerülhet a végén a tetejére.

Elkészítése: A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd az elkészített tésztát 15 percre hűtőbe tesszük. Közben előkészítjük a tepsit a sütéshez és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Olajozott sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy teflonos sütőlapon pizzaformára alakítjuk a masszát 15-20 percig sütjük. A sütési idő attól függ, hogy milyen vastag a tészta, meg attól is, hogy ropogósabb vagy puhább pizzát szeretnénk. Ekkor kivesszük a sütőből az elősütött tésztát, erre rátesszük a feltéteket és a 180 fokos sütőben még 15-20 percig készre sütjük a pizzát.

Kommentek

Zökkenőmentes változások

A változás mindig egy kicsit kibillenti az embert az egyensúlyából. Gondoljunk most csak az időjárás változására, az évszakváltásra, ami mindenképpen egy kis stresszel is jár. A stressz pedig még rátesz egy lapáttal az egyensúlyvesztésre.

Hogy minél zökkenőmentesebben csússzunk át egyik helyzetből a másikba, a napos, száraz, melegből a szeles, esős, hűvös időbe, jó, ha átgondolunk néhány dolgot. Tudatosabban öltözzünk, kerüljük a szélsőséges helyzeteket, akár lelkileg is. Húzódjunk vissza és tervezzük meg, hogy mivel tudjuk a változást zökkenőmentesebbé tenni.

Étkezésünk átigazításával is sokat tehetünk egyensúlyunkért. A klíma különféle szervek működését befolyásolja. Segít, ha ismerjük a keleti bölcsek megfigyelései alapján a következőket: a meleg idő a szív, a száraz a tüdő, a hideg a vese, a szél a máj, a nedves a lép működését befolyásolja. Ősszel, az átmenet idején a lépnek van a "szezonja", ilyenkor jót tesz minden olyan táplálék, amely kerek, sárga és a föld közelében nő, mint például a köles, a sütőtök és a káposztafélék, mert ezek egyensúlyba hozzák a szervezetünket. Késő ősszel jön el a rizs ideje és a gyökeres zöldségek élveznek előnyt, a jégcsap retek akár minden nap szerepelhet étlapunkon. Télvíz idején a babok, a rizs és a köles, a zab van terítéken, a halak és az algák jól egészítik ki a napi tápanyagigényünket. Több olajban sütött, sütőben készült fogást ehetünk, miszó levest is gyakrabban fogyaszthatunk hűvösebb időben, mert az ízek közül az enyhén sós kerül előtérbe.

Mindezekhez jó támpontokat talál még az Olvasó a Főzz évszakok szerint! című könyvben – amit ezúton is melegen ajánlok.

Jobbra, a borítóra kattintva elérhető a kiadó oldala, ahol megrendelhető.

Kommentek

Köleses saláta

kolessalata_cukkinifasirozott.jpgEzt a köleses finomságot egy kerti partin kóstoltam meg és nagyon ízlett. A köles fogyasztása nemcsak hideg időben ajánlott, a nyár zöldségeivel keverve is nagyon kellemes, jól mutat a tányéron. Nem beszélve arról, hogy lúgosít, és jót tesz a hajnak, bőrnek, körömnek…

Hozzávalók: 1 csésze sárga szemű köles, paradicsom, zöldpaprika, piros színű paprika, uborka, lilahagyma, fejes saláta vagy jégsaláta, só, bors.

Elkészítése: A kölest a következőképpen főzzük meg: egy csésze köleshez dupla mennyiségű vizet adunk, pici sóval ízesítjük takaréklángon kb. 15 percig főzzük, közben ellenőrizzük, nehogy odaégjen. Ha lefőtt a víz, utántölthetjük. Amikor eloltjuk a lángot, fedő alatt a gőzben még puhul.

Amíg a köles elkészül, a hozzávaló zöldségeket megmossuk, tetszés szerint kis darabokra szeleteljük és fűszerezzük sóval, fehérborssal, fekete borssal, apróra vágott metélőhagymával. Ehhez a fűszerezett nyers zöldségkeverékhez a gabonát melegen is, teljesen kihűlve is hozzáadhatjuk. Keverjük össze és máris fogyaszthatjuk.

A fotón a tányéron látható még a Zabpelyhes cukkinis fasírt, amelynek receptjét korábban, szeptember 2-án már közöltük.

Kommentek

kotetcimlap.jpgHa csak annyit érnek a versek, hogy olvasójuk mély lélegzetet vesz, mintha valami finom gyümölcsvirág illatot szippantana, már elértük a célunkat – mondta verseimre Dicsőfi Endre orvos, természetgyógyász, tanítóm, aki elindított az önismeret belső útján. Igaza van, ennél többet én sem kívánhatnék!

Idén nyáron, a Napkút Kiadó gondozásában megjelent a verseskötetem, amely számomra ajándék és mondhatni, meglepetés, mert én tulajdonképpen nem is gondoltam, hogy valaha verseskötetem lesz. Írtam verset kamasz koromban, mint talán mindenki más, de az igazi ihlet negyvenes éveimben érkezett meg.

A versválogatás megjelent és a kötetbemutatón ebből hangzik el egy csokorral. Závori Andrea színművész mondja a verseket, László Anna és Sebestyén Katja énekel, gitározik (ők zenésítettek meg néhányat), velem Erdődi Gábor költő, műfordító barátom fog beszélgetni. Az estet az RS9 Színház rendezi a Vallai Kertben (Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9, 1075), október 12-én, szerdán 19 órától várjuk a kedves érdeklődőket. A belépődíj 1000 Ft.

A kötetet az Írók boltjában és a kiadónál is meg lehet vásárolni, a következő linken részletes információk találhatók:

http://napkut.hu/konyveink/koenyvhet-2016/szepesi-dora-pirosmadar-detail

Az est végén lehet venni a könyvből és kívánságra dedikálok.

Kommentek

Körte-szilva csemege

korte_szilva.jpgA körte nagyon jól illik a szilvához.
Ha nincs friss szilva, aszalt szilvát áztassunk meleg vízben, amíg megpuhul. Az aszalt áfonya, néhány szem diógerezd, kínai mazsola is feldobja a tányért.
Egyszerű, de nagyszerű uzsonna!
Fotó: Szepesi Dóra

Kommentek

A diéta senkinek sem árt*

Amikor elkezdtem a főzőtanfolyamok vezetését, a kisebbik fiam érettségi előtt állt, és egy kis zsebpénz fejében asszisztált nekem. Elmosta az edényeket, előkészítette, tisztította a zöldségeket, segített az aprításban is. Jöttek hozzám az emberek a különböző panaszokkal, és ő hallotta, hogy miket mondok nekik. Akkor itthon mi is makrobiotikusan étkeztünk, de természetesen nem olyan szigorú rendszer szerint, mint a betegek. Egyszer csak azt mondta a fiam:

– Tudod, anyukám, milyen jó, hogy nem vagyok beteg, nekem nem kell olyan szigorúan étkeznem!

Azt válaszoltam neki, igaz, hogy nem beteg, de ha megpróbálná a szigorú diétát, szellemi és testi teljesítőképessége lényegesen megnövekedne. Ebben a korban a fiatalok már szeretnének imponálni a többieknek, és volt az osztályban egy lány, aki tetszett neki... Egyszer csak odajött hozzám és bejelentette, hogy két hétig szeretné kipróbálni a legszigorúbb rákdiétát.  Jól van, mondtam. Akkor az  egész család így eszik, nem árt az nekünk! Ekkor már három éve makrobiotikusan étkeztünk, és akkor elkezdtük a lehető legszigorúbb diétát. Mi történt? A diéta következtében fiam kevesebbet aludt, frissebb lett, az iskolai feladatok elkészítésére nem fordított több időt, mint azelőtt, ennek ellenére az osztályában a középső vonalból az élvonalba tornázta fel magát. Közepes dolgozatai helyett a legkitűnőbb dolgozatokat írta, a tanár is megdicsérte. Annyira jól érezte magát, hogy megkért, hosszabbítsuk meg a diétát két hétről négy hétre. (Ezt a szigorú kúrát mindenkinek személyre szólóan kell beállítani, tapasztalt tanácsadó nélkül senkinek nem ajánlom.)

* részlet: Szepesi Dóra - Horváth Éva: Boldog szülő, boldog gyermek című könyvéből, a történetet Éva mesélte el

Kommentek

Fahéjas-almás víz

fahejasalmasviz.jpgBoltban vásárolt üdítő italok helyett készítsünk otthon ízesített ivóvizet. Fűszerek, növények és zöldségek kerülhetnek bele tetszés szerint. A mentás-citromos, bodzavirágos-citromos ásványvízről már tavaly írtunk, most az egy egész éven át fogyasztható fahéjas-almás víz receptjét osztjuk meg.*
Hozzávalók: 1 csipet rózsaszín Himalája só, 1 félbevágott alma, 1 apró rúd fahéj, (lehetőleg ceyloni), 4 dl víz, egy kancsó.
Reggel készítsük el és egész nap iszogassuk, vagy este készítsük el és másnap igyuk meg. Lehetőleg egy nap alatt fogyasszuk el.
Gyógyereje: az almában lévő flavonoidok növelik a test ellenálló képességét a betegségekkel szemben, az antioxidánsok, vitaminok hatására különböző szembetegségek kialakulását akadályozzuk meg. Ez az ital, ha mézet is rakunk hozzá az ízületi kopás okozta fájdalmakat is csökkenti.
*A recept forrása: Eszterhai Katalin: Akaratunk gyógyereje című könyve

Kommentek

Alapszabály: csak az energiát sugárzó, nyugodt szülő tud hatni gyermekére!

Vannak szülők, akik teljesen feláldozzák magukat a gyerekért. Egy német közmondás finoman így fejezi ki ezt a magatartást:

“Porcukrot fújnak a fenekébe!” Az állandó készültségtől, saját dolgainak alárendelésétől aztán a szülő hamar elfárad, könnyen megbetegszik. A mártír szerepkör fogalmazódik meg a kívánságban: “Csak addig tartsak ki, amíg a gyereket felnevelem, aztán jöjjön, aminek jönnie kell!” Az ilyenfajta kijelentés egyrészt jóslat, be is teljesülhet, másrészt hibás nézet, mert az embernek felnőttkorában is minél tovább szüksége van egy szerető, aktív szülőre!

Talán megszívlelhetnénk Biddulph, ausztrál pszichológus nézetét a szülő három egyszerű kötelességéről:

  1. Önmagáról gondoskodni
  2. Társával törődni
  3. Gyermekéről gondoskodni

A sorrend fontos, szempontjai nem önzőek.

Hogyan tölthetik fel magukat a túlterhelt, kimerült szülők? Naponta legalább fél órát, de legalább hetente egyszer-kétszer egy -két órát csak magukkal törődjenek, éljenek hobbijuknak, menjenek sportolni, sétálni, kapcsolódjanak ki. Erre az időre bízzák a gyereket egy megbízható személyre.

 * részlet: Szepesi Dóra - Horváth Éva: Boldog szülő, boldog gyermek című könyvéből

Kommentek